Högdalstoppen!

Idag drog jag som sagt med hundarna till Bandhagen och mötte upp en kompis och gick på en riktig långpromenad. Super väder, solen sken och det var vårkänslor igen, hihi.

Vi gick och gick så kom vi till Högdalstoppen och gick ända upp. När vi kom upp njöt vi verkligen av utsikten! :) Var borta hela dagen, skööönt!

När vi åkte bussen hem var hundarna utslagna och de var rosa färgad i ansiktet (runt ögonen, på nosen) - de får sånt om de är riktigt trötta. De somnade direkt efter rejäl middag när vi kom hem.

Mina godingar! <3Azi & Tyra har haft egna dagar med mig inne i stan!

Söndags var jag på stan och Bergshamra med Tyra för några ärenden. Det gick jättebra, hon var duktig och kunde fokusera på mig mycket bättre nu och inte blir lika stressad på tunnelbanan. 
Stolt här!Måndags var jag på stan med Azi. Var mest på Odenplan och söder. Azi var duktig och följde med lugnt överallt. Jag gick in på ett möte och Azi låg ner och var lugn hela tiden. Azi verkade tycka det var kul att vara på stan, ett tag sen, så det är lite omväxling nu.


Bloggtorka...

Det är för vi har haft så fullt upp! Måndags var det riktigt härlig vårkänsla värme, sol, torrt på marken. Cykeln åkte ut från förrådet, tog en tur med Tyra på 3 km på morgonen. Det märktes skillnad på Tyra om hon får springa lite på morgonen, så hela dagen var hon lugnare och lyssnar bättre. Så det är bestämt att jag ska köpa en löpband till henne! På jakt nu, om ni vet nåt så får ni gärna tipsa mig! 

- Ska snart åka till Bandhagen och promenera runt där.

Hundarna ska absolut dela soffa med mig måndags kväll när jag å en kompis kollade på film :)

Grusgropen promenixx idag!

Idag har vi varit för det mesta på grusgropen och lekt en massa ihop. Jag hade dubbelkoppel på Tyra, men hade den på marken för det mesta. Tyra lyssnade väldigt bra, en gång tog hon glädje skutt runt, jag blev lite rädd först, men sen såg hon bara vilja sträcka på sig, sedan kom hon till mig och busade ner i mossorna :) Sedan kom Azi och hoppade på mig också, busen! 

Azi är otroligt stark hund, det fanns en massa grus/jord högar  där, jag gick upp på en som var 10 meter högt, sen kallade jag upp hundarna. Azi gav järnet och kämpade sig upp bland lös jord, kämpade upp och kom FÖRST innan Tyra. Tyra tappade balansen och fick börja om. Jag bara åhh wow min lilla Azi! :)

Jag hittade en cross däck där som jag tog med hem. Lagomt för att använda i DW promenader.

Gammal bild, 18 maj 2010.


Nu ska jag iväg på middag, lär bli en kul och mys kväll! :) Ha en fin lördag ni allihopa vem än ni är som läser! :)

Tänk att det är så olika alla dagar och alla år. Det är fantastiskt. Vår känsla nu.

Tisdags var vi på Erstavik och gick i djupsnö, det var snö överallt. Tyra drog 5 kg kätting. Idag var vi på Erstavik igen, herregud- VÅR KÄNSLA! All snö är heltborta på fältet, bara för tre dagar sedan var det fullt med snö. Otroligt att de kan smälta så snabbt! Tyra och Azi gladde sig i massa hjortskit som har legat under snö. Mums måltider har de haft :)

Tisdag 21 februari 2012. (fler bilder kommer)
Tyra drog 10 kg idag de första 45 minuterna (för det mesta blev det lätt pga vi gick på is, glashalt, så det blev lättare, men vi gick på fältet sen så blev det tuff pass för henne, sen drog hon 5 kg 30 minuter. Azi sprang fritt och skuttade :)

Fredag 24 februari 2012.


Jag kunde till och med ha Tyra lös HELA rundan! Härlig känsla! Det är för hon drar så tungt att hon inte springer iväg på en gång och hon har ett uppgift att fokusera på. Hon travade lite framför mig ibland men stannade och kollade väldigt ofta. Höll sig nära hela tiden!!! Härlig känsla att ha två hundar lösa, verkligen, om jag måste vara ärlig. *Håller tummarna*

Torsdag 24 februari 2011. Stort skillnad!Nu har jag tagit en härlig lång dusch, nu blir det mathandladet till middagen. Om ett par timmar kommer gästerna! :) PS. Det finns fler bilder, dessa kommer jag visa upp en annan dag.

Alltfler har frågat om hur det funkar när jag går på kurser med mina hundar.

- Det är inga problem, absolut inga problem att gå på kurser, föreläsningar osv som döv.
Vi beställer en tolk i förväg och vi har alltid rätt till att få en tolk. Tolken översätter allt vad som sägs på kursen och jag får deltaga lika mycket som de andra. Jag kan teckna och säga/fråga som jag vill, tolken översätter precis vad jag säger.

Men det finns visst nackdel ibland. Jag känner ju några från tolkcentralen, så det är inte speciellt kul om jag får någon "kompis" till läkarbesök t.ex. När det är privat och vill hålla detta hemligt även för mina vänner t.ex. Men nu på inkallningskurs kom en tolk som jag kände från "Örebro tiden".
Hon är själv hundintresserad och vi har pratat massor hundar tidigare och gjort en del roliga saker ihop. Så vi känner ganska bekvämt med varandra nu även när vi inte har kontakt längre, så det är som en gammal kompis dök upp och är min tolk. Sånt det är roligt. Men om det var en läkarbesök kan det bli lite obekvämt. Då skulle jag inställa läkarbesöket och önska mig en annan tolk till nästa gång.


Vårt "schema", ungefärligt.

Varjedag; Rasta, ge mat x2, någon form av träning, ha roligt tillsammans.

Varje vecka; Kolla genom kroppen om det ömmar någonstans, klippa klor, ge en ordentlig massage, ge märgben/BARF och 1 dag som total vilodag.

Varann vecka; Rengöra öronen vid behov.

Varje månad; Inköp av hundmat och betala försäkring.

Varje 6:e månad; Dusch med schampoo (om inte tillfälle vid behov oftare), besök hos vetten- pga de senaste åren har det blivit så att Azi behöver besöka veterinären av något skäl.

Varje år; Hälsokontroll samt vacc hos veterinären.

Så ser det ut hos oss, om inte jag har glömt något.

Solig dag, men vi tar det lugnt

Jag har snälla hundar som låg i sängen kvar ända tills 9.30! På sistone ska hundarna upp kl 7 :) Idag har vi tagit det riktigt lugnt. Jag passar på och tvätta en massa kläder och lakan, samt städa huset. Ska ha middag med folk här imorgon! På lördag är vi bortbjuden på middag, även på söndag. Puh mkt goda mat i helgen kommer det bli!

Idag skiner solen vackert, men vi har lust och vara inomhus, och tar bara korta promenader. Men senare ikväll blir det en längre runda och lek i inhängaden. De senaste dagarna har varit fullt upp här i huset med hundarna. 

Tisdags var vi vid Erstavik - trist så går det knappt och åka skidor längre. Snön smälter så snabbt nu. Men snart kommer kickbiken och cykeln ut från förrådet! Barmark drag! :) Nu på lördag är det
ett år sedan vi åkte upp till Uppsala och hämtade kickbiken!

Lite träning med Azi, så duktig, lilla flicka!

Trötter Tyra som hittat en egen sovplats i hallen på min jacka som har fallit ner från klädhängare.


Vibrationshalsbandet!

Nu är inlägget här! :)

Orsaken till att vi behöver ett vibrationshalsband.

Jag har som sagt börjat använda vibrationshalsband på Tyra. Det är för att hon är döv, så jag kan inte ropa på henne på avstånd. Och hon är en annorlunda hund än Azi. Azi har alltid varit enkel att träna och hon är sån morsgris att hon håller sig nära när hon är lös i skogen och kollar regelbundet på mig. Men Tyra är tvärtom - hon sticker iväg så fort hon får vittring på vilt. I början när Tyra bodde hos mig, de 2 första månaderna gick det utmärkt att ha henne lös. Till och med när hon var lös och det stod en massa hjortar 100 meter från oss. Tyra intresserade inte för dom alls och kom på alla inkallningar.

Men plötsligt en dag stack hon efter en hjort som kom studsande precis framför näsan på oss. Efter ett par minuter kom Tyra tillbaka, och jag försökte kalla in henne. Tyra stod som stelpinne några sekunder men sen vände hon tillbaka och sprang in i skogen. 5 timmar senare fick jag veta att Erstavik Gårds ägare hade hittat henne när de var ute och red. Så tog de in henne i stallet i en box tills jag kom och hämtade henne. Efter det vågade jag inte ha henne lös, och hon blev mer stressad så fort vi kom ut till Erstavik och håller sten hårt koll på långt in i fälten om hon ser nån hjort så blir hon så stel och vill bara iväg. (mycket bättre nu, hon är mer avslappnad, men NÄR hon får vittring är det jobb att få hennes uppmärksamhet)

Det har varit en kamp att inte kunna ha henne lös, hennes överskottsenergi växte och det var/är svårt att få bort hennes överskottsenergi när hon inte kan springa av sig i frihet. Hon måste ha lina, så stannar den efter 15-30 meter, det räckte inte för henne. Och jag tycker det inte är speciellt kul att måste undvika att vara inne i skogen för linan trasslar in träden och fastnar hela tiden. Så hon måste ha kort koppel när vi är i skogen, så vi är mest på fälten för att linan inte kan fastna någonstans. Jag önskar jag kunde ha både hundar lösa. Tyra skulle bli mycket lyckligare om hon fick sträcka riktigt ordentligt. Men då måste hon ju kunna skita i vilt och komma på inkallningar.

Steg för steg i träning.


Steg 1; Min första test på henne gick jättebra, hon reagerade inget. Jag hade korv i handen så hon skulle puffa och försöka få korven, medans jag tryckte på apparaten så halsbandet vibrerade. Hon reagerade inget. Tills den tredje vibb så hoppade hon till och började fundera vad det var. Men jag gjorde inte stor av saken, utan visa henne korven så hon kom tillbaka och puffade. Sen därefter reagerade hon inget mer.

Steg 2; Jag kastade godis/korv på golvet, när hon sprang till godbiten så tryckte jag på. Så hon ska koppla ihop att vibb betyder godis för att gåöver till att vibb betyder inkallning. Hon visade inget rädsla och sprang vidare till godiset även när det vibrerade i halsbandet.

Steg 3; Jag sa åt henne sitt, så gick jag 1 meter ifrån henne och tryckte - samtidigt teckna "kom", efter ett par gånger förstod hon att hon skulle komma när det vibrerade.

Steg 4; (snälla skita i hur jag såg ut, hemmaklädd ;) och ja jag vet att jag gav henne dubbelsignal med mitt ben. märkte det i videon- ibland är det bra att se sig själv och hitta detaljer fel jag gör!)   

Steg 5; Mamma busar med henne i köket, och är ungefär 3 meter ifrån mig så tryckte jag. Hon blev lite fundersam först men sen prövade och gå till mig så blev jag glad. Därefter kunde hon avbryta leken med mamma när jag tryckte på.

Steg 6; På kursen. Instruktören skulle locka henne med godis, men hon kunde avbryta fixeringen och komma till mig.

Steg 7; På kursen. Instruktören skulle locka henne med viltklöv - där kan hon inte riktigt släppa. Så den här nivån är vi på.

Inkallningskurs lektion 2

Jag och Tyra var på inkallningskurs idag. Vi ökade svårigheter med att instruktören lockade våra hundar med lite godis. Det var lätt att avbryta Tyra och hon kom direkt på en gång när det vibrerade i halsbandet. Men sen när instruktören tog fram rådjurs klöv och andra smaskiga saker från andra djur. Det där blev Tyra så fixerad över, så var det mer utmaning och jobb för mig.

Så jag lärde mig hur man skulle korrigera henne emellan de absoluta inkallningskommando. Det funkade bra, men jag var lite för snäll (otydlig mot henne) och släppte det för tidigt innan Tyra hade 100% fokus på mig. Så vände hon snabbt till klöven. Det där får jag träna mer på att läsa av hennes beteende när hon har 100% fokus på mig så belönar jag i rätt punkt. Liksom nu belönar jag henne när hon har 50% fokus på mig, det är ju fel.

Jag använde vibrationshalsbandet - gud vad jag är nöjd med den! Jag kan kalla in henne på avstånd på pricken när jag vill, det är jag ganska ovan med. Jag är van att vänta ut till Azi kollar på mig eller jag knackar på rumpan, så nu är detta ganska nytt för mig! Jag insåg faktiskt nu att det är verkligen extra utmaning att ha en dövhund, när det gäller inkallning. Men jag får massa erfarenhet av detta som jag kan använda till många sammanhang senare i livet. Och så nu förstår jag hur jobbigt mina föräldrar hade med mig när jag var liten och var en vild unge ;)

Nästa inlägg berättar jag om vibrationshalsbandet som jag har lovat er jättelänge nu! :/

Hoppas på en bättre dag idag!

Igår var dagen sådär för oss, promenaden i solskenet blev inte så trevlig som jag önskade. Tyra var otroligt jobbig och jag hade PMS (visste inte, tänkte inte på då) så kombinerar det inte så bra.

Igår sprang Tyra och kastade sig hela tiden i linan och var extra krävande, jag tyckte det var jättejobbigt just igår. Så orkade jag plötsligt inte och satt och grät inne i skogen, så bestämde jag för att avbröta promenaden och gick hem. Senare på kvällen sprang de i inhängaden istället.

Det var riktigt längesedan jag tappade tålamodet med Tyra, det har i princip aldrig hänt, inte som igår iaf. Skönt att veta att jag är normal som kan ha svacka ibland. Annars är jag alltid positiv och tycker alla Tyras problem var roligt att träna. Men inte just igår, puh tack och lov att jag är normal :)

Hoppas att dagen blir bättre idag, det blir säkert det! Ska åka skidor nu, sen blir det middag på stan och bio! :)

Märgben/BARF, hur ofta ger ni er hund/ar?

Jag ger mina hundar märgben/BARF 1-4 gånger i veckan. Den är jätteviktig tycker jag, tänderna får jobba ordentligt och så rensar man rent mellan tänderna. Och den är bra för hjärnan också. Jag tror inte på att man ska tandborsta sina hundar, man ska istället ge märgben/BARF som "tandborste".Positivit med den;

Azi - Jag gav inte märgben/barf första åren hos mig, utan vanliga oxhud ben från mataffärer. Hennes mun luktade lite. Men när jag började och ge henne märgben för 4 år sen så har hennes andedräkt förändrats. Hon luktar jätte gott om munnen ;) Nu när hon är så gammal luktar det inget alls i munnen heller, så rent och fräscht inne i munnen. Azi har nästan inga tandsten, hon har haft tandsten när hon bodde hos mig de första åren när jag inte gav henne märgben, så skrapade jag tandsten då och då. Men efteråt - inga tandsten, inte alls nu när hon är 10 år. Återigen, så fräscht i munnen!

Tyra - Hon hade en tjock och stor tandsten på ena tand när hon kom till mig för 10 månader sedan. Jag försökte skrapa den men hon fick panik när jag skulle pilla i hennes mun. Så det var ingen ide att tvinga henne eller låta veterinären göra det. Jag tänkte göra det när hon är tränad och accepterar att jag pillar i hennes mun, (det gör hon nu, skönt), men när jag skulle kolla - så är tandstenen helt borta! Hennes andedräkt luktar också gott. 

Negativt med den;

Hundarna KAN svälja lite för stor ben bit ibland så spyr de upp den, men inte ofta så jag är inte orolig.


Solen skiner och hundarna har fullt med energi - promenad dax!


Ur Arkivet


Nu är jag helt slut efter hela dagen i snöstormen!

Puuuh! Jag har varit ute sen 10 imorse. Först tog jag och hundarna en kortare runda, sen lämnades Azi hemma. Filippa & Ester kom hem till oss, så gick vi 4 till Ältasjön och startade
vår skidtur!

Vi åkte runt halva Ältasjön in till en lilla å, eller hur man säger, mot Söderbysjön. Tänkte ta en varv där, men skidspåret tog slut vid sjön, vi vågade inte skapa ett eget spår och hundarna var trötta.
0 grader så snön blev tung, och de fick pulsa i 10 cm snö nästan helavägen. Så vi vände tillbaks till Ältasjön och stannade vid en klippa och åt lunch. Sen åkte vi hem. Sammanlagt blev det 8 km.

Hem- så lämnade jag Tyra i hundrummet och tog ut Azi på en promenad. Vi gick mot grusgropen, vidare mot Erstavik och tog ett varv där, 6 km. Hemma igen 16.00

Puuuh, så sov hundarna tillsammans sött i korgen. Nu ikväll gick vi en timme i snöstormen igen...

Precis kommit ut till Söderbysjön och bestämde för att vända tillbaks. All respect for the ice!

På tillbaka vägen.

Förbi Brotorp.

Vilken fin kropp hon har fått. Tack vare maten Vom og Hundemat, super mat!

Lilla fåniga jag!

Promenaden med Azi och Ester!
Min favorit väg till Erstavik från grusgropen. Vinterland väg kallar jag den!
På fälten!

Lite bus stund. Kull lek ;)


Mina älskade flickor!


Löpband!

Jag fick tips av Azis brors matte om en löpband, hon har skaffat en hund från Ungern som är energisk och har massor av överskottsenergi. Så hon skaffade en löpband, som han fick springa 10 minuter på förmiddagen. Det har gett positiva effekter, han har blivit lugnare och lyssnar bättre!

Så det kan vara något för Tyra; att få ut överskottsenergi så hon har lättare att träna ute med mig. Hon kan inte direkt springa av sig lös, hon lever ganska begränsat då hon inte kan vara lös. Så löpbandet kan vara lösningen på att hon ska kunna koncentera sig på våran träningar bättre och eventuellt gör så att hon kan vara lös i längden.

Så ingen missuppfattar så är löpbandet ett komplement till de dagliga lång promenaderna & aktiviteter. Den ska vara till hjälp för hennes överskottsenergi och koncentraionsförmåga. (Fast det förstod ni väl? ;)) Dessutom får jag hjälp av den när det är riktigt riktigt kallt ute så hundarna får köldkramper, eller när jag ligger i vinterkräksjukan tex ;)

Jag har börjat kolla runt efter en lämplig band för hundar som inte är så värsta dyrt och inte går sönder efter ett tag. Att den kan kosta upp till 22.000 kr, sjukt!

Vad tror ni om detta?

Miniskidor!

Köpte miniskidor idag, får se hur den funkar. Hoppas den är rolig och funkar bra som jag tror ;)Sammanfattning om söndagen den 12 februari!

Igår var jag med familjen + hundarna på Orlången sjö, helt underbart väder! -3 grader, med skinande sol! Helt perfekt för skidtur med glada humör! Jag och Tyra åkte sammanlagt 1 mil, gud vad Tyra gav järnet hela tiden, hon galopperade hela vägen och kämpade i skidspår som var av ca 5-7 cm snö. Vi åkte först runt ena delen av sjön med pappa, mamma och Azi, Azi sprang duktigt bakom mig ca 1,5 km, sen blev hon trött och gick med pappa&mamma resten av 1,5 km. Den rundan var ungefär 3,5 km.

Men Tyra var pigg fortfarande, så tog jag och Tyra en racerunda, vi åkte på skidspåret ända mot bron (Lännavägen), runt tillbaka, på slutet blev Tyra riktigt trött och växlade med trav och galopp.

Racerundan var ungefär 5 km. När vi kom fram och mötte upp föräldrarna och Azi igen, så gav Tyra järnet igen de sista biten genom Balingsta till bilen ;) Helt slutkörd på kvällen var hundarna. Så Tyra hade sprungit 1 mil, Azi sprang 5 km, duktiga vovvar!

Hundarna har gjort väldigt mycket i veckan - nu får de två dagars vila med lugn ro. De ska få tugga på BARF, träna lite inkallning och ta lugna korta promenader. På onsdag blir det skiddrag igen för Tyra med kompisen Ester från Ältasjö upp till Söderbysjön!

(Tyra har lite problem kvar ang att hoppa på joggare osv (kort tids jaktinstinkt), när hon jobbar så gör hon inte det, men när hon står stilla kan hon göra det, nu gör hon typ 2 av 10 gånger. Och så igår när vi mötte några på spåret, gick vi åt sidan och väntade på de passerat, så gjorde Tyra inget, men den sista person som kom förbi, en tjej, och helt oväntat hoppade Tyra i luften och träffade hennes ena stavar. Jag höll tillbaka henne och rättvisade, så sa pappa att tjejen skrek "Håll tillbaka din jävla hund", jag kan förstå henne, men det är inte en jävla hund, utan en jävla ägare egentligen! Förra ägaren lyckades ju inte hålla ordning på henne så hon har lärt sig ovanan och så är det mitt fel att inte lyckas träna till 0 av 10 gånger än, så det är inte Tyras fel, utan MITT! Så jag blev arg på henne för det. Men tänkte inte låta detta förstöra min dag, så vi åkte vidare och njöt av skidturen och hoppades inte träffa den tjejen mer :D)

Bara rumpbilder- ska be någon ta bilderna från framsidan så man får se hundarnas ansikten ;)


Här kommer svaren på frågestund!

Har du haft hörande hund innan?
Nej, aldrig ägt en hörande hund, men jag har tagit hand om många hörande hundar.

Om ja då vad är det skillnad mellan döva och hörande?
Njae, inte så mycket skillnad faktiskt- förutom språket. Man pratar med hörande hundar, och man tecknar till döva hundar. Men man använder likadant kroppsspråk till både. Eller jo, enda skillnaden är att det är lättare och få kontakt med en hörande hund på avstånd, man ropar ju bara. Men döva hundar får man springa fram och peta på ryggen, eller vänta ut tills hunden kollar på mig.

Vilken var din första drömras?
Min första drömras var Schäfer.

Vad har egentligen hänt med Tyra innan du hämtade henne?
Hon födde upp hos en bra uppfödare, de sökte ett bra hem till henne. Hon hamnade hos en tjej som verkade vara bra, men något gick snett där. Min egen uppfattning är att hon inte kunde hantera hennes stress och framförallt hur man ska hantera hennes dövhet. Så gick det åt skogen. Så hamnade hon tillbaka till uppfödaren, men de hade redan flera hundar. Så de tänkte avliva Tyra för hennes bästa, ifall hon skulle fortsätta hamna hos folk som inte förstår på henne, skulle Tyra lida väldigt mycket. Men så till slut dök hundcentret i Kalmar upp och tog hand om henne som en sista chans, ett par veckor senare hittade jag henne av slump. Nu stannar Tyra för evigt hos mig!

Driver du en hunddagis om jag har uppfattat rätt? :)
Nej, tyvärr så driver jag inte ett hunddagis. Men drömmen är att göra det. Håller på en process till detta.

Har lagom fobi för dina hundarnas ras. Hur kan ta bort den?
Jo, enda sättet är att ändra dina tankar om rasen. Det gör du genom att läsa om rasen och gärna träffa flera hundar som har hamnat hos rätt ägare. Du får gärna träffa mina nån gång om du vill. Tyvärr så är Amstaffar och dyl en energisk ras att de måste få utlopp av sin energi av fysiskt och mentalt i princip varjedag. Men det är så många som skaffar rasen bara för den ser tuff ut och har som penisförlängare. Hunden får bara rastas ett par minuter per gång på gräsmattan – så hittar de på egna uppgifter. De hade aldrig lärt sig vad som är rätt och fel, så växer aggressivitet fram och de blir otroligt stressade av enorma överskottsenergi. Och så måste rasen (egentligen alla hundraser) få social träning väldigt tidigt i åldern, och kunna lära sig att kommunicera på rätt sätt med andra hundar och människor. Får de som de behöver så blir de helt underbara hundar. Tyra är ett levande bevis på detta!

(Ser att du håller på hästar, så tror jag att du kan förstå hur det är med djur som hamnat hos fel ägare, en häst kan bli en aggressiv och farlig om den inte har fått social träning tidigt som i föl stadiet och hos okunniga ägare. Det är precis samma sak med hundar.)

Vad är dina mål med Azi & Tyra?
Azi har gått i pension nu, så hon jobbar inte på det sättet hon gjorde förut. Hon ska bara få njuta av livet och följa med långapromenader så länge hon orkar. Målet är att hon ska hållas så frisk som möjligt länge och vara en pigg glad tant! Jag är glad att hon inte har blivit en bitter tant som många tikar kan bli när de blir äldre ;)

Tyras mål- jag jobbar fortfarande med hennes stress och att hon ska kunna bli en aning lugnare när hon är ute i samhället. Hon har gjort stort framsteg från dag ett - stort skillnad absolut. Men vi har en bit kvar. Sen har vi inkallnings problem kvar, vi jobbar stenhårt med detta nu. Det är största satsning vi gör just nu, jag vill kunna få henne känna sig lite friare än att ha en lina som begränsar henne hela tiden. Vi har inga mål att tävla, inte än. Kanske i drag om jag får gröntkort, men detta får vänta lite, Tyra är bara 2 år och är ny i drag.

Vad jobbar du med? Om nu du har någon jobb.
Jag jobbade på ett hunddagis i 2 år, men jag slutade där januari-12. Jag älskar fortfarande att jobba med hundar, men just där platsen faller inte i min smak längre.

Vad är din dröm?
Har många drömmar – men en av drömmar är att driva ett eget hunddagis/penisonat och dövhund center!

Vad är det bästa Azi&Tyra vet? Vad är det sämsta dom vet?
Bästa dom vet är att de får umgås med mig i naturen och leva livet. För Tyra är att arbeta hårt, som drag, det är hennes gren. Azi älskar och skutta inne i skogen och leker kurra gömma med mig ;) Det sämsta dom vet är att bli duschad i badkaret, sura miner!

Vad är skillnaden mellan el-halsbandet och antiskall-halsbandet?
El-halsbandet ger elstötar. Den är förbjudet i Sverige, men det används mycket i USA, som korrering uppfattar jag som. En uppfostran sätt. Antiskall-halsbandet, det är tillåten i Sverige. Den ska få hunden att sluta och skälla, t.ex när den är ensam hemma. Det finns ett par olika metoder med den. Vissa vibrerar när hunden börjar skälla, det kan vara obehagligt för hunden. Eller så spelas det ett ljud när hunden börjar skälla, som ägaren har spelat in innan. Eller det sprutar upp vatten, eller citrondoft i ansiktet på hunden.

Vad för planer har du för framtiden? (Om några år)
Jaa, då ska jag bo ute på landet i ett hus med hundar! Jobba med hundar! Ha körkort (2012), resa till USA och jobba lite med en döv veterinär och se hur det är. Det finns säkert någon döv som driver hunddagis/pensionat/center någonstans i världen som jag tänkte besöka och få inspiration av.

Vad är det bästa du vet, och det sämsta du vet?
Bästa jag vet; är att må bra! Det får jag genom att umgås med hundarna & mina vänner. Sämsta jag vet är att må dåligt kan man säga.

Vad för dåliga vanor har du?
Måste käka 1 treo så fort jag vaknar på morgonen, annars är dagen förstörd :/ Eller så sätta på OFF-knappen på spisen hos andra folk som inte brukar göra det, så när jag åkt hem och de skulle laga mat får de vänta väääldigt länge tills vattnet kokar, inget händer, så upptäcker de att spisen var på OFF. Haha, en rolig dålig vana ;)

Vad var din första intryck av mig? :P
En lite blyg men jättetrevlig tjej som vill lära sig om hundar. Det var en rolig promenad och dag! :)

Varför tog du bort din facebook-konton?
Facebook ger inget nytta längre för mig, bara så negativt stämning där hela tiden. Och den tar så mycket av min tid- jag har det mycket bättre utan den nu.

Hur fick du två tikar att fungera så bra ihop?
Bra fråga, de två funkar så bra ihop med andra hundar, så det föll i naturen att de funkar bra ihop. Men till grunden tror jag att det beror på hurdan flockledaren är.


En helt underbar dag i solen på Orlången sjö med familjen!

Tyra bara gav allt hela tiden och sprang jämnt tempo över hela sjön. Azi sprang bakom oss och kämpade i de första kilometerna, lilla kämpe! Sen blev hon trött så fick hon bli kopplad och gick med pappa och mamma som åkte skidor i lugnt tempo. Jag och Tyra åkte iväg mest på egen hand :) Solen sken så vackert hela dagen och det var så fint vid Orlången sjö, Balingsta Gård. Fler bilder & film kommer senare när jag har tillgång till dator.


Titta vilken snygg handduk jag fick av mina föräldrar!


En lördag på Ältasjö

Idag tänkte jag ta en lång skridskotur, men det blir nog för mycket för Tyra. En tuff pass förrgår och imorgon ska vi ta en lång skidtur och nästa vecka ska vi åka skidor med Filippa & Ester. I veckan har hon dragit mig 2 ggr på skidor och en DW pass.

Så idag åkte vi bara 1500 meter (tre varv, 1 varv ca 500 meter) på Älta sjön. Azi sprang lös bredvid, gud vad jag är imponerad över henne - hon följde med lätt alla tre varv! :) Det var mer folk på isen, mycket barn familjer - men hundarna brydde inte ens om dom, Azi hade inte ens enda tanke på att hälsa på nån där! Inte ens på pudeln heller! Glad jag!

Efter hundarna har tömt lite energi så gick vi en långpromenad i snön runt sjön, pulsade! Så vi tre är supertrötta nu och ska bli skönt att åka till stugan med brasa nu eftermiddag och umgås med mina föräldrar. Imorgon blir det en skidtur med familjen och hundarna på Orlången! :)

Här får ni se en tuff Azi!
Frågestund- pågår till över helgen, så kör bara på och fråga vad ni vill! :)AVSLUTAD!

Upp i ottan till en fartfylld dag!

Varit uppe sen 7 och gått med hundarna lite i skogen, svin kallt! -18 ska det vara enligt t. Hundarna har flytt upp till mitt rum igen nu, haha. Idag blir en del jobb, ska jobba med staketet i trädgården. Den har fallit ned pga snön och Tyra har klivit över och sprungit ut på ängen några gånger. Jag är stolt att hon kommer direkt på kommandot när jag kallar in henne, men det är inte bra om hon springer hur som helst på ängen och hos grannarna.

Vi får se hur långt vi kan gå idag pga kylan. Hoppas det värmer till på dagen så vi kan ta oss ut till Erstavik utan att hundarna får köldkramper. Det blir vibrations halsband träning idag också. 9 dagar till nästa kurs, måste nöta mer in i Tyras hjärna.


-14 ute, det är då skönt att komma till en varm säng efter kall kvälls promenad!

"Dumma Linda som måste ta massa bilder på oss och pilla i mobilen" / Azi & Tyra :)Skridskotur på Hellasgården med hundarna + 2 timmars promenad i skogen!

Mötte upp Filippa och Ester ute på Hellasgården imorse och drog ut på isen. Hundarna var på topp draghumör och sprang jättefint hela 3 varv på isen. Ett varv är på 3 km, så vi åkte 9 km. Med pauser emellan för att (JAG) skulle vila! Första varvet var jag hur ostadig som helst och hade jätteont i fötterna. Men sen hittade jag taktiken och kroppen mjukade till så flöt det på de två sista varven :)

Sedan var hundarna pigga fortfarande och vi ville inte åka hem - så tog vi en skogspromenad mot golfbanan och över Söderbysjön, tillbaka till Hellasgården. Nu är Tyra supertrött men jag har en pigg Azi som inte fick följa med. Hon skulle aldrig klara med tempot runt, speciellt inte hela 9 km. Så vi får ta en promenad senare ikväll när jag har vilat och badat :)

Filmen - säger allt!Trevligt såg att jag skrivit fel på februari, suck.

Nattlig promenad!

Det har snöat en massa ikväll så vi gick ut i orörd snö. De smakade smaskens tyckte hundarna.

Imorgon blir det upp i ottan, ska fixa några saker innan vi drar iväg på skridsko tur på isen! Har tyvärr ingen långfärdskridskor, får bli vanlig men det blir lika roligt ;)
Azis födelsedag den 4 feburari!

Hon fick en smaskens frukost, lite köttfärs i hennes torrfoder. Sen bestod det av hundträff, massa andra hundar fick hon leka med - men som vanligt tydde hon sig till ägarna istället och tiggade godis och stal en vante :) Kvällen vare mys å mys, hon fick smaka lite av min glass!

Hon fick inga presenter då - men hade köpt till henne, men jag hade ingen presentspapper, så
hon fick öppna presenterna igår. Firade henne en gång till med mormor då åt vi chokladpudding med grädde. Lite grädde fick hon smaka ;)

Hon fick två godis påsar och en hurtta neonrosa rexflex väst och en hurtta neonrosa rexflex koppel. Godis var från mormor, så var det roligare och öppna hennes presenter från mamma (min) :)


Såja lite uppdate!

Såja! Mötet gick jättebra och jag har vunnit! Nu siktar jag framåt i livet och börjar ett nytt epok och lägger all 2011 bakom mig! Skön känsla! Nu blir det ett par veckor av roliga saker varjedag innan jag börjar med något allvarligt igen :)

Gud vad jag är glad att jag har hundrummet, hundarna trivs jättebra där. Brorsan är hemma också och han har inte hört en knyst av hundarna i tre timmar. De sov i soffan i hundrummet när jag kom hem. Perfekt uppfinning av Bea! 

Och så looooovar jag skriva om vibrationhalsbandet ikväll! Har en filmklipp på detta också!Tränat fysiskt för dagen

DW promenad i djupsnö och uppförsbacke, 5 kg, för Tyra - check!
Spring promenad i djupsnö och uppförsbacke i den nya rosa väst för Azi - check!
Nu lämnas hundarna ensamma hemma i hundrummet, jag ska iväg på ett möte.


Azis födelsedag firande!


Själv med mina tjejer igen på hemmaplan!

Mina sköna damer!


Igår på vår morgons promenad i solsken runt Strålsjön. Därefter tog vi skidtur och inkallningsträning. Nu vågade vi ta oss ut på sjön, hundarna lekte tafatt med en leksak. Så vackert det var!
Härligt & se en tio år + 2 dagar har en sån livsglädje och energi!

Imorse tog jag ch Tyra igen en skidtur runt Erstavik - och kameran följde med, synd att det inte sken sol som igår :/

När vi kom ut till fälten, så var det en vacker häst som galopperade i djupsnö på fälten. Så plötsligt kom vi i jämdsides, och så taggade Tyra till och hästen taggade till. Så tävlade de typ mot varandra, det gick jättefort men riktigt härligt. En stor vit häst galopperade bredvid oss och Tyra ville inte åt hästen utan bara sträcka ut sig med hästen. Sen vinkade jag och tjejen som hejdå och tack för matchen när vi skulle på varsitt håll. Nice! ;)


Nu har jag handlat en massa Vom Og Hundemat korvar som räcker länge nu, puuh! Å nu blir det en kortare inkallningsträning i köket och sen lek&bus nere vid grusgropen. Weii, en bra dag med tjejerna för mig själv! Skönt å vara själv efter en lång period med kompisarna och massa andra. Ikväll blir det mys å film, inget annat!

Lite bilder från vår mini semester!

Där vi bodde hade 4 katter; det gick jättebra ihop hundarna och katterna. Den här är Kezo med lejonfrisyr, har varit hos veterinären och fått bort all tovor. Maine Coon katt!
Första kvällen mys i soffan å jag älskar Azis rumpa!
Veckan bestod av massa lek med massa andra hundar, varjedag!
Azi blir uppäten av en flodhäst!
Man blir trött av lekerna, här är typisk Tyras sovställning.
Hur lyckades Tyra???

Åter lek, åter lek!

Tyra och Azi gillade Rasmus vantar för den var av fusk päls.
Här lyckades Azi stjäla den på 1 sekund, alltså hoppade upp bakifrån och stal den, vad hon
har lärt sig av Tyra! ;) Blir man tio får man slippa regler tyckte födelsedagsbarnet Azi!
Sötaste Azi på sin 10 års dag!
Lilla jag och titta vem är bakom mig, alltid den trogna Azi!
Första leonberger de träffat!

Tyra och Engelsk Mastiffen kom så bra överens!
Tyra och en av katterna!

Sorry,orkar inte skriva just nu, men litet bevis på hur trött hon blivit efter dagen ;), ps vi gillar vibrations halsband!


Dagens schema

Hundarna tyckte det var skönt och sova ut efter en riktig intenstiv vecka som innehöll massa lek med andra hundar. De hade sluppit träna ordentligt :) Men idag står skidtur i den fina Erstavik i solen och inkallning träning på schemat. Börjar använda vibration halsbandi träningen!Här är min söta varg, Little Grey Girl! Fick fotot och information hem :)


Inte vilken dag som helst - min älskade Astirazalea fyller år!

Super super super stort grattis på din födelsedag, min älskling! Ofattbart att du blir
hela 10 år, det syns verkligen inte på dig, min lilla pigga kämpe till flicka <3Allt rullar på!Hundarna har lekt med mastiffen igen igår och kommer nog ses idag också. Azi är helt frisk från ögonen och öronen.

Vibrations halsband har kommit hem till mig. Vilken service, skit snabbt! Ska skriva mer om den när jag börjar träna med den nästa vecka!

Jaha nu har jag följt med trenden och skaffat en sån smart phone, samsung galaxy 2. Måste bara vänja mig. Jag är ju sist av alla i min kompis gäng som skaffar en sån haha!

Azi och Tyra fick träffa en Engelsk Mastiff från Ungern idag!

Träffade en massa hundar och lekte ihop. Som vanligt var Tyra centrum och alla ville leka med henne. Azi var tillbaka dragen och nosade för det mesta och lekte med pinnar istället :) Mastiffen var en riktig stor och härlig hund. Tyra gillade henne massor och lekte jättefint ihop.

Tidigare på dagen har jag och Tyra tagit en cani cross tur, bitande kallt men härligt som vanligt!

Lite bilder får tala för sig själva :)


RSS 2.0