1 juni - 09

Efterlängtade svar

Äntligen så har jag fått svar nu efter blodprovet på Azi. All Azis magproblem, vinglighet, trötthet - ja allt problemet var på grund sjukdomen Azi bär Anaplasmos (tidigare kallat Ehrlichios). Sjukdomen är från fästing. Det var skönt att få svar nu efter många dagar av orolighet. Azi börjar behandlas på onsdag med Ronaxana medicin i 3-4 veckor. Hoppas att Azi blir helt återställd, det tror jag då hon har viljan och är stark av sig, min lilla gumma! :)

Anaplasmos (tidigare kallat Ehrlichios)

Anaplasma orsakas av en bakterie vars fullständiga namn är Anaplasma phagocytophilum. Bakterien infekterar framförallt de vita blodkropparna och sprids på samma sätt som borrelia.

Symtom

Symtomen är ofta ospecifika som trötthet, akut feber, trötthet och aptitlöshet. Hälta, vinglighet, mag- och tarmstörningar, ledont och stelhet förekommer också.

Diagnos

Diagnos ställs på samma sätt som vid borrelios, en kombination av sjukdomshistoria, klinisk undersökning och blodprov. I akut skede kan förekomst av anaplasmabakterier konstateras med hjälp av PCR-teknik medan djur som haft symtom i flera veckor får en mätbar stegring av antikroppar i blodet.

Behandling

Anaplasma behandlas med antibiotika under en längre tid, vanligtvis 3-6 veckor. Hundar tillfrisknar snabbt när de får rätt behandling, men återfår symtomen om inte behandlingen fullföljs. Dock finns även fall av svårbehandlad anaplasmos som blivit kronisk.

Jag ska göra en hemmagjord fästingskydd av Rosmarin osv. Återkommer sen med recept. Hellre det än halsband från apoteketet och det är så synd att örter halsband inte säljs längre när de är så vänlig mot hundar.


Kommentarer
Postat av: callo

skönt att höra.. men blanda med vitlök och vatten.. det är bra mot fästningar.. har recept nånstans men kan ta reda på då får du det av mig.. kram

2009-06-02 @ 08:04:40
Postat av: Irwin

vad bra att hon blir frisk!!

här är en länk till er mvh H

http://shop.cafepress.com/amstaff

2009-06-03 @ 11:07:08
Postat av: A.S

Hej! Nu har du tagit studenten?? Hur går det med medicinen? Kram!

2009-06-09 @ 08:46:07
Postat av: Eva med flock

Hej. Så skönt att läsa att det "bara" var anaplasmos, det går ju trots allt att bota.



Hoppas hon repar sig snart.



Kram eva (stina hälsar)

2009-06-11 @ 13:00:34
URL: http://www.lavakaka.com
Postat av: Lena,Bamse, Hemmliz, Kool`ax

Hej!

Vad skönt att du har fått medicin till vovven och att ni vet vad det var. Det skulle vara så bra om du kunde sätta ut receptet på örter för skydd mot fästingar, jag har sökt något bra alt till Exspot. Grattis även till din student! Min dotter har också tagit studenten så vi har firat ordentligt nu, idag far vi upp till Järvsö för att göra Mh på Hemmliz, ha det så bra, Lena i Huddinge

2009-06-13 @ 16:03:17
URL: http://schafervovvarna.blogg.se/
Postat av: Linda & Deamon

åhhh :'( Tur att hon är bra nu i alla fall! :)

2009-09-19 @ 17:35:58
URL: http://deamon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0