28 juni - 09

En lycklig Azi

Efter en lång kamp mot fästingsjukdomen och all hemska vinglighet och blödning. Kan man säga att Azi är friskförklarad nu! För två dagar sedan var behandlingen med antibotika klar. Idag, två dagar senare, började hon springa runt på gräsmattan och lekte med sin dragkampleksak och hon var hur stadig som helst. Hon hade inte sprugit och lekt på det sättet på ungefär 2 månader, lite mindre. Man ser lyckan i Azi nu. Här kommer en rad av härliga bilder på Azi när hon lekte sprang med gläjden runt gräsmattan och vi tog en dopp tillsammans idag.
Så härligt! :)28 juni - 09

Glasstokig

Vi promenade på Djurgården igår och det var så varmt. Solen sken vackert. Jag och Azi delade på Twister, nej ej delade, hon fick bara smaka lite, men när jag vände bort 1 sek, såg jag att det var bara halva Twister kvar, hon hade tjuvat halva :) Mer bilder kommer sen.
 


26 juni - 09

26 juni, en solig dag!

Imorse firade vi min mamma, Azis mormor som fyllde år. Azi bar så fint presenten till henne runt halsen till sängen! Visst är hon söt?! :)


Sen efter firandet tog jag och Azi en stillsam morgonpromenad kl åtta till sjön med brygga. Vi skyndade och vara där först av alla, innan alla barnfamiljer kommer dit och badar hela dagen. När vi gick hemåt, kom första bil med en barnfamilj :)26 juni - 09

Kvällspromenad

Igår kväll tog vi en härlig kvälls promenad på 1½ timme. Gick runda Gladö Kvarn och njöt av naturen. Azi gillade och vittra hästar, fåren och korna i luften. Vi satt som vanligt också vid sjön och bara vara.

25 juni - 09

Hettan

Nån tyckte visst att det var varmt idag. Azi har varit slö idag hela dagen. Solen skiner fortfarande hett nu, men när det kallnar till tar vi en promenad. För det blev inga riktiga promenader idag då det har varit för varmt.


24 juni - 09

Årets första dopp

Azi tog hennes årets första dopp idag. Idag var det så varmt under promenaden, så vi stannade vid våran båtställe och hon gick lös omkring. Sen ville hon dricka vatten från sjön, så kollade jag om hon ville hoppa i och det ville hon. Stället är enda ställe hon hoppar in i vattnet själv, andra platser vägrar hon. Hon verkade vara lite besvärad av vattnet, men ändå skönt och svalka tassarna som svetten kommer ifrån. Hon skakade även när hon var i vattnet, lite knäppt va :)
23 juni - 09

Stockholms universitet - Det låter jätte intressant för mig.
 

"Det här är kursen för dig som vill lära dig mer om hundens biologi. Kursens behandlar grundläggande och modern kunskap om hundens evolution och domesticering, hundens genetiska konstitution, genetiska aspekter på modern hundavel, samt hundens beteende karakteriserad genom modern etologisk forskning.


Kursen omfattar en serie föreläsningar där flera ledande experter inom modern forskning som rör hund medverkar.

Kursen ger dig grundläggande kunskap och färdigheter i genetik och etologi. Du får bland annat lära dig hur man räknar ut inavelsgraden från uppgifterna i en stamtavla, vilka de genetiska effekterna av matadoravel är och vad som menas med genetiskt effektiv populationsstorlek. Du får lära dig om evolutionen bakom beteenden som aggressivitet och rädsla, och hur man via mentalbeskrivning och andra tekniker kan klassificera enskilda hundars personlighet.


Kursen lägger vikt vid att förmedla resultaten från forskning på hund samt hur dessa resultat kan tillämpas i modern hundavel och hundhantering."


23 juni - 09

Lite bilder från de senaste dagarna


19 juni - 09

Glad midsommar från oss, Linda & Astir-Azalea!


Vi är på landet nu själva, mina föräldrar har just åkt till en gård och fira med sina vänner där. Vi ska ta det lugnt nu idag med mysiga promenader, kika lite på feststället och sitta vid sjön och bara njuta.
Det regnar och skiner sol idag, blandat väder. Sen ikväll kommer det en kompis till mig så vi ska käka fläskfile och potatisklyftor. Ha en mysig midsommar dag ni allihopa!

17 juni - 09

Strålsjön

Jag och Azi kom precis hem från 1½ timmes promenad runda Strålsjön, vi satt även på en stenkulle som jag älskar sitta och bara njuta av livet och solen. Allra mest av Azis underbara tillvaro. Underbar sällskap är hon. Vi kramades, busade och lekte med pinnar, och bara satt och tittade över sjön. Strålande väder, fast blåsigt. Imorgon ska vi t landet och mysa där. Sen midsommar tillbringar vi där med bara jag, Azi och en kompis till mig. En lugn mysig midsommar :)
 

Jag upptäckte att Azi tuggade på pinnar för att svälja den, så jag sa på teckenspråk "släpp", så spottade hon ut de bitarna på en gång. Är så stolt att hon är 100% på losskommando. Stolt matte! :) Hon nös lite i slutet, hihi.

16 juni - 09

Gladö Kvarn

Idag var jag och mamma på Gladökvarn en stund och fixade med blommorna. Så Azi njöt och vara på landet under solen. Hon var lös och tog det lugnt. Hon låg mest och solade. Busade även lite pinnar med henne :)
 Azi jagar pinnen som hon vore en katt, hihihi

14 juni - 09

Regnet i skogen

Det regnar som fan idag också. Men vi tog en promenad runda i skogen - runda strålsjön, det var så roligt och mysigt. Så vi glömde bort regnet och njöt av vädret istället :) Jag gömde en lilla hundben så Azi fick lyckan och söka lite, hon var lös och prang rak väg på 5 meter till hundbenet, det gick bra. Längtar tills vi kan spåra igen 100%, så får jag så äkta glädje från Azi. Det är då jag blir lycklig! Vi fotade lite vid sjön också.
Azi surade i början när vi gick ut, hon ville bara gå hemåt men när vi väl är i skogen förändrades hon och blev en pigg hund och skulle kunna vara i skogen i timmar. Men vi gick en timme, ett steg framåt för lilla Azi nu. Efter fotograferingen vid sjön fick hon smaka på benet en stund, åt ej hela utan smaka bara som belöningen att stå/sitta still :)


Vet inte om jag har nämnt förut att jag har äntligen köpt bilbälte till Azi för typ 2 månader sedan. Men iaf det är gjort och jag är så nöjd med den. Så tryggt att åka bil med Azi nu. Hon är lika säker som vi alla i bilen nu. Hon kan sitta och ligga med den.11juni - 09

Typiskt Astir-Azalea ;)
11 juni - 09

Nu är vi här igen!

Min dator pajade Örebro förra veckan så jag har varit utan data nu 9 dagar, så hade jag ingen möjlighet att uppdatera blogg. Men nu är vi i Stockholm och vi har en välfungerande dator här. Wie! Medicineringen går jätte bra med Azi, hon mår mycket bättre och har enormt mycket energi nu. Vi får promenera längre promenader nu, det är så skönt. Men jag vill inte skynda på, utan bygga upp henne ordentligt. Så vi tar en längrepromenad en gång om dagen, ungefär 30-40 minuter. Det märks att hon blir trött efter 30-40 minuters promenader, det kan bero på att hon äter medicin. Hon är även vinglig av sig fortfarande, men är något stadigare då hon inte trillar längre när hon hoppar ner från soffan. Hon kan även gå upp och ner i trapporna utan problem. Jag testade och ha henne lös i stadsparken söndags, men då blev hon tokig (ej varit lös på jätte länge), så sprang hon och hennes bakbenen hängde inte med. Det var otäck syn, så hon får vara kopplad i fortsättningen. Hoppas det ordnar sig när medicineringen är över. Azi har varit hos dagmatte fredags till lördags då jag tog studenten, det gick bra. Söndags till måndags var vi hos Martina och tog en mysig promenad i stadsparken. Här i Stockholm har hon mest vilat och gått runt omkring i Älta. Promenerade på Årstas vacker promenadväg igår under tiden min lillebror tränade fotboll i Årsta. Igår var Azi med till min kusin, hon tog studenten. Azi skötte sig bra och det fanns en annan hund som är blanding av all möjligt, men de var inte intresserade av varandra så det var lugnt :)

1 juni - 09

Efterlängtade svar

Äntligen så har jag fått svar nu efter blodprovet på Azi. All Azis magproblem, vinglighet, trötthet - ja allt problemet var på grund sjukdomen Azi bär Anaplasmos (tidigare kallat Ehrlichios). Sjukdomen är från fästing. Det var skönt att få svar nu efter många dagar av orolighet. Azi börjar behandlas på onsdag med Ronaxana medicin i 3-4 veckor. Hoppas att Azi blir helt återställd, det tror jag då hon har viljan och är stark av sig, min lilla gumma! :)

Anaplasmos (tidigare kallat Ehrlichios)

Anaplasma orsakas av en bakterie vars fullständiga namn är Anaplasma phagocytophilum. Bakterien infekterar framförallt de vita blodkropparna och sprids på samma sätt som borrelia.

Symtom

Symtomen är ofta ospecifika som trötthet, akut feber, trötthet och aptitlöshet. Hälta, vinglighet, mag- och tarmstörningar, ledont och stelhet förekommer också.

Diagnos

Diagnos ställs på samma sätt som vid borrelios, en kombination av sjukdomshistoria, klinisk undersökning och blodprov. I akut skede kan förekomst av anaplasmabakterier konstateras med hjälp av PCR-teknik medan djur som haft symtom i flera veckor får en mätbar stegring av antikroppar i blodet.

Behandling

Anaplasma behandlas med antibiotika under en längre tid, vanligtvis 3-6 veckor. Hundar tillfrisknar snabbt när de får rätt behandling, men återfår symtomen om inte behandlingen fullföljs. Dock finns även fall av svårbehandlad anaplasmos som blivit kronisk.

Jag ska göra en hemmagjord fästingskydd av Rosmarin osv. Återkommer sen med recept. Hellre det än halsband från apoteketet och det är så synd att örter halsband inte säljs längre när de är så vänlig mot hundar.


RSS 2.0