31 december - 09


30 december - 09

Idag kom vi fram till landet runt två tiden. Azi blev lycklig som vanligt. Vi gick in i huset och gjorde upp en eld och packade upp lite mat och kläder.

Sen beger vi ut på en promenad med pulkan. Azi blev så tokig när jag sätta på sele på henne och gick ut. Hon fick sådana glädje fnatt och sprang till grinden och mig flera varv. Hon tyckte väl jag gick för långsamt till grinden. Hon jobbade jättebra med pulkan, hon drog ca 0,6kg, 40 minuter. När vi var hemma gav jag henne strechning och kloklippning/fila.

Efter mös jag på soffan och hon låg så klart på hennes fårullstolen framför brasan.

Jag har bestämt mig att hundboken ska skrivas bara om Azi - precis hur mycket aktiviter hon får per dag, hur många minuter promenad, vad för aktiviter, hur mycket kg, simma, när duscha, när klippa klo osv... Så jag har stenkoll på att hon får allt hon behöver.


 
Här var du långsam, kom och springa också!


30 december - 09


Bastian, en dobermann hane på 9 månader.
Stamtavla S47381/2006.

Hade honom på prov innan Azi kom hem till mig (ca 3 år sedan). Men det fungerade inte, han var för stor och stark för mig. Största dobermann någonsin jag sett även om han är 9 månader bara. Hans huvud är ända upp till min högsta upp revben. Han hade dålig bakgrund så han var en nervig och nervös hund. Men innerst i honom är han väldigt snäll bjässe. Jag hade då den tiden inte kunskap eller tid träna en sån hund. Han hade motsatta beteendet än vad hans ägare påståd. Det var tråkigt. Men det var bästa för honom, han skulle då inte få vad han behöver hos mig. Men det tackar jag för, då Azi kom in i mitt liv <3


Bastians pappa. Bolero Betelges. S60205/2003.


29 december - 09


Tånga Hed Camping

Tånga Hed ligger ostört men ändå lättillgängligt alldeles i utkanten av Vårgårda, mitt i Västra Götaland. Tånga Hed är en ställe som tar emot med varmthjärta hundar. Vandrarhem har hundtillåtet. De har även agilitybana, rasthage, stora gräs ytor, vackra naturreserverat skog att ta promenader, sjöar, klipp-/fön bord, hunddusch inne och ute... 2009 arrangerades Boxer SM på Tånga Hed. Läs HÄR.

- Ni som jag känner; Är det någon som är sugen och samla upp ett gäng och åka dit till sommaren 2010? Även ni övriga hörande bloggläsare kanske? ;)

Då kan vi träna tillsammans våra hundar och bara ha skoj tillsammans grilla, bada, promenader osv. Ev. boka en instruktör och ge oss en privat kurslektion? Gundvald har sådant erbjudande. Jag har varit hos hans öppenträning, han är helt okej tycker jag. Hundstyrkan har också sådant erbjudande om vi är 2-8 personer. Eller någon annan instruktör ni vet?


29 december - 09

Glömde berätta att jag även fick dessa i julklapparna.

Hundboken 2010, toppen! Massa bra grejer i almanackan. 

Den är anteckningsbok och jag ska använda den till träningsbok. Alltså jag skriver ner allt man kan träna med en hund, så jag inte glömmer bort dessa övningar. Har en långlista på datorn, ska skriva ner i boken som jag lärt mig på kurserna + böcker osv. Toppen!


Idag ska jag och Azi ta powerwalk promenad, jag med stavar. Behöver träna bort all fett från julen, haha. Imorgon åker vi ut till landet och ska stanna där tills lördag. Vi firar nyår där, blir supermysigt!

Azi har dragit pulka varjedag nu, men mest på tommalass och på väg hemåt drar hon 2-3kg, liksom istället för klövjeväska. Passar på nu när det finns snö ju. Vi har varit lite lata med hjärngympa, lite lat under julen, men nu börjar allvaret igen med hjärngympa också.

28 december - 09

Nu kommer bilderna från Juldagarna.

Fick julklapp av Bamse den 23:e, Azi började genast bita och ville öppna. Så jag fick stoppa henne, så lade hon huvud på klappen och frågade Bamse genom sms om får öppna. Men hon fick ett nej, får vänta en dag till. Surt.

På väg till landet...


Julaftons morgon på soffan.

Härlig promenad runt på landet.


Hemma igen från landet.Dessa är vad Azi har fått i julklapparna.


Promenad igår i skogen två timmar, 27 december.

27 december - 09

Fick underbara julklappar av mina föräldrar och mormor&morfar. Hundböcker!

Fredrik Steen, Hund Coachen.
Jag har inte gillat honom riktigt med tanke han kan vara lite konstig i tvrutan och hans uttalande om förbjuda kamphundar. Men nu när jag har läst lite av hans bok, han är egentligen en intelligent person. Han vet vad en hund behöver och hur man ska behandla en hund. Jag har lärt mig nya saker av honom nu i boken faktiskt. Han har fått mig tanka några saker som jag har inte tänkt på förut. Ska bli intressant och läsa ut boken och bedöma honom.Jan Fenell, Förstå din hund. Har aldrig hört talas om Jan Fennell. Det ska bli intressant och läsa om hur man ska förstå en hund. Hur hans tankesätt att träna en hund.


Hundar - illustrerat uppslagsverk. Det ska bli kul. Boken innehåller massa saker som köp, ras, hälsa, sjukdom, utfodring, pälsvård, träning beteende, avel och uppfödning. Har kollat lite på rasfakta. Ska snart börja läsa hela boken.

27 december - 09

Svara på frågan - var ärlig mot er själva, för hundens skull.

Då menar jag när hunden är i vuxenålder, inte valp och i "bara lek period".
Hur beter hunden sig då?
Poängen med frågan förklarar jag senare när ni flera har svarat.

26 december - 09


Vi på julafton. Visst är Azi söt i guld glitter och röda scarf.

Vi lever - har fullt upp under julen. Och nu om 30 minuter ska vi iväg till min mormor&morfar och äta blöte. Norrländsk mat, någon som känner till? Återkommer nån dag med massa bilder och filmer under julen. Vi har haft det underbart! :)

23 december - 09

Idag följde jag och mamma till affären. Så drog jag och Azi tillsammans pulkan hemåt.
Jag tyckte matpåsen kändes för tungt för att Azi ska dra den själv, så jag fixade extra koppel så vi drog den tillsammans. När vi kom hem vägde jag påsen, 8kg. Så det blir 4kg vardera, men något lättare då det glider.

Ska åka iväg till landet halv tre med familjen - fira lillajulafton. Det ska bli så mysigt med all levande ljus, julpyntat, massa snö, brasa, bara familjen och julklappar! Jag längtar tills de ska öppna klapparna från mig :)

God Jul & Gott Nytt År


22 december - 09

Ute en timme o halvt runda Strålsjön. Azi sprang 90% lös runda sjön, helt vild hon var :) Bilderna blev ej så bra, så det blir bara en filmklipp när hon busar i snön. Även i klippet tappade hon balansen två gånger, om ni tittar noga, det beror på fästingsjukdomen.

Hon är frisk, men har liiiite kronisk skada kvar, då hon kan tappa balansen nån gång ibland. Men väldigt sällan, senaste gången var kanske för 2 månader sedan. Det skar i hjärtat, men sen var hon stadig hela rundan, skönt. Busade en massa. Stannade vid sjön och drack choklad. Jag tog med två smörgåsar, men kunde inte låta bli och ge en till Azi :$


21 december - 09

Blev lite extra träning för Azi idag. Nyligen gick jag och pappa för att köpa en julgran - då kom jag på att Azi kan dra granen hemåt. Vi tog med pulka och extra snöre för att hjälpa Azi att dra. Men när vi valde granen, är den liten och smal - mycket lätt! Pappa sade endast 5kg, öht okej. Så Azi drog själv, jätte duktig. Hon är hur pigg som helst och villig att dra hela vägen hem själv. Kul för Azi att få jobba lite extra ibland. Vägde granen när vi kom hem, 5kg.


21 december - 09

Var ute en timme idag med Azi skogen och bostadsområde. Azi drog pulka, sen i skogen sprang hon fritt och lekte vilt med snön. Ja, jag köpte en pulka åt Azi fredags innan jag åkte till Örebro. För 99 kr i Konsum, inte dumt. Och så klart valde jag en röd pulka framför svart och blått.

Azi har haft så toppen på landet i helgens. Jag bad pappa ge Azi en grisöra på lördagskvällen - men han gav henne också en på fredagskväll. Bortskämd Azi blir när hon är hos morfar, hihi. Tidigt på morgonen frös Azi så väckte Azi pappa och så lyfte han upp täcket, Azi kröp under täcket och sov i pappas famn. Hon är som en lilla baby säger pappa, hihihi det är hon visst alltid.

Azi blev lycklig när hon fick tugga på en oxben med lite kött på eller vad det 
var :) Nån kväll när vi softade på soffan för ett tag sedan.


15 december när vi var i skogen två timmar i snöstorm.


Azi med sin nya pulka. - Idag.
Fri från pulkan, lek lek i skogen.


PrintScreen från film, så söt blick. Ser så ivrig ut och MÅSTE ha godiset.


Filmerna, andra filmen ser ni hur Azi stannar självmant och kollar mig efter ca 20 meter, det har jag tränat henne. Det är så vår kontakt och inkallning funkar. Azi verkar tycka att dra pulka är kul, roligare än kätting direkt på marken. Jag hade 3kg kätting i ryggsäcken som ligger på pulkan.


17 december - 09Ska inskaffa pulka till Azi att dra med kättingar i. Kätting i snö blir dubbelt så jobbigt för Azi. Och tanken är att hon skulle kunna dra lite mat från affären. Vill ha en NUUU!, men får vänta till imorgon, då Konsum hemma hos oss får in pulkor.

Azi simmade idag kl 10.00. 3,5 x 3 = 10,5 minuter. Så duktigt! ♥  
 
Imorgon åker jag till Örebro över helgen för att umgås med några vänner. Så pappa ingriper som hunddvakt, det verkar han vara lycklig av. De ska vara på landet över helgen, därute på landet ska visst vara mycket mer snö än härhemma. Ingen bloggande då.


17 december - 09

 

Jag har kommit i kontakt med Glanna sidan skriver om hur man tränar en dövhund.
Det har jag bloggat om för ett tag sedan. Nu är vi med på sidan. Läs HÄR :)


15 december - 09


Bilden är från google.

Det faller snö. Har varit så sedan igår bitti. Nu är det så vitt överallt. Var ute i skogen 2 timmar med Azi, gick vid Sandasjön och kollade på vatten källan. Azi var lös hela tiden i skogen - hon sprang som galning runt hela två timmar. Hon kastade upp snö och hoppade som en hare. Älskar när hon springer och stoppar hennes huvud ner i snön och när hon tittar upp igen, fullt med snö på ansiktet och nosen. Tur att jag köpte en knallröd täcke, annars skulle hennes vita päls försvinna in bland all snö. Snöade hela tiden - även storm! Man såg bara en meter framför sig, allt annat var vitt med röd prick som skuttade omkring. Me like!

Klockan 20.00, mellan Biggest Loser och Desperate Housewives ska jag ta en powerwalk runda med stavar. Azi ska då ha sele på sig, motionträning för oss :)


14 december - 09


Kaukasisk ovtjarka

Igår på mässan fick jag även lära känna rasen Kaukasisk ovtjarka som har väldigt dåligt rykte inom media/TV/tidningarna precis som rasen av Azi, American Staffordshire Terrier.
Jag har aldrig trott på rykterna om Kaukasisk ovtjarka, att hundrasen är livsfarlig. Utan man får se vad de har avlats till och då får hundarna hamna hos speciella hundägare med hundvana/fast uppfostran/kan ge vad hunden behöver. Precis som med American Staffordshire Terrier hundar, hundarna måste hamna hos rätt ägare - annars blir hundarna farliga på grund av frustation efter arbetsuppgifter och saknar en flockledare. Tyvärr finns det alldeles för många hundar än kunniga hundägare.

Men iallafall jag såg en Kaukasisk ovtjarka låg på magen/rygg och lät sig bli kliad av sin husse. Jag smälte direkt, hunden ser ju hur go ut som helst, och den ska vara livsfarlig. Bullshit. Vi pratade lite med ägarna, och hon säger så klart att rykterna stämmer inte, hon menar nog det beror på ägarna, självklart - det gäller ju alla hundraser. Man ska skaffa en hund som man kan klara av och andvända vad de avlats till - inget annat. Matten sitter visst i Kaukasisk ovtjarka Styrelsen i Sverige.

Wikipedia;
Hundrasen, som är känd för sin skärpa och försvarslust, har anpassats både psykiskt och fysiskt till bergskedjans karga klimat och var ursprungligen bybornas försäkring mot angrepp, både från vilda djur och oönskade främlingar. Inte minst användes den av fåraherdar för att vakta fårflockar.

Här får du se en riktig Kaukasisk ovtjarka, inte vad media påstår.


13 december - 09

Hund 2009 är över nu. Har haft en mysig helg med sömnlös, tidiga mornar, massa hund. 

Lördagen vaknade jag 07.00 för att ta en 40 minuter promenad med Azi och hon drog DW 20 minuter. Vi var i Älvsjömässan 10 tiden och stannade där tills 18.00. Idag söndag vaknade jag kl 06.00 och tog en 20 minuters klövjeväska promenad med Azi. Var i Älvsjömässan från 09.00-15.00.

Jag handlade en röd  Hurtta vintertäcke för 420 kr (mässanpris), sensitive softener (hud&päls spray) som är bra eftersom Azi simmar nu i kylan  för 80 kr (mässan pris),
massa sådana torkade kött våm lamm strupe kyckling hjärta och några små saker.

Kollade på Adam ställa ut, massa olika söta hundraser, såg/träffade några folk från internet/bloggar, massa hundgrejer, rasmonter, åt sushi, bragd polis narkotika hund - jättekul! :)
11 december - 09

Blev väckt av en hungrig hund istället för en kissnödig hund.

Jag somnade äntligen halv tre inatt, besvär med febern och förkyld. Tio i nio imorse kröp Azi på mig och slickade på min näsa, som alltid. När jag rörde till reste hon upp med viftande svans och sträckte på sig, hennes tassar hamnade på min ansikte. Trevligt med tryck ner i kudden. Så jag vände om mig, ryggen mot Azi. Men lilla envisa tjejen gav inte upp, hon hoppade över mig och puttade så hårt med sin nos på min ansikte. Jaja, okej så går jag upp. Släppte ut henne i trädgården. Men vad gör hon? Står som en ko och betar i gräs. Ingen kiss, ingen nosande. Ah, hon väckte mig bara för hon är hungrig, nä, stod jag där i pymajas och viftade med armarna i luften. Efter en stund såg Azi mig och rusade in upp till mitt rum och sov igen. Ja, det var bara att lägga mig igen och somnade med Azi min famn tills 12.00.

(Vet att gräs betyder oro i magen, men jag känner Azi, äter hon gräs direkt på morgon så betyder hon är hungrig, den lilla matvrak

10 december - 09


Bilden togs måndags.

Idag simmade hon, 3 minuter x 3 = 9 minuter.

Efter simningen självklart ska jag få feber, ligger här nu utslagen av febern.
Så jävla surt. Försöker krya mej så mycket som möjligt inför helgen.

Eftermiddagen är hon inte alls trött, simningen har hon vant sig med. Så det blev en promenad med klövjeväska och hon sökte sin middag runt i köket.


Kollade lite runt på google, hittade en bra bild med hundens kroppsdelar.
Besökte en zoologisk affär idag, rikigt stor, större har jag aldrig varit på! Finns allt möjligt av hundsaker och kattsaker. Andra små gnagare grejer och själva djur finns också. Skorpion finns också! Men hundsaker syns mest, riktigt massor. De säljer även färskfoder Bravo och Klass, i flera kilo, mycket bra! Övervåningen är BARA av hundens bädd och bur, så massor söta, vill ha flera till Azi. Tur att jag glömde och ta med mina pengar idag, annars hade jag kommit hem med flera "onödiga" saker :)


10 december - 09Jag längtar så mycket till helgen! Fredag kommer Mimmi, Elenor och Karin till mig från Örebro. Det blir buskul. Hela dagen lördag + söndag tillbringar vi i Älvsjö Mässan.
Massa hundar, återigen hundar! 

♥ Utställning är jag intresserad och se på Amstaff, Boxer, Korthårig Vorsteh och Adam (CaneCorso).
♥ Fartfyllda agility.
♥ Super lydnad.
♥ Amstaff rasmontern måste jag kika, och andra rasmontern blir spännande.
♥ Rasparad blir spännande och alla årets hundar.
♥ Draghundsport tält måste jag absolut besöka också, har fått i mig att det finns.
♥ Hundens hus (där jag anmält mig till instruktörutbildning) finns även där, så får man
svar på några frågor och se vilka folk jobbar där.

Ska handla dessa här, hoppas jag klarar mig till dom och inte bär hem 10 kassar till;
♥ Vintertäcke
♥ Massa lösgodis och ben
♥ Torrhandduk (heter det så?)
♥ Något kul leksak

8 december - 09

Har haft Adam hemma hos mig idag. Vi tog lilla promenad vi kl 8, sen lugnt förmiddagen. På dagen gick vi ute 2 timmar och 30 minuter, så härligt! Gick vid Sandasjön, kollade Tuppstugan och bara njöt av naturen! Azi drog DW 20 minuter av promenaden, sen bar jag kätting hela vägen, bra arbete för min rygg, hehe. Ikväll blir det Desperate Housewives och Hells Kitchen. Jag har även gått och blivit sjuk, mycket halsont, slem och förkyld. Tror inte jag kommer uppdatera så mycket mer under veckan. Kommer ha så fullt upp! :)

Onsdag; Vila för jag vill bli frisk. Klövjepromenad å cavaletti å sand uppförsbacke för Azi.
Torsdag; Simningen, sen vila för Azi.
Fredag; Långpromenad i Hellasgården.
Lördag; Lugn dag med korta promenader. Anton är hundvakt hos oss när jag är på hund mässan. Klövjeväska.
Söndag; Återigen lugn på dagen, men när jag kommer hem från hundmässan blir det powerwalk. Klövjeväska.


8 december - 09

Jag har nu äntligen anmält mig till Hundinstruktör utbildning!

Målet med utbildningen

Att kunna hålla grundkurser och ge privatlektioner i valp- och vardagslydnad med en positiv, ras - och individanpassad träning plus att du kan starta hunddagis/hundpensionat.

Utbildningens innehåll

Grunderna i etologi, hundens språk och beteende, raskunskap, metodik, inlärningspsykologi, klicker, valpens inomhusträning, aktivering, stress, hundens behov, hundens mat, hälsovård, sjukdomar hos hund, pedagogik, psykologi, kursuppläggning, ekonomi, att starta eget företag.

Teoretisk och praktisk genomgång av övningar; kontakt- & koncentrationsövningar, koppelträning, hälsa fint, sitt, ligg, stå, stanna kvar, inkallning, förbudsträning, stanna på avstånd etc.

Start

I örebro november 2010. Tillsammans med käraste Mimmi! :)


7 december - 09

Idag var vi på Haninges Hundhälsa 10.00. Azi simmade 3,5 minuter x 3 = 10,5 minuter.
Hon vägrade hoppa in i poolen, så vi lockade med godis och puttade ner henne. Det gick bra till sist ändå. Instruktören (ej frågat namn än haha), sade Azi kanske inte gillar att bada och vatten - men hon har lugn mentalt, hon accepterar det. Grips inte av panik och blir stressad. Hon är lugn och trygg i sig ändå, jättebra tecken. Skönt för mig :) Det finns två filmer på Azi, men det funkar ej och ladda till datorn från mobilen. Ni får vänta med filmerna.

Dusch innan, en missnöjd Azi.

På med flytvästen.

Simma simma simma simma :)


Paus, håller om hennes frambenen.Klockan 16.30, kom kvinnan Eva och skulle massera Azi. Det gick jättebra, det kändes tryggt med henne. Azi gillar henne. Azi höll på och busade med korvleksaken som hon fick av Ester, så jag fick lugna ner henne och lägga på filten. Så låg hon fint, gav Eva pussar då och då.
Azi reagerar om Eva börjar hålla på hennes bakbenen, men hon reagerar inte på när jag gör det. Det kan bero på trygghet, Azi känner mig, men inte Eva. Så hon avstår att massera runt bakbenen, hon höll på övrigt i kroppen.

Det var bra träning nu också eftersom Azi har svårt för att man håller hennes i tassar, med mig är mycket bättre om man jämfört med för 3 år sedan. Men hon har svårt för andra folk, så det var bra träning att hålla sig lugn när Eva masserar runt hennes tassar. Först reagerar hon och ryckte till i benen, men sen låg hon fint och tålamodigt. Men annars var det jätte bra, Azi är duktig, jag är nöjd med Eva. Azi njöt av massage. Sen var hon helt slutkörd av dagen :)
6 december - 09

Ovant och ej blogga flitigt som förut. Ja, i helgen har jag haft fullt upp. Fredags och lördags tillbringade jag och Azi med Ira&Mio i Sollentuna. Fredagen tog vi lugnt med träningen - vilket det syns på Azis energi senare på kvällen. Så hundarna körde hjärngympa. 

Jag gömde en godis bit under en handduk, Azi fick öppna handduken för att nå godiset.
Hon kämpade och kämpade, gav nästan upp några gånger , för hon förstod inte riktigt hur man ska göra, så hon tittar på mig och frågar; "hur ska jag göra?" men jag stöttade henne och visade hur hon skulle göra så hon lyckades och njöt av godisbiten :)

Lördagen gick vi ungefär runda Sollentuna Hälsans Stig på 6 km. Jätte mysig väg vid sjön, Edsviken. Idag var Azi hemma med brorsan när jag åt lunch på stan med en kompis, men när jag kom hem gick vi powerwalk 1 timme, varav 20 minuter bar hon klövjeväskan.

Imorgon simmar hon 10.30, sen kl 16.00 kommer en kvinna och ska massera Azi.
Hon utbildar sig till hundmassage och hon behöver 80 timmar massage på olika hundar för att komma till en steg uppåt. Så det passar bra för oss när Azi behöver verkligen kroppsmassage och hon får det bättre med nån som kan massera mer rätt sätt än mig.

Nu ska jag skynda och cykla till en kompis som bor nära oss, så tittar vi på en super bra film på kanal 3 som börjar 21.00. Hejdå! :)
På kvällen låg så klart Azi på den MINSTA bädde igen :D
Mys på lördagskvällen hos mig. Azi låg på rygg på mina ben. Så vi
pussade och kramades :) Låg där jätte länge, en knäppis hund. Hihi.

Sen sover hon alltid under filten, och så såg jag hennes nos stack ut, såååå söt! <3

Idag fixade jag en timme en pärm till Azi. Där står all veterinär papper, rehab info, fakturan, viktiga info, brev från veterinär, stamtavla, osv osv sådana viktiga saker. Hade allihop i en låda förut, kändes stökigt och osäkert. Så nu är allt fint i pärmen och jag tittar stolt på den :)

4 december - 09


Teckenspråk kommunikation med döva hundar

Glanna sida skriver lite om hur man tränar en dövhund. Jag håller med det för mesta om det står där. Fet texter är mina kommentar och hur jag brukar  göra. Läs här; Glanna!

Träna en döv hund

Att leva med en döv hund ställer lite större krav på dig som ägare. Du måste lära dig ett annat sätt att närma dig och träna din hund. Med din hjälp kommer hunden att kunna få ett bra liv trots sin hörselskada. Jag är själv döv, så det har bara flytit på och jag känner samma som hon, så det har varit enkelt.

Hundar är signalkänsliga och läser vårt kroppsspråk i större utsträckning än vad vi oftast tror. En hund som inte hör måste tränas att läsa dina signaler ännu mer. Du måste också lära dig att använda olika handtecken då du kommunicerar med hunden. 

Vad ska jag tänka på?

Ta för vana att aldrig närma dig hunden bakifrån utan att göra den uppmärksam på att du kommer. Eftersom hunden inte hör när du närmar dig den, måste du stampa eller dunsa lite mer i golvet. Den kommer då att känna vibrationerna av dig och blir inte skrämd av ditt uppdykande. Du kan också blinka med lampan för att förvarna att du är på väg. Ja, Azi blir så skrämd om man bara rör henne plötsligt bakifrån, så går jag om sidan, stampa på golvet osv.

Ligger hunden och sover kan du ta för vana att hålla handen precis framför nosen så den känner din lukt innan du väcker den. Du kan också stryka den lätt över huvudet, röra lite vid hundens säng eller blåsa lite försiktigt på hundens kropp för att markera att du finns där. Gör inga hastiga rörelser, för då kan du istället skrämma den. Det är jätte viktigt, jag brukar putta lite på hennes bädd så hon vaknar upp själv, eller styrka försiktigt över hennes kropp. Beror på hur djupt hon sover.

Kontaktövningar jätteviktiga!


Du måste också träna hunden till att frivilligt ta kontakt med dig. Ha alltid hundgodis med dig och varje gång hunden tittar på dig belönar du den. Detta är mycket viktigt eftersom hunden måste se på dig varje gång för att förstå vad du vill. Det är allra viktigaste hos döva hunden annars har vi ingen kommiunkation. Det är viktigt hos hörande hundar tycker jag också.

Inkallning

Utomhus bör du ha hunden kopplad om du inte är på ett säkert område. Hunden hör ju inte om det plötsligt kommer en bil eller en annan hund springande. Det gäller alla hundar tycker jag, oavsett hörande eller döva, eller med annat handikapp.

För att kalla in din hund finns olika varianter. Du kan använda t.ex. en boll. Kasta den bredvid din hund (var noga med att inte träffa hunden!). Lär hunden att vända sig mot dig så fort en boll kommer flygandes. Funkar ej på Azi, hon blir istället skrämd om något flyger förbi henne.

Du kan också blinka med en ficklampa, men det fungerar naturligtvis bara om det är mörkt ute. Brukar lysa ficklampa på henne eller tända/släcka utelampa när hon är ute i trädgården på kvällarna. Hon har lärt sig att blinka lampa betyder inkallning. Därför reagerar hon extra på lamporna som tänds vid rörelse hos några hus, så tror hon att hon blir kallad dit. Lite gulligt.

Men har du tränat mycket på att hunden ska ta kontakt med dig, så kommer den automatiskt att kontrollera dig ofta för att se om du vill något även när den är lös. Den metoden andvänder vi, jätte tryggt.

Det finns också speciella halsband att köpa som vibrerar. Men innan du använder det måste du träna hunden att ha det på sig samt att vända sig mot dig så fort det vibrerar. Men vissa hundar tycker att de kännas obehagliga så pröva andra varianter först. Hade tänkt ha det i början, men sen insåg jag att Azi tog själv ögonkontakt och kontrollerar mig, så den vibration behövdes inte.

Handtecken

Dessutom måste alla andra vanliga kommandon som "sitt", "ligg" osv. läras in med hjälp av speciella handtecken. Kan du teckenspråket går det utmärkt att använda det, annars använder du dina egna tecken. Tänk bara på att tecknen inte är för lika varandra, det kan bli förvirrande för hunden. Dessutom måste alla som har hand om hunden lära sig att använda samma tecken. Sitt och Ligg tecken är ganska lika. Kan visa nån gång på film, därför jag gör lite annorlunda med liggtecknet så hon ej förväxlar med Sitt tecken.

En döv hund hör heller inte när du går ut. Ta därför för vana att markera för den att du tänker lämna den. På så sätt undviker du att den kommer att gå och leta efter dig när du är borta. Absolut, det är jätte viktigt! Jag meddelar Azi varje gång jag går ut från ett rum, går ut för att kasta sopor osv. Det betyder väckning när hon sover, det är ju inte bra egentligen så jag rör lite på bädden så hon vaknar upp själv inte för att jag  V Ä C K E R henne liksom. Det har lett till att hon sover tryggt och är inte orolig att jag ska plötsligt lämna henne.


3 december - 09Det får bli ett kort inlägg idag, orkar och har ej tid att blogga. Men idag var jag och Azi på Haninge Hundhälsa. Azi fick gå ner i vatten själv på rampen. Det gick sådär, hon vägrade.
Fick locka henne med godis och instruktören (som jag ej kan namnet på, haha, måste fråga nästa gång) puttade lite på henne. Sen hamnade hon i vattnet och simmade. Jag fick hålla ena lina framför Azi. Hon simmade 2,5 minuter X 4 = 10 minuter.

Jag skulle även ansvara och hålla om henne när hon vilar emellan och hålla fast hennes frambenen - där finns som sagt simrexflex. Första gången gjorde jag fel och Azi sprattlade så vatten stänkte över hela mig. Min linne var genomblöt, haha. Andra och tredje pauser gjorde jag mycket bättre och inget stänk :)


2 december - 09Nu närmar det till riktigt vinter, hoppas jag! :) Så det är viktigt att smörja hundarnas tassar.
Så de skyddar från kylan, vägsalt osv... Jag har sån där gröna burken av märke Fyra Ess.

Fyra Ess Hund salva
♥ Mjukgörande tassalva
♥ Skyddar trampdynorna
♥ Förhindrar isbildning mellan trampdynorna
♥ Skyddar mot uttorkning (vägsalt)
♥ Fet, vattenfri salva

Min fråga; Vilken tassalva har ni till era hundar?

2 december - 09

Frost + Sol = UNDERBAR DAG!

Jag blev så glad att frosten har kommit ikapp och solen kikar fram. Det passar bra i december månad! Och som jag sade att vi börjar ta långa promenader igen efter Azi har simmat så jag vet hur allt funkar. Azi var helt DÖD igår, sov och sov. Idag är hon betydligt piggare. Jag med! Järnvärde har gått uppåt nu igen, skönt, piggare på mornarna nu.

Kl tolv gick vi ut i den vackra vädret och gick promenad på 1 timme å 50 minuter.
Hade mini picknick med små apelsiner och vattenflaska, haha. Fotade lite av frosten och Azi fick stå som fotomodellhund. Stannade på en lekplats och busade med Azi, hon tog min vantar och sprang iväg. Sötnos!

Nu är vi hemma igen och jag gör pommesfrites som lunch. Ska titta på Extreme Homeover. Ikväll blir det klövjeväska promenad. Bestämmer mig dessa dagar hon drar DW eller simmar, ska hon ej bära klövjeväska, det blir för mycket annars. Cavaletti måste vi köra med idag också.

Azis täcken måste tvättas, de är lerig av att Azi rullar varjemorgon på gräset.
Ni vet hur November månad såg ut :)


2 december - 09Igår köpte jag en bilbur till Azi. Så hon kan ligga tryggt och sova istället för att sitta med oss i sätet i bilbälte. Och så hårar hon också mycket ner i bilen, vilket inte uppskattas av pappa som har köpt en splitterny bil xD Har buren i köket nu så hon vänjer sig med bur som en trygghet plats.

1 december - 09

Vattenrehab idag på Haninges Hundhälsa. Jag var nervös för ingenting, Azi klarade det galant, bättre än mig faktiskt, haha.

Blev så varmt bemött där, jätte trevliga tjejer. Azi fick duschas först, sen sätte vi på en flytväst. Personalen skulle ta hand om allt idag så jag ska se hur det funkar och så. De lyfte in Azi i bassängen. Azi såg lite skärrad ut i början, tjejen höll hennes frambenen (man ska göra så när hunden ska vila, så stoppar man simrexflex som finns i hundens frambenen). 
Azi skulle bekanta sig med poolen, vattnet 24grader, doften och allt ja. Några minuter, sen släppte de Azi och hon började simma fint som man ska. Man hade två lina från bak och en framsida, så de kunde styra henne och hon skulle simma mitten av poolen. Hon tycker det är inte världens roligaste, men det var helt okej. Hon smälte in snabbt. Jag stod där som en orolig mamma :) Hon var så världens sötaste sötaste sötaste när hon simmade!

Hon simmade 2minuterX3. Sammanlagt 6 minuter idag, duktigt. Vi gick genom hur man ska strecha och var musklerna finns. Hennes högerbakben är lite stelt. Det märks under simningen, så benen ej hängde precis med som de övrigt 3 ben. Ska fokusera och massera där, så hoppas benen släpper sig från låsningen. Får se hur det utvecklar sig.

Azi är jättetrött nu efter äventyret, så hon sover gott i hennes bädd.

Ska simma nu torsdag igen, wie! :)
RSS 2.0