4 december - 09


Teckenspråk kommunikation med döva hundar

Glanna sida skriver lite om hur man tränar en dövhund. Jag håller med det för mesta om det står där. Fet texter är mina kommentar och hur jag brukar  göra. Läs här; Glanna!

Träna en döv hund

Att leva med en döv hund ställer lite större krav på dig som ägare. Du måste lära dig ett annat sätt att närma dig och träna din hund. Med din hjälp kommer hunden att kunna få ett bra liv trots sin hörselskada. Jag är själv döv, så det har bara flytit på och jag känner samma som hon, så det har varit enkelt.

Hundar är signalkänsliga och läser vårt kroppsspråk i större utsträckning än vad vi oftast tror. En hund som inte hör måste tränas att läsa dina signaler ännu mer. Du måste också lära dig att använda olika handtecken då du kommunicerar med hunden. 

Vad ska jag tänka på?

Ta för vana att aldrig närma dig hunden bakifrån utan att göra den uppmärksam på att du kommer. Eftersom hunden inte hör när du närmar dig den, måste du stampa eller dunsa lite mer i golvet. Den kommer då att känna vibrationerna av dig och blir inte skrämd av ditt uppdykande. Du kan också blinka med lampan för att förvarna att du är på väg. Ja, Azi blir så skrämd om man bara rör henne plötsligt bakifrån, så går jag om sidan, stampa på golvet osv.

Ligger hunden och sover kan du ta för vana att hålla handen precis framför nosen så den känner din lukt innan du väcker den. Du kan också stryka den lätt över huvudet, röra lite vid hundens säng eller blåsa lite försiktigt på hundens kropp för att markera att du finns där. Gör inga hastiga rörelser, för då kan du istället skrämma den. Det är jätte viktigt, jag brukar putta lite på hennes bädd så hon vaknar upp själv, eller styrka försiktigt över hennes kropp. Beror på hur djupt hon sover.

Kontaktövningar jätteviktiga!


Du måste också träna hunden till att frivilligt ta kontakt med dig. Ha alltid hundgodis med dig och varje gång hunden tittar på dig belönar du den. Detta är mycket viktigt eftersom hunden måste se på dig varje gång för att förstå vad du vill. Det är allra viktigaste hos döva hunden annars har vi ingen kommiunkation. Det är viktigt hos hörande hundar tycker jag också.

Inkallning

Utomhus bör du ha hunden kopplad om du inte är på ett säkert område. Hunden hör ju inte om det plötsligt kommer en bil eller en annan hund springande. Det gäller alla hundar tycker jag, oavsett hörande eller döva, eller med annat handikapp.

För att kalla in din hund finns olika varianter. Du kan använda t.ex. en boll. Kasta den bredvid din hund (var noga med att inte träffa hunden!). Lär hunden att vända sig mot dig så fort en boll kommer flygandes. Funkar ej på Azi, hon blir istället skrämd om något flyger förbi henne.

Du kan också blinka med en ficklampa, men det fungerar naturligtvis bara om det är mörkt ute. Brukar lysa ficklampa på henne eller tända/släcka utelampa när hon är ute i trädgården på kvällarna. Hon har lärt sig att blinka lampa betyder inkallning. Därför reagerar hon extra på lamporna som tänds vid rörelse hos några hus, så tror hon att hon blir kallad dit. Lite gulligt.

Men har du tränat mycket på att hunden ska ta kontakt med dig, så kommer den automatiskt att kontrollera dig ofta för att se om du vill något även när den är lös. Den metoden andvänder vi, jätte tryggt.

Det finns också speciella halsband att köpa som vibrerar. Men innan du använder det måste du träna hunden att ha det på sig samt att vända sig mot dig så fort det vibrerar. Men vissa hundar tycker att de kännas obehagliga så pröva andra varianter först. Hade tänkt ha det i början, men sen insåg jag att Azi tog själv ögonkontakt och kontrollerar mig, så den vibration behövdes inte.

Handtecken

Dessutom måste alla andra vanliga kommandon som "sitt", "ligg" osv. läras in med hjälp av speciella handtecken. Kan du teckenspråket går det utmärkt att använda det, annars använder du dina egna tecken. Tänk bara på att tecknen inte är för lika varandra, det kan bli förvirrande för hunden. Dessutom måste alla som har hand om hunden lära sig att använda samma tecken. Sitt och Ligg tecken är ganska lika. Kan visa nån gång på film, därför jag gör lite annorlunda med liggtecknet så hon ej förväxlar med Sitt tecken.

En döv hund hör heller inte när du går ut. Ta därför för vana att markera för den att du tänker lämna den. På så sätt undviker du att den kommer att gå och leta efter dig när du är borta. Absolut, det är jätte viktigt! Jag meddelar Azi varje gång jag går ut från ett rum, går ut för att kasta sopor osv. Det betyder väckning när hon sover, det är ju inte bra egentligen så jag rör lite på bädden så hon vaknar upp själv inte för att jag  V Ä C K E R henne liksom. Det har lett till att hon sover tryggt och är inte orolig att jag ska plötsligt lämna henne.


Kommentarer
Postat av: Lina

Sånt här är jätteintressant att läsa tycker jag, kul att du skriver om det och att du skriver hur du själv gör, då förstår man lite mer =)



Och som du skriver med kontakten så är det ju nästan lika viktigt med en ickedöv hund också..



http://trazzel.blogg.se

2009-12-04 @ 12:44:24
URL: http://mybutterfly.blogg.se/
Postat av: Elenor & Alfred

Det är mycket intressant att läsa om döva hundar! :)

2009-12-04 @ 12:53:15
URL: http://ellyellis.blogg.se/
Postat av: Elin

Mycket intressant! :)

2009-12-04 @ 13:44:36
URL: http://elinoenso.blogg.se/
Postat av: Anneli

Intressant läsning. Har lärt mig lite nytt och det är bra om jag träffar dig och Azi någon mer gång, eller någon annan döv hund.



Ha en trevlig helg!

2009-12-04 @ 13:47:08
URL: http://hundisthlm.blogg.se/
Postat av: Anki

Vi kommer nog vara hemam i jul eftersom det är

första julen med Inga. Men jag jobbar efter jul igen. Annars hemma. Vi kan väl höras om det, vore jättekul. Sen har vi ju en stor hundgård/rastgård intill oss, superbra om vi vill vara där en stund. Spike är ju väldigt livfull med andra hundar, Inga brukar vara jättesnäll. självklart får du lägga upp Inga o berätta lite. Jag har ju Länk till er hos mig:) Bra du skrev om att träna Döv hund. Glanna (Elisabet) som har kursen har jag gått med Spike, hon är jättebra lärare. Ska gå där snart med Inga, ska bli så kul! Kram från oss

2009-12-04 @ 13:50:05
URL: http://www.staffisspike.dinstudio.se
Postat av: Helena

Måste vara jättesvårt.Å andra sidan så söker nog en döv hund mer kontakt,då den blir mer beroende av ägaren,än en hund som hör.Detta såg man på Azi när hon var 5 veckor.Mkt mer uppmärksam,men skällde även högre än de andra för hon hörde inte sin egen röst.

2009-12-04 @ 14:08:49
Postat av: Patricia & Duke

Vad intressant det var att läsa, du får göra en video där du visar handtecken :D! Hade varit roligt. Jag har tränat Duke att förstå handtecken/signaler/rörelser också ifall rösten inte skulle höras :), tycker det är viktigt även för hörande hundar. Ibland kan det ju dåna förbi ett flygplan oså kanske en bil samtidigt är påväg.

2009-12-04 @ 15:14:44
URL: http://dukesdagbok.blogg.se/
Postat av: Cecilia

Till varje kommando jag lärt Badah så har jag oxå signalerat med en handtecken.

Jag kan säga kommandom eller göra dom bara enligt med handtecken.

Detta krävs en oehörd lyhörad hund som gör allt för sin förare...

Lillies ( RIP ) skulle aldrig ha lärt sig lika lätt..

Det hela handlar om kommunikation mellan hund och förare...

/ C

2009-12-05 @ 00:15:31
URL: http://ceciliajoanna.blogg.se/
Postat av: Cissi

väldigt intressant, kul att du skriver om det. :)

2009-12-05 @ 08:25:13
URL: http://ceciliakaye.blogg.se/
Postat av: Pip

Pi bra! :D

2009-12-06 @ 18:08:45
URL: http://gezeliius.blogg.se/
Postat av: Irene

Åh vad kul att hitta ngt att läsa om träning med/av döv hund. Jag skaffade Maruu i somras, hon är en St Bernhard som nyss fyllt två år. Upptäckte efter ett tag att hon bara hör om vi skriker väldigt högt och det fungerar ju inte alltid. Dock tycker jag det är svårt att få henne att ta kontakt då vi är ute. Hon är den gladaste och snällaste jag träffat och det är svårt att hindra henne från att vilja hälsa på allt och alla då vi är ute, och många respektera inte då jag säger att dom inte får hälsa på henne :(

2015-02-18 @ 01:48:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0