5 november - 09


Jag har kollat och gjort en sammanfattning, det är så mycket texter, men jag tog med det tydligaste så man får iaf en uppfattning av Rapporthund sporten. Betyg, tider osv kan man ta sen om man verkligen är intresserad - eller läsa själv på länkarna jag skrev upp lägst ner. Jag blev så dubbelt så mycket intresserad av rapport nu, faktiskt. Verkar vara en härlig sport och då får hunden springa av gläjden mellan förarna. Även skottsövning innehåller, man ska vara orädd då får man högre betyg. Jag ska ta reda mer på då det stod att huvudföraren ska tävla i uppletande och lydnad - ska kolla upp om det är dessa sporter tillhör varandra.

Bakgrund
Rapporthunden användes ursprungligen i militär verksamhet för att upprätthålla kontakten mellan olika förband genom att meddelanden skickades med hunden. Det finns många fantastiska historier att läsa om dessa hundars bravader under framförallt första världskriget.

Rapporthunden

Rapport är en trevlig aktivitet och ett bra sätt att träna hundens kondition på tillsammans med familjen och dessutom en tävlingsgren. Meddelandet skickades i en behållare på hundens halsband. En bra rapporthund bör vara självständig och ändå ha en stark flockdrift, eftersom den ska springa lika entusiastiskt till olika "människoflockar". Rapport är en tränings- och tävlingsform som är mycket trevlig socialt. Dels måste man vara två förare och dels ska alla personer på "stationerna" samarbeta med alla hundar.

Kort beskrivning av rapportgrenen

Rapporthunden lärs alltså att springa mellan två förare och meddelandet utgörs numera av en papperslapp där den som skickar iväg hunden har skrivit vilken tid hunden startade i en halsband. Huvudföraren är den förare som tävlar med hunden i övriga moment (lydnad och uppletande). Tävlingen är till stor del en hastighetstävling, men kvarlevor från förr är bl a att hunden ska tåla att höra en skottlossning i närheten utan att vända och springa tillbaka. Hundens inneboende drift att hålla flocken samlad (hunden själv + husse + matte) utnyttjas under inlärningen för att få hunden att springa fort och säkert. Vid tävlingar startas flera hundar efter varandra med viss tidsmellanrum (3 minuters mellanrum) och den/de hundar som har de kortaste sammanlagda tiderna och dessutom varit tysta och samarbetsvilliga får de högsta betygen.


Sträckorna som hundarna springer är från två sträckor om 500 meter upp till fyra sträckor med totallängd 6 100 meter i elit klassen.

A - D stationer

En av förarna stannar på A-stationen medan den andra föraren tar hunden med sig till B-stationen som är belägen 1100 meter från A. De tävlande väljer själva vilken av förarna som ska stanna på A-stationen.


Hunden skickas från B till A och föraren på B-stationen går därefter 400 meter till C-stationen. Den andra sträckan som hunden ska springa är mellan A och C, dvs 1500 meter.


Hunden skickas därefter tillbaka till A-stationen och föraren på C-stationen gör en sista förlängning på 500 meter till D-stationen.


Den fjärde och sista sträckan som hunden springer från A till D är alltså 2 km.



Rapporttävlingen

Tävlingen börjar med lottning av startordning. Det förekommer att domarna går runt vid uppbindningsplatserna och kontrollerar att hundarna är tysta medan tävlingsledaren informerar de tävlande.


På varje station finns det alltså en tävlingsledare som går i genom stationsområdets uppbyggnad. Innan hunden skickas ska den gå fot på en 20 meter lång framföringssträcka fram till starten. Vid tjuvstart ska hunden kunna kallas tillbaka innan den passerat 10 metersgränsen, i annat fall diskvalificeras den.


Från startpunkten är det 50 meter till stationsgränsen. När man tar emot hunden är det först vid den gränsen som man får ropa på hunden. Om man ropar innan hunden kommit innaför stationsområdet erhålls max betyg 9. Vid sändande måste hunden passera stationsgränsen inom 1 minut. Om hunden har passerat stationsområdet och kommer tillbaka innanför gränsen så får den inte sändas om.


Förarna på A-stationen får information om när hundarna ska skickas och tävlingsledaren brukar ropa när det är dags att komma fram till starten (mottagningspunkten). När samtliga hundar skickats förflyttar sig förarna på B-stationen till C-stationen. Vid förflyttningen går tävlingsledaren sist och droppar mjölksyra från startplatsen - genom stationsområdet och vidare längs hela förlängningen. Vid tävlingar har hunden att följa ett relativt färskt spår efter 10-20 personer som gått på led.


Hundarna skickas alltid i den ordning de inkommit till stationen. Det innebär att om någon hund blivit omsprungen så ändras den ursprungliga startordningen.


Den tredje sträckan kan jämföras med 1500-meterslöparens tredjevarv. Hunden börjar bli trött och ska ut på en "känd" sträcka, dvs en sträcka utan förlängningar och som den redan sprungit. En rutinerad hund vet att A-stationen står stilla och att medan den tar sig ner till A så kommer den station som den lämnar att förflyttas. Det är ofta på denna sträcka som rapporthundarna har problem att hålla tempot uppe. När den fjärde sträckan är avverkad och hundarna har kommit till D-stationen är tävlingen avslutad och förarna återvänder med hundarna till A-stationen.


http://www.aktivhund.se/TavlingarProv/Grenar/rph.asp?menuindex=7
http://www.svenskbruksschafer.com/
http://www.resurs.folkbildning.net/projekt/hund/html/gora_sedan/bruksg.htm
http://shu.se/hundsporter/bruks/bruks.php

Kommentarer
Postat av: Marina

Vad roligt att hitta nya saker som verkar passa dig och hunden.Man blir alltid så ivrig och vill att det ska gå och börja med det direkt, så är det ialla fall för mig.

Ha en bra kväll. :D

2009-11-05 @ 21:19:19
URL: http://gallerigavelin.blogg.se/
Postat av: Ira å Mio

OK. då kommer vi o plockar upp er.. vid parkering vid mataffär till vänster från utgång från t-bana... halv 12...

2009-11-05 @ 22:08:54
URL: http://luckyprince.blogg.se/
Postat av: Lina

Jag kan berätta lite =)



Rapport är en bruksgren liksom sök, spår och skydd. Så när du tävlar rapport ingår även lydnad. Det finns fyra klasser, den första är appell, sen kommer lägre, högre och elit.



I appell har du i lydnaden platsliggning, linförighet, inkallning, läggande under gång, hopp över hinder, framförgående och apportering. Något som även tillkommer när du tävlar bruks är Budföring, vilket är i princip samma som rapport, du skickar hunden till en människa som sedan skickar hunden tillbaka. Men den här gången är det en okänd människa hunden ska springa till och det är på öppen plan och på 50 meters avstånd.



När du kommer upp klassen som kallas Högre, så tillkommer uppletande också.



Alla regler om rapport hittar du här:

http://sbk.nu/4498.epibrw



Men fråga gärna om det är nått mer du undrar =)



http://trazzel.blogg.se

2009-11-06 @ 07:46:07
URL: http://mybutterfly.blogg.se/
Postat av: Patricia & Duke

Han får åka i en såndär stor plastbur med gallerdörr i lastutrymmet, det är dock ett speciellt utrymme för just djur så det är ju upplyst o värme o allting. Men det kan ju vara lite skrämmande så vi skall nog ge honom lite lugnande innan.

2009-11-06 @ 08:10:59
URL: http://dukesdagbok.blogg.se/
Postat av: Elisabeth Roger Atlas och Yzer

Tack så mycket..ler. Din hund ser verkligen goooer ut oxå... ska läsa din bloggsida senare när jag kommer hem från jobbet.. Ha en bra dag!!! oja en fråga.. är det medvetet att du skaffade en döv hund? förlåt nyfiken här.. Själv hörselskadad och kan teckenspråk dock ej flytande..ler

2009-11-06 @ 12:42:10
URL: http://samojedatlas.blogg.se/
Postat av: Patricia & Duke

mhm dom flesta är idioter som tror på allt dom läser i tidningen och har inget bättre för sig i sitt liv än att klaga på andra.



Tyckte hon sa serene-um i telefonen men får väl se vilket det blir när vi går dit :). Tänkte gå på måndag o se om dom är där. Åker den 11 december och uppdaterar så fort jag är framme :D!



Taack :D! Tycker han är rätt så duktigt för att ha blivit tränad av okunniga-mig (som aldrig haft hund haha) :D!

2009-11-06 @ 18:30:00
URL: http://dukesdagbok.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0