Hur går en simlektion för en hund till?

Några har frågat hur en simträning går till. Så lika bra att jag skriver här en gång för alla.

Syftet med simträning för hundar; Det är bra för alla, oavsett om det är frisk eller en sjuk hund. Simningen är den bästa rehab för hundarna som har opererats, skadat i benen, har dålia höfter, har ont i ryggen m.fl. Liksom att simma kan man inte skada sig och det är skonsam med vatten. Precis för människor. Det är lika bra för friska hundar att simma. Man bygger upp muskler, kondition och är skonsam mot kroppen. Jag kommer köra simträning med alla mina hundar oavsett.

Före och efter simning; Uppvärmning är ett självklarthet, man promenerar kanske till sjön eller hundsim huset, det är bra uppvärmning. Så hunden rör på sig och så sätter kroppen igång med blodcirkulation. 10 minuter räcker, men gärna 15-20 minuter promenad före. Hunden måste dock vara ordentligt rastad innan simningen. Efter simningen går man lugnt med hunden som nedvarvning. Sen ger man strechning, jag ger inte Azi strechning varjegång hon simmar, utan varann gång ungefär. Men sen masserar jag hennes kropp på kvällarna. Så håller man uppe blodcirkulation och så stelnar kroppen inte till.

Under simmet; Beror på hur mycket din hund älskar att simma. Dessa hundarna som älskar att bada brukar klara sig utan flytväst och hoppar gärna ner i vatten och hämtar bollen, dummy, pinne. Så det är bara att kasta roliga sakerna i vattnet så hoppar hunden själv in och simmar på hundens egen tempo. Min egen åsikt, kör man med korta stunder och ökar med tiden.

Hundarna som inte gillar att vara i vatten - ha flytväst då. Det ökar hundens självförtroende då, så hunden måste inte kämpa allt för att vara ovanpå vattnet, utan flyter ju självmant av flytvästen. Och så klart säkerheten isåfall hunden får panik eller något annat. Oftast blir så att du går in i vattnet och lockar in hunden, kanske hunden inte följer med, så får du göra på ditt sätt att flytta hunden in i vattnet, som man gör i hundbassängen. Tvinga inte med våld och bli inte irriterad om hunden vägrar. Det förvärras bara. Azi går in med mig när det är varmt ute, om det är molnigt eller hon själv inte har lust så får jag locka med godis, rycka lite på kopplet, ev hålla i flytvästens handtag och dra ut henne i vattnet försiktigt.

Hur länge ska hunden simma; Man tar tid på tidtagarur och hunden simmar, börja med kort stund och beröm hunden mycket. Sen ökar minuter man med tiden, svårt att säga hur mycket och när man ska öka. Det beror på hundens ras, ålder, kondition osv. Jag ökar med Azi ungefär 30 sek-1 minut för varjegång vi simmar.

Börja låt hunden simma kort stund och sen pausar hunden KVAR I VATTNET. Man håller hundens frambenen, så stoppar man simreflex som finns i hundens benen. Jag pausar Azi
1 minut ungefär.

När ni är klar, ta av flytvästen och berömma hunden. Lek gärna med hundens favorit leksak.

Viktigt att ha koll; (TYCKER JAG! Liksom som med alla andra träningssätt skriver man upp och se hur utvecklingen har gått.) Skriv upp hur många minuter hunden har simmat för varjegång, så ni vet exakt hur mycket er hund klarar av. Ni kanske har en hund som väger lite för mycket, väg en gång i veckan och anteckna vikt nedgång. Har er hund ont någonstans, anteckna hur smärtan har utvecklat till friskare. Osv.

Detta är vad min erfarenhet, dela med er erfarenhet om jag har missat nåt eller något som inte stämmer i texten tycker ni? :)

1 x 1 x 1 x 1 = 4 minuter sim imorse i regnet/moln väder.


Kommentarer
Postat av: Anna

Tack tack =) Japp det blir fler tävlingar =)

Simma är den bästa motionen som finns för vovvar, det brukar Nova göra med =)

2010-05-23 @ 19:30:00
URL: http://ellegaard.doggyblogg.se/
Postat av: Carina

Vad kul att du delar med dig av hur man tränar hundsim. Här finns mycket vatten både hav och sjöar i närheten så jag ska nog försöka när det blir lite varmare att få hundarna att simma. Var vid en sjö nu i helgen men Enzo ville inte hoppa i, så jag får nog kämpa lite kanske locka med någon rolig leksak.

2010-05-23 @ 19:45:36
URL: http://tysonochganget.blogspot.com
Postat av: Patricia & Elwiz

Jätte bra inlägg! Ska testa om Elwiz vill simma nästa sommar, vet inte hur det är med valpar/unghundar o simning så vågar inte testa denna sommaren :P.



haha jaa det är väldigt imponerande med att dom gräver för kyla, har bara sett elwiz göra så, ingen annan hund gör det. Så jag skall ta honom till en tjej som är duktig på hundar och äger en djuraffär i stan och fråga henne om man kan klippa ner Elwiz. Vissa hundars päls får man ju inte klippa för då kan dom få värmeslag osv o ja vill inte chansa så jag skall åka o fråga henne imorgon :). Funderar även på att köpa en såndär kylfilt.

2010-05-23 @ 21:25:04
URL: http://elwizdagbok.blogg.se/
Postat av: emelie

går du i med byxor?! :) vi kör på metoden kasta pinnen/leksaken eftersom berit tycker det är roligare. men hon simmar gärna med om vi simmar också. tyckte det var en bra text, har nog inget att tillägga! :)

2010-05-23 @ 21:55:19
URL: http://www.prickig.se
Postat av: Anna

Vad bra att du skrev och visade hur du gör!

Tror absolut det kan vara nåt för bägge odjuren här hemma, speciellt Trassel då. (han är oxå den lättare att ta ut i vattnet då man kan ha honom under armen;) )

Ska försöka leta upp bra vatten i krokarna efter i flyttat, så man kan simmträna lite!

Flytvästar ska inhandlas. Trassel kan inte simma, eller jo yttepytte lite rakt fram, men kan glömmer plötsligt bort bakbenen och då sjunker ju stackarn... Har tänkt på att det kanske kan vara så att han är svagare i bakdelen och inte orkar paddla på lika mycket, och därför stannar av.

Förhoppningsvis blir det ändring på det! :)

2010-05-24 @ 08:50:06
URL: http://odjurenochanna.blogspot.com
Postat av: Patricia & Elwiz

Ja jag har hört att vissa hundraser har ju päls som reglerar temperaturen själv, när det är kallt så håller den sig varm och när det är varmt så gör pälsen så att hunden håller sig sval. O om man klipper dessa pälsar kan de bli fel och hunden kan få värmeslag eller liknande. Inte för att jag tror att Elwiz har en sån pälstyp då han flåsar och försöker gräva sig ner till kylan men man kan ju alltid höra med folk som vet mer :).



Det var många bra frågor ang. kylvästen. Jag vet inte riktigt hur kall den är. Men jag funderar bara på en filt som hunden kan ligga på när den själv känner att de blir för varmt. Jag skulle nog blött ner en tshirt och satt på hunden om ja ville kyla ner den så istället för en kylväst.. känns lite osäkert =/.

2010-05-24 @ 12:09:00
URL: http://elwizdagbok.blogg.se/
Postat av: Ira å Mio

Vad kul se när Azi simmar!! filmer är alltid kul se!

Kul se dig oxå förresten haha

2010-05-24 @ 13:10:18
URL: http://luckyprince.blogg.se/
Postat av: Nicole

BRRRR är det inte kallt????!!!! :D:D

Alfons simmar själv, haha i timmar om han får. Men nu i början av sommaren får man ju avbryta honom så han inte tar ut sig, som sagt, förra sommaren simmade han i typ 4 timmar som längst, giock bara upp o vilade nån minut sen ner igen, helt galen :D

2010-05-24 @ 13:54:12
URL: http://nicoleochalfons.blogg.se/
Postat av: Jonna & Puff

Simträning är nånting vi har funderat på år och dag, särskild nu när lille råttan har börjat agility jag är helt skadenojjig. Att kunna simträna ute i det fria har av nån obeskrivlig konstig anledning ens slagit mig i tankarna.

2010-05-24 @ 20:46:46
URL: http://jonnax.blogg.se/
Postat av: Christina

Härlig blogg du har! Fin fin vovve :)

2010-05-25 @ 20:54:18
URL: http://christinarooth.blogg.se/
Postat av: Silje

Så härligt att se hur duktig du är med din Azi. BLir så glad då :D

2010-05-26 @ 11:58:26
URL: http://lifeofcs.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0