Kastreringsprojektet Stockholm

Jag har nu ansökt Tyra till Kastreringsprojektet Stockholm för en kastrering till Tyra. Då Tyra kan sägas som blandras då hon är utan stamtavla och hennes dövhet, då ska hon verkligen inte avlas. Så får vi se om vi kommer på dessa 30 platserna som är kvar till hösten. Ansökte precis idag, så får jag se om ett tag om vi blir beviljas eller inte. Håller tummarna att vi blir beviljas!

Azis mage december 2008, shit så längesen jag kastrerade henne!


Vad är kastreringsprojektet?
Kastreringsprojektet Stockholm är ett projekt som beviljats och finansierats av Svenska Djurskyddsföreningen. Kastreringsprojektet kommer att erbjuda gratis kastrering av hanar och tikar av sk. kamphundstyp.

Varför?
Syftet med Kastreringsprojektet är att begänsa oseriös avel och sprindning av blandrashundar av kamphundstyp.
-Genom att minska den oseriösa aveln, och därmed minska tillgången av den här hundtypen (för famförallt oseriösa och okunniga hundägare) kan man minska tendensen att hundar av denna typ bli vandringspokaler utan något högre värde.

Kastreringsprojektet vill öka värdet för den här hundtypen, öka deras levnadsstandard men även komma åt ett problem som i annat fall kan komma att åtgärdas med ex. rasförbud.

Vad menas med hundar av kamphundstyp?
I Kastreringsprojektet syftar begreppet på (företrädesvis blandras-)hundar av någon eller flera av raserna American Staffordshireterrier, American Pitbull terrier, Staffordshire bullterrier, Bullterrier, Cane corso, Mastiff, Presa canario och liknande raser.

Aveln:
Information från domstolar, polis och länsstyrelse ger en bild av en avel/uppfödningen som sker under sorgliga och bristfälliga förhållanden så som i garderober utan ljus och vetilation eller i avgränsade delar av badrum. Valparna skiljs ofta tidigt från sin moder (det finns en idé om att hundarna blir särskilt tillgvina om de skiljs från modern tidigt) och säljs i vissa fall så tidigt som vid 4 veckors ålder. De som bedriver den här typen av avel saknar grundläggande kunskaper kring hundhållning och uppfödning och de säljer dessvärre ofta vidare valparna till andra personer som också gör det. Avseende parningen saknas även där grunläggande kunskaper, man avlar på storlek och utseende men ser sällan till hundarnas egenskaper. Eftersom kunskap om sjukdomar och dess ärftlighet ofta skanas avlar man även på sjuka djur (ex. generell demodex). Man avlar utan eftertanke, och uppgörelsen om parning kan ske på trottoaren någonstans i en förort när man träffar någon som har en likadan hund.

Mer:
Begränsning:

Kastreringsprojektet är i dess nuvarande form geografiskt beränsat till uppptagningsområde Stockholms län.

Samarbetspartners:
Bagarmossens djursjukhus, Albano djursjukhus, Hundstallet

Kommentarer
Postat av: Annica

Vilken bra grej :)

Postat av: jennifer

intressant projekt..det var något nytt..Pi bra!

2011-07-24 @ 16:12:01
Postat av: Amanda & Akila

Jag vill oxå kastrera Akila, mest för risken för just livmoderinflammation. Vore ju hemskt om det hände :( Hoppas det kommer något sånthär projekt till Uppsala! Det är ju SVINDYRT att kastrera tikar :/

2011-07-24 @ 17:33:20
URL: http://lathunden.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0