Hundsim + Vibbplattan!

Igår bitti gick jag och Tyra en timme ut i solen, varav 25 minuter med viktmanschetter.



Efter promenaden åkte jag till jobbet- snälla Anton hjälpte mig med Tyra igår. Då Tyras dagmatte inte kan ta Tyra lika mycket nu pga hon har en valp hemma som hon hämtade lördags. Anton gick med Tyra en timme på dagen, sen gjorde han henne sällskap en stund på eftermiddagen - mot 15.30 åkte de tillsammans buss förbi mitt jobb så hoppade jag in i bussen för att åka till Kungens Kurva. Det är FÖRSTA GÅNGEN någon annan åker helt själv buss med Tyra på 2 år! Det har bara varit jag som åkt buss med Tyra, gud vad bra Tyra uppförde sig - hon är nog nöstan 100% rehabliterad nu ifrån stressen och osäkerhet. Härligt!
 
Dit åkte vi för hundsim + vibbplattan!


Kurvansdjurhälsa - lokalen är fd skyddsrum - liten om man jämfört med Haninge Hundhälsa. Men det var trevlig personal som jobbade där. Började med att duscha Tyra, hon stegerade och ville absolut inte bli duschad. Sen måste jag lyfta ner Tyra till vattnet, hon vägrade och gå in i poolen själv. 
 
Första sekunderna simmade hon som en "panik sim", ville gå upp ffrån poolen och ögonen blev heltstora - ojjj stackars henne, men jag höll mig lugn och visade henne att det inte var farligt. Efter en stund simmade hon lugnt, men tyckte så klart inte detta var världens roligaste, haha. Instruktören sa att Tyra var väldigt stark hund och hon fick kämpa för att hålla emot henne. Kul höra! :) 

 
Hon simmade 2 minuter x 3 gånger. Efter en stund kom hennes enorma tunga ut, haha. Mentalt jobb för henne mest istället för fysisk tror jag.



Efter simmet visade instruktören oss till ett mysigt litet rum med mysig lampa, vibb plattan. Tyra kopplade av där på plattan. 

 
Nöjd med Tyras insats - det blir fler gånger med hundsim för Tyra! Typ en gång i veckan/varann vecka. Gör det pga motions skull och bra för kroppen... Sen till sommaren ska jag lära henne simma i sjön! :)

Tyra har blivit kontorist på hunddagiset!

Det gick bra idag där också - Tyra är en aning lugnare och kunde gå en bit utan halti på promenader. Inomhus är hon bättre med att inte krafsa på boxdörrarna. Hon sov lugnt i köket under lunchen när jag gosade med andra hundar inne i boxen. Fint väder idag också - men inte som igår- men alltid något :) Tyra äälskar och sitta upp på stolar, och idag gjorde hon detta på dagiset. Försökte och vara kontorist?
 
Nu blir det plugg körkort! Å middag! Tyra sover stenhårt nu också som igår, hihi.
 

Super dag på ett hunddagis!

Strålande sol och jag & Tyra fick umgås med många många många hundar idag! :) Vi hälsade på en hunddagis faktiskt. Tyra var helt slut när vi kom hem för ett par timmar sen, bums i hennes korg och somnade tills hon luktade jag fixade hennes VoH mat. Så åt hon, sen nu sova igen - lär sova helt gott hela kvällen. Ska återkomma dit imorgon igen så måste samla krafter tills detta, hihi.
 
Tyra var duktig där - men väldigt glad och nyfiken på hundarna, inte alla hundar gillar hennes intenstiva energi. Men det gick bra, hon är ju så snäll är huvudsaken :) Hon krafsade på boxdörrarna (ville in till hundarna i boxarna) - nejja till varjegång, så på slutet av besöket fattade hon att hon inte får göra detta. En rolig dag!
 
Gick promenader med dagis hundarna, Tyra följde med i 2 olika grupper - gick jättebra. Men dock hon fick ha halti, för hon drog så! Sol sken - glittrande snö - vad är bättre än en riktig vinterdag!? :)
 

Trodde att solen hade dött - men nää den lever!

Soooolsken till MAX idag! Sjukt vilken energi solen kan ge en!, det blev 4 timmars promenad i solskenet med älskade Tyra. Vi gick över Flatenbadetsjön som har startat med skridskorbana nu, vi gick omkring sjön- sedan mot Skarpnäck för att leka i hundhagen, men det var upptagen med andra hundar. Vi, eller jag, hade inte lust och leka med andra eller umgås med andra. Ville ha egen tid med Tyra, så gick vi in i skogen och lekte istället. Sedan blev det tillbaka till Flaten - vidare över Ältasjön. Åhhh! Inkl. 20 minuter viktmanschetter.
 
Efter promenaden drog jag iväg till Sickla för att köpa en kamera- men hittade ingen som jag tycke om... Får återkomma på tisdagen och se... :/ Besvikelse här!
 
På kvällen lagade jag middag med en kompis hemma hos mig- broccolisoppa och potatisklyftor med fläskfile! Och pluggade körkort... Nu blir det dags och krypa in i sängen och är nöjd över dagen förutom misslyckad kameraköp.
 
Flatenbadet, livsnjutarn Tyra!
Pinntokig vovve!

Välja välja välja kamera...
 

Långpromenad och avslutade med vibrationsplattan på Tyresö Hundmassage

Idag var vädret mycket finare än vad det har varit på sistone! Härligt och vara ute - jag och Tyra tog en långpromenad på 10 km i skogen - busade och bara gick och njöt av naturen. Ett tag sen vi var ute i skogen på de sättet, åh härligt! Men fick hon vittring på vilt en tillfälle, så blev hon så tokig, men lugnade ner efter ett tag. Även gick hon i viktmanschetter 15 minuter, är inne på tredje veckan för rehab.
 
Sedan avslutade vi med vibrationsplatta! Tyra klev upp på plattan själv först, så sa jag åt henne lägga sig - hon gjorde det, försökte hon hoppa ner från plattan ett par gånger. Men sen kopplade hon av och låg kvar hela tiden tills det var klar. Tyra fick iallafall inte panik, haha, vi kommer givetvis tillbaka dit! 15 minuter, 5Hz.
 
Sedan tog vi 3 km promenad hemåt till Älta från Tyresö. Tyra fick en sån fnatt härhemma när vi kom hem, haha, nu har hon somnat och lär sova gott i några timmar.
 
På vibrationsplattan.

En nöjd Tyra efteråt plattan :)
 

Rallyldynad träningen med Sofia + Xtra + Ralph

10.30 imorse mötte jag upp dom vid busshållsplatsen och gick till en stor parkering utanför en förskola. Vi började träna en skylt i taget - det gick bra för mig och Tyra. Sofia och Xtra var hur duktiga som helst - de ska ju tävla den 10 mars! 
 
Det jag måste slipa på är att hon ska sätta sig BREDVID mig, inte 30-50 cm ifrån mig, speciellt hos ett par skyltar har Tyra svårt att sätta sig bredvid mig. Det där måste vi tränas på och träna på att hon ska sitta 100% framför mig, hon sitter snett ibland.
 
När allt hade gått bra och det var dags och göra en bana; jag fick äran och hitta på en bana! Första gången för mig - riktigt kul och hitta på en rolig bana. Sofia och Xtra började, ojoj riktigt duktiga dom var! Sedan var det min och Tyras tur; rent katastrof! Tyra blev helt okoncenterad och började titta på Xtra, började titta på himlen för att se några fåglar flyga över oss, titta på bilarna - ja helt fokus på annat än på mig och på träningen. Jag tänkte efter; hon har aldrig gjort banaträning bland stort störning. Bara inne hos Hundläroverket eller i trapphuset. Så fick jag nya tankar, vi ska ut mer och träna bland störningen, hon kan det perfekt inomhus men inte utomhus. Så börjar vi försiktigt med skyltar bland folk, sen får vi se när vi är redo med bana! :)
 
Fick en konstig skäll av en förskolafröken... När hon gick ut från grinden och fick syn på oss på parkeringen, då sa hon att vi var för nära förskolan, jag sa att där är allmänplats, hon sa att det finns allergiker på förskolan (då tänkte jag vad gör det att en hund står UTANFÖR grinden), så sa hon att hundarna får inte kissa utanför grinden, jag sa nej de gör inte det, så sa hon ja men den dära hunden håller på att bajsa. Hon menade Xtra, jag vände och kollade, Xtra satt bara, hon satt bara!!! Jösses säger jag bara... Barnen var inte ens ute, alla var inne... Känns som vi med hundar får inte vara någonstans snart...
 
Enda bild som togs idag, en urdålig bild ... :)

Tjurruset - här kommer jag!!

Anmält mig till Tjurruset till oktober!! Någon annan har deltat förut? Blir nog en minnesvärd dag, 1 mil i lera! <3
 

Massage + Rallylydnad

Nu ikväll jag gett Tyra en genomgång av ordentlig massage över hela kroppen - Tyra njöt hur som helst. Tills hon somnade, hon gillar verkligen massage! Nu får jag väcka henne försiktigt och ta ut på en lilla kort runda.
 
Imorgon förmiddag/på dagen blir det rallyträning med Xtra + Ralph! Blir skit roligt! Ett tag sen jag tränade ihop med någon så jag har visst tappat lusten och träna ensam ensam ensam hela tiden faktiskt! Ser fram emot träningen imorgon - hoppas Tyra kommer ihåg allt ;)
 
 
Ska se så jag har möjlighet och tid att köpa en ny kamera i veckan - så blir det full ös på bloggen med detaljerat information om oss. Nu är det såå tråkigt med bara texter...!! Inte lika kul alls...! Lördag, söndag har jag kameran i min famn hoppas jag :P

Lite onödigt vetande

Tyra har varit hos sin dagmatte i 2 dagar nu medans jag jobbade - men viii åkte skridskor på 5,5 km måndags bitti innan dagmatten hämtade Tyra!! :) Idag efter jobbet följde jag med Tyras bästis Billy till Södra Djursjukhuset och han fick pröva på vibrationsplatta - kul och se hur den funkar innan jag testar på Tyra på torsdag!
 


Så här såg Tyra ut imorse, hon ville inte gå upp alls! :)))

Nu blir det samma vits hela tiden - hallå vi lever - hallå vi lever - haha!

Ja, vi är här igen nu efter en lång och intenstivt vecka - eller ja, jag var varit sjuk onsdags och torsdags. Men firade en mysig alla hjärtans dag med en kompis å Tyra. Tyra fick en hjärtatårta av mig! ;)
 
Fredagen blev en hellugn dag tills kvällen så kom Ira med sin Mio, har inte träffat dom sen 3 år! Tre år! Så äntligen sågs vi och åt sushi - det säljs visst i Älta Centrum, så god, kommer bli stamkund dit nu, haha! Jag blev förvånad hur lugn Tyra är; Mio och Tyra har aldrig träffats ändå kan Tyra ligga lugnt i korgen utan att få hälsa på Mio alls. Mio är lite känslig mot större hundar, när vi var ute och gick så nosade de lite på varandra, inget mer. Duktig lilla Tyra!

 
Lördagen åkte jag och Tyra till Solna Centrum och besökte min morfars nya hem, på äldrehemmet, rätt nice där, tur det. Tyra fick följa med in, hundvänligt alltså! Tyra skötte sig utmärkt, låg hel lugn där jag sa åt henne ligga under hela besöket. Efter besöket såg vi på brorsans match vid Skytteholms fotbollsplanerna. På kvällen åt vi middag och chillade på landet.

Fick klä på Tyra extra kläder och skorna när vi såg på matchen - hon frööös så :) 
 
Idag tog jag och mamma en mysig ispromenad runt Orlången sjö, snöade en massa men det var flera folk och hundar på isen. Tyra sprang och lekte i långlinan, sedan åkte vi runt med bil på några ärenden - jag körde hela tiden. Sen körde jag ända från landets dörr till mitt hem i Älta, så stolt över mig själv. Snart körkort ;)
 

Vibrationsplatta

Jag har bestämt mig att börja med vibrationsplatta, Tyra och jag ska till Tyresö Hundmassage nästa vecka. Kvinnan som driver företaget har varit hemma hos oss en gång och gav Azi en massage. Hon var under utbildning och behövde kunder att massera på. Trevlig kvinna. Så det ska bli kul att träffas igen, fast nu med Tyra. 
 
Ska använda vibrationsplatta hos henne några gånger och se hur Tyra reagerar på detta. Blir spännande och intressant! :)
 
Snodde bilden av Agardhshundsport.


Vibrationsträningens/behandlingens effekter:

  • Mobilisering av leder
  • Ökar blodcirkulationen
  • Lindrar/botar värk
  • Ökar återhämtningsförmågan
  • Stimulerar läkning
  • Upprätthåller inre organ som tarm och mage
  • Ökar funktionell muskelkapacitet
  • Normalisering av muskulär obalans
  • Stimulerar brosk mellan benleder
  • Förbättrar balansförmågan och reflexer
  • Släpper på spänningar i muskler och leder
  • Aktiverar muskler och nervsystemet

Det känns väldigt tråkigt att blogga nu! - Pga ingen bilder!

Åhjjaa, känns som jag har inget att skriva fast vi hittar på en massa saker. Bilder betyder så mycket! Ska köpa kameran på torsdag, det får bli en alla hjärtans dags present till mig själv ;)
 
Men ifall denna veckan har Tyra varit hos dagmatte, måndags och idag. Jag jobbade 13.00-18.00 måndags, så tog vi 4 km joggningstur med Tyra på morgonen och åt en rejäl mysig frukost! Idag ligger jag hemma sjuk, inte roligt alls - men så får Tyra ha roligt med Donna istället för att tillbringa sängen med mig hela dagen, tack Donna!
 
2 ägg, mixad yoggi/kvarg/frystahallon/avocado, proviva skogsbär dryck, hårdbröd
med keso och sist 1 tsk omega-3.
 
Igår var jag ledig- skönt, men det blev en nästan heldags vistelse på Södra Djursjukhus, jag följde med en kompis och hennes hund dit. Stannade där 4 ½ timmar, en lång dag. Tyra fick vara hemma med brorsan, men vi hann med lek och bus stund på Ältasjön på förmiddagen. På kvällen när jag kom hem gick vi ut en timme i snöfall väder, jättemysigt! Vinterland igen här <3

Rally kurs lektion 3

Rallylydnad kursen söndags gick jättebra! Vi gjorde en helbana i en träningshall, det gick bra - Tyra var duktig. Men rätt trött, lite ofokuserad på slutet, men jag är ändå nöjd med henne insats. Vi behöver slipa på en hel saker bla, hon ska lägga sig rätt, hon lägger sig utsträckt man kan säga - och så sitter hon inte precis bredvid mig när vi gör 1-2-3 steg moment, det där ska vi träna på. Annars är hennes följsamhet och kontakt och allt annat utmärkt bra. Så bra att Irene tycker att vi ska börja med riktig tävlingslydnad!!! Hjälp - nej det är nog för svårt för oss och jag inte är intresserad av detta direkt. 
 
Jag har precis börjat gilla lydnaden (har inte direkt gillat förut), så vill hålla kvar på rally och komma långt med detta istället - men kanske sen i framtiden ändrar jag mig. Men nu är det drag + rally som gäller för oss två <3
 
Imorse när vi busade en timme på Ältasjön med långlinan + leksakerna. Hon hoppade som en groda i de djupasnön. Körde också en pass flirtpole, hon ääälskar detta! Kör ni flirtpole med era hundar också?

Glömde berätta att jag har varit i Örebro förra helgen!

Ja juste jag har varit i Örebro förra helgen med Tyra! En kort visit - typ 22 timmars besök! :) Kom dit fredagen 13.00 och åkte med tåget hem 15.00 på lördagen. Jag sov hos barndomsvännen Julia, alltid lika mysigt. Vi var några som åt middag tsm på kvällen - taco! - Hon har två katter, men det funkade utmärkt, dock hade Tyra uppsikt hela tiden för hennes katter inte är hundvan till 100%, så onödigt om de skulle bli skrämd av Tyra.
 
Lördagen träffade vi en till kompis och hans hund, Julia lånade en annan hund Kelly. Vi var tre med tre hundar som promenerade längs vatten vid Oset, jättefint! Solsken! Skulle ha åkt skridskor - men isen var för glasklart, ingen snö på alls, så hundarna skulle halka en massa - nä sådant riskerar jag inte på Tyra. Vill inte hon ska bryta benet, korsband, sträckning osv osv .. :)
 
Julia, Kelly, jag & Tyra.

Men veckan slutar inte idag ...

Vi ska snart träffa en kompis och två hundar att ta långpromenad här i Älta trakten. Skulle ha gått i stan - men jag orkade inte, så trött, träningsvärk av igår också ;)) Så ses vi här istället - sen ikväll blir jag inbjuden till hans familj för middag. Mysigt!
 
Imorgon blir det rallykurs hos Hundläroverket - sista gången, trist faktiskt! Tre gånger redan nu! Vill gå på fler, ska se om hon har fortsättningskurs :) Ska även få nya tolk imorgon, äntligen. Fick riktiga dåliga tolkar de 2 gångerna, de översättade fel och kunde inte avläsa mig alls. Det var nästan pinsamt för man känns som att Irene/de övriga deltagarna tyckte att jag ställde konstiga och dumma frågor/svar - det är för tolken inte fattde mig rätt! Jag sa ifrån till tolkcentralen efter andra kurstillfället, så fick jag veta igår att vi får nya tolk. Hoppas bättre imorgon! :)

Bilden från första kurstillfället.
 
Förresten - min kamera är totalt död, går inte ens öppna den, så jag har inget att fota med då min mobilkamera är också sönder. Ska köpa en ny kamera nästa vecka, hoppas jag hittar en bra..! Ledsamt att alltid be andra och fota nu för tiden :/ Inte ens kan jag filma, var ju så sugen att filma igår på isen...

Vår vecka...!

I veckan har jag jobbat 3 dagar, så har Tyra varit hos dagmatte + 3 andra hundar, Tyra blir alltid så trött när hon har varit där. De går på långapromenader, leker i hundrasthage och torsdags fick hon en ordentlig koppelpromenad med henne. Tyra går bra i koppeln hos dom, men inte fot liksom, hon går en bit från henne men inte utsträckt koppeln. Ibland använder hon haltin - beroende på situationen. 
 
Ebba, My, Donna & Tyra!
 
Tyras rehab; Fick hem viktmanschetter onsdags, så har vi kört detta 4 dagar. Tyra accepterar detta utan problem. 
 
Vecka 1. 25g (per ben), 15 minuter promenad, varann dag bak och fram ben, 1 dag vila.
Vecka 2. 50g (per ben), 15 minuter promenad, varann dag bak och fram ben, 1 dag vila.
Vecka 3. 50g (per ben), 20 minuter promenad, varann dag bak och fram ben, 1 dag vila.
Vecka 4. 50g (per ben), 25 minuter promenad, varann dag bak och fram ben, 1 dag vila.
 
Pilatesboll får hon träna balansera på, gå runt på osv... Tyra tycker att detta är riktigt roligt, hon är så modig - hoppar på den utan problem även den är ostadig och flaxar när Tyra står på den. Modiga hund :) 
 
Vecka 1. 1 minut x 3 gånger med 1 minut vila emellan.
Vecka 2. 1 minut x 4 gånger med 1 minut vila emellan.
Vecka 3. 2 minut x 3 gånger med 1 minut vila emellan.
Vecka 4. 2 minut x 4 gånger med 1 minut vila emellan.
 
Hon får inte dra något nu, alltså inte träna med belastning men får springa bredvid cykel osv, allt är tillåtet utan "belastningträning". Så fick hon springa bredvid mig på Hellasgården igår, jag åkte skridskor - stort skillnad att få jobba själv med skridskor eller låta Tyra dra mig, haha. Igår hade jag först halti på henne, för hon blev SÅ TOKIG och ville rusa iväg och "dra" mig, så fick hon springa 3 km med haltin, så blev hon lugnare sen kunde hon springa bredvid mig resten av 5 km i halsband :) Men vi fick inte nog - vi gick sen hem från Hellasgården på 6 km, härligt! Hem blev det pilatesboll träning för Tyra och gymma för mig (har mini gym i källaren hos oss). 
 
 
På kvällen fick Tyra en höns klo att äta till som fredagsgottis :)
 

Hur gick det på Agardhshundsport?

Förlåt - har inte alls hunnit sitta vid datorn alls under helgen och nu halva vardagsveckan! 
 
Jag blev nöjd med besöket hos Agardhdshundsport faktiskt, där är rätt bra! Man får veta mycket om hur sin hund använder kroppen! Otroligt viktigt då man ska veta hur man ska träna hunden på rätt sätt och inte låta hunden ha ont.
 


Belastningsvåg;
Tyra är jämn i frambenen men ojämn i bakbenen.
Vänster fram 8.25 och höger fram; 8.35.
Vänsterbak; 3.25 och högerbak 4.25.
 
Mått på lårmuskel;
Vänster 42 cm och höger 44 cm
 
Mått på vadmuskel;
Vänster 24 cm och höger 24 cm

Rygg;
Reagerar kraftigt vid palpation bröstrygg och skjuter rygg i rörelse
 
Generell observation;
Mkt fin form, bra hull och god mentalitet. Mycket trevlig hund

Hon ska rehablititeras nu i en månad;
Med viktmanschetter enligt program
Med pilatesboll enligt program

Hon har lite ojämn på bakbenen som ni ser och går väldigt små steg, så hennes rygg blir som en "hög kulle", där kan irritera Tyra. Jag har märkt att hon irriterar över dragsele och vanliga vinter/regn täcken. Så beror det nog på hennes små steg till rörelse och att hon har lite ojämn belastning på bakbenen. Hon ska använda viktmanschetter nu i 4 veckor, under testet märkte vi att hon tar ca 10-15 cm större steg när hon har viktmanschetterna och hennes rygg blev mer rak. Pilatesboll ska hon tränas på också, för balansen och musklerna. Dessutom är det VÄLDIGT ROLIGT tycker Tyra. Köpte billigt från Rusta för 179 kr. Viktmanschetterna köpte jag av Agardhshundsport för 199 kr.
 
Därefter gör vi återbesök och kontrollera hennes musklermått och belastningsvåg.
 
Verkar allt OK - så tar vi ett steg framåt - ska kontrollera genom vår dragsele och rustning och se om allt verkligen passar Tyra. Eller behöver hon något annat typ av sele, tex. Och så gör vi upp ett program om hur jag ska bygga upp några cm extra muskler på låren. Sedan kan vi sätta igång med en professionell program inför hundtävlingar jag tänker ställa upp med Tyra till hösten! :)

Grattis på födelsedagen, Azi!

Du skulle ha blivit 11 år idag <3

RSS 2.0