Tyra glodde på mig igår när jag såg på film. Störande! Men söt <3


Älskade snö, älskade snö- du är häääär!

Vad härligt att vakna imorse - blev genast pigg och glad! Satt i köket och åt en långfrukost, samt betalde räkningarna osv och beundrade snön som bara faller och faller. Tittade även på tre gubbar som jobbade med julgranen därute på ängen utanför vår radhuset. Tyra låg och sov i min säng efter en snabbis kissrunda i trädgården.
 
Oj man har varit borta från bloggen ganska länge nu. Har inte haft tillgång datorn riktigt - och haft så fullt upp hela tiden.
 
Har haft gäster helgens - Mira och Tina! Det fungerade sådär mellan hundarna, det är på grund av Tyra. Ska skriva om detta i ett eget inlägg så ni kan säga vad ni tror eller så har ni upplevt samma sak. Lördags åkte jag och Tina till Södertälje, Tom Tits Experminent och såg på Body World, riktiga döda människor - fantatiskt!
 
På sistone har jag träffat Karin och hennes hundar ofta och promenerat i skogen. Varit hundvakt åt Billy igår kväll, och tisdags åt Donna. Förra veckan var jag mest på landet hos föräldrarna, kopplade av och körde bil för det mesta. Besökte mormor och morfar oxå, Tyra var så duktig och låg där hela tiden. Puuhuu, trötta blir vi :)

Igår var Tyra världens sötaste för hon gjorde min bror sällskap på hemtentan! Hon älskar att sitta upp på stolen för att titta ut genom fönstret. Bilden ser bara för lustig ut! 

Jag har julpysslat hemma för fullt oxåå! Ska ha en riktig julgran iår också, ska hugga en i skogen och låta Tyra dra hem den :)

Lite bilder från idag! Å en på Billy å en på Tyra från igår kväll. Han har tratt pga kastrerades förra måndgen.

Idag bilder :) På väg till ängen och möta upp Karin!

Donna + Tyra! 

På väg hemåt efter 3 timmars promenad. I bilden ser ni Lukas och My.
På väg hem stannade vi vid ängen och lekte snökrig ;)

En cool bild från Tom Tits Experminent.

Är Tyra reserverad mot människor...?

Nej är svaret. Hon är snarare ointresserad. Kommer främmande personer fram till mig på stan och jag har Tyra med mig, så igonerar Tyra personen helt totalt. Hon är inte intresserad att kolla vem personen är/hälsa på- och så tror jag att hon har haft noll tillit för människor, hon blev sönder stressad av att flyttas runt och inte alla var snälla mot henne. 
 
Så hälsar hon inte på människor, viftar inte på svansen och visar inte glädje för människor i onödan. Hon visar bara när hon verkligen menar det! 
 
Så var det med mig också - hon viftade alldeles för sällan svansen, det tog över ett år tills hon kunde börja vifta mer för mig. Nu gör hon det ofta, men ändå mindre än en "vanlig hund".
 
Nu när mina kompisar kommer hem till mig - visar hon riktigt glädje, hoppar och viftar på svansen, hämtar nån leksak/ben att visa upp. Så var det inte förut, hon låg kvar i hennes korg och tittade upp med ett öga och kollade vem det var, sen somnade hon igen. 
 
MEN om jag har visat för Tyra och sagt åt henne att den dära människan vill hälsa på dig. Så går Tyra försiktigt mot personen och luktar. Börjar personen klappa henne över huvudet, så ryggar hon tillbaka snabbt. Man ska ta lugnt och låta henne lukta i lugn ro, får hon göra det- får personen pussar av Tyra. Hon behöver sin tid, tid är allt för Tyra. Ingen stress eller påskynda för henne.
 
Så det har växt framsteg med hennes förtroende för människor - men visar inte glädje i onödan.
 
Dessutom har jag ju också lärt henne att inte hälsa på folk hur som helst. Men jag tror inte det beror helt på detta, utan delvis detta och delvis hennes bakgrund.
 
Det är så klart fördel och nackdel med detta, som i allt annat. Tex. när hon försvann - sökte hon inte upp människor, hon höll för sig själv. Hon hade gärna kunnat bli förvildad snabbt om jag inte hade hittat henne i tid. Enligt jägare hemsida kan en hund bli förvildad redan efter 48 timmar. Men när Azi försvann förut, så sökte hon direkt upp ett hus och stod där och väntade. Som tur körde mamma förbi huset och såg henne stå där.
 
Men när vi är på stan blir Azi glad av alla som försöker hälsa på henne, så får jag ofta säga till människorna "nej får inte klappa Azi". Men människorna märker snabbt Tyra inte är intresserad så går de vidare och jag slipper säga något. 

Göteborg över helgen (5 dagar)

Torsdags mitt på dagen åkte jag och Tyra iväg till Göteborg. Det gick smidigt med tåget - inga förseningar osv, det var 7 hundar + 1 katt + Tyra på djurvagnen men alla var lugna och snälla. Jag hade tur som ingen satt bredvid mig så Tyra fick ligga på stolen och sov där hela vägen, medans andra hundar låg på golvet. Haha, samma sak med hemvägen, fast det var bara 2 hundar + 1 katt + Tyra i djurvagnen då.
 
När jag kom fram - så klart tog jag en cacha på tågstationen. Sen åkte vi ut till landet, Härryda. Där mötte Tyra med stora glädje den bruna labradorn Romeo! De fick rasta först och inte hälsa på varandra, sen släppte vi dom i hundgården - fullmedvetenlös! 
 
Julia är höggravid och föder om 4 veckor - så hon har inte kunnat eller orkat göra någonting med Romeo ett tag nu. Så jag hälpte henne och tog långapromenader med hundarna fredag 8 km, lördag 1,6 mil och söndag 1,3 mil. De har också fått leka mycket  hundgården och vistas där för det mesta när det var ljust ute. Fredagen var vi också hos veterinären - Blåstjärnan (Tyra har varit där med uppfödaren när hon var valp ;) Det var där hon gjorde hennes hörseltest). Romeo skulle vaccineras och kolla i öronen.
 
Rena lekstugan för Tyra och semester för mig under helgen. Ätit gott, slappat och snackade en massa.

Kom hem imorse med 8 tåget, framme i Älta 12.00, så somnade jag och Tyra i sängen tills 15.00. Sen har vi latat hittills, skööönt med vila efter aktiv helg. Puuuh!

Det var så roligt med katten tyckte Tyra första dagen när vi kom dit, men sen lugnade hon ner sig.

Bästa vänner som delar bädd! Azis bästa vän (förutom Tyra) var ju Bamse, och nu med tiden har jag märkt att Tyra gillar Romeo väldigt mycket och de funkar så bra ihop i alla tillfällen - till och med utfodrning. Han är nog den enda hund förutom med Azi jag vågar lämna Tyra ensam med.
Somnade så gott efter en lång dag. Så klart är tungan ute :)
Frös efter kvällspromenaden och lek i hundgården.

Hundgården! Med uppvärmd lekstuga!

Långpromenaden på lördagen.

Delar bädden igen!! ;)

Sötaste Romeo!

Så sötaste katten, Lucy, låg på ryggen mitt på golvet! Trygg!
Här sover alla tre ;)

Igår kväll fick hundarna varsin märgben. Uppskattades av hundarna, vad annars? Hehe!


 

Mummel mummel mummel...

Tack för er allas åsikter! Det var intressant att höra era åsikter och det finns så olika tyckanden. Ingen har rätt eller fel, det är upp till var och en att känna när man är redo. Har fått lite tips nu, men inte tillräckligt som jag ville ha/veta. Har inte fått veta H U R har man planerat upp och hur man kan ha flera armar för att träna både samtidigt osv... Får fortsätta granska detta ;)Typsikt så har jag gått och blivit sjuk, mer eller mindre. Så Tyra har inte rört så mycket idag förutom en promenad och hitta en cacha vid Huddinge Centrum och tuggat ben/sprungit lite i hundgården. Jag har också övningskört idag, har fått mer grepp på dragläge i uppförsbacke nu ;) Gjort hemmagjord pizza till pappa också!
 
Imorgon blir det lite jobb i hundgården - övningsköra - vila - åka tillbaka till Älta för att tvätta/packa inför resan på torsdag, Västra Götland!

När är det dags att skaffa en till hund?

Jag och min kompis diskuterade om när det är dags att skaffa hund nummer 2?
 
Jag är inne i valpsjuka nu och vill ha en till hund - ,men jag säger nej åt mig själv, för jag har vissa saker att slipa på med Tyra först. Plus jag vill ha körkort först. 

Punkter på Tyras lista;
♥ Jag ska vara mer säker på att hon inte blir stressad i nya miljöer. Hon är på god väg, hon stressade inte upp i Leksand en enda gång. Men vill ha mer bekräftelse, så vi reser en hel del nu för att vänja henne vid helt nya miljöer och få mer bekräftelse om hur hon klarar av detta.

♥ Hon ska kunna sitta still och KVAR där nästan 100% när jag säger åt henne ifall det ska hända något och jag måste fokusera på att träna valpen.

♥ Kunna lite bättre med inkallningar.

Dessa tre saker är det största jag vill Tyra ska bli bättre på. Det är egentligen inte så stora problem som jag ska slipa på. Så det förvånar mig att det finns så många som har värre problem med sina hundar. 100% dragig i koppeln, biter främmande folk/sin ägare, anfaller joggare/cyklister, blir stressad på 1 sekund, inte vill bli kopplad, skäller av stress... Listan kan göras lång - ändå har de image att skaffa en till hund. Jag har frågat dessa ägarna om hur de har planerat att träna sin nuvarande problemhund + nya hunden. Jag har aldrig fått riktigt bra svar, de bara slingrar ur det eller byter ämne. Så jag undrar hur de tänker egentligen...
 
Jag vill gärna ha svar på hur de har planerat - så jag kan kanske få tips och råd inför min framtida valp med en Tyra som kommer nog aldrig bli riktigt 100% som Azi var.
 
Ni har kanske åsikter om när är dags/lämpligt att skaffa hund nummer 2? Tips och råd att ge mig? Era egna erfarenheter? Och ni som har problemhund och skaffar en till hund, berätta gärna! :)

Leksand över helgen

Först vill jag tacka för er fina kommenterar. Det värmer mig verkligen. Att så många bryr sig...! <3 Skulle göra samma sak om det var er hund! Tyra mår helt bra efter omständigheterna, så skönt det! :)
 
Vi åkte som sagt till Leksand fredags och kom hem inatt. Här kommer lite bilder från Leksand. Det var så mysigt där, vi gick summa 3 mil under helgen, har bara gått och gått för att utforska hur Dalarna ser ut. Hihi, ska återkomma till Borlänge början av december.

Nu ska vi iväg igen på resande fot/tass till sommarstugan! :)
 
Tågmys!

Sötte på is och så där, finns inge sådant i Sthlm!

Tyra fick sin första närkontakt med får. En annan hage fanns de inte elektricitet så lät jag henne gå fram till stängseln och så stoppade hon huvudet in i stängseln. Fåren var inte rädd för henne, så de nosade på varandra. Tyra blev såååå lycklig och slickade på fåren, kul se verkligen! :)

Träning vid hästar. Fina islänningar!
Promenad mot Granberget, en slalombacke. Högst uppe hittade vi 2 cachar!

Jägare vi!

Leksand!

Imorgon åker jag och Tyra iväg till Leksand. Ska bara koppla av och njuta av naturen där. Det har varit mycket på sistone, så det blir skönt att komma iväg lite. Längsen jag var i Dalarna...! Ses nästa vecka! :)

Rapport om hur Tyra mår. Hon har sovit hela dagen idag, när vi går ut vill hon skynda gå hem igen efter hon har kissat/bajsat. Hon har varit ute tillräckligt tycker hon tror jag ;) Men nu ikväll började hon vakna till och började busa med mig. Senaste promenaden fick hon en sån fnatt och sprang runt runt runt i flexikoppeln. Hon är nog pigg igen imorgon. Så allt är väl med henne!
 

Hemsk dygn!!!


Som ni flesta vet - försvann Tyra i hela 22 timmar tisdags 6/11 till onsdags 7/11. Vi lekte på stranden, hon var lös, och ni vet att hon har jaktinstinkt och inte kan vara lös i skogen. Men sista halvåret har hon varit jätteduktig på att vara lös på stränder, så körde vi inkallningsträningar på stranden och lek. Hon lekte också med Billy. Jag var helt fokuserad på henne - pratade inte ens med Ida alls under akten. Men en enda jävla sekund jag vände mig och pratade med Ida, POFF så stack hon på en gång. Jag vet inte om hon såg något eller hon bara fick iden när jag inte var närvarande av fokus på henne. Billy stack efter- men Ida skreeek efter Billy så efter 1-2 minuter kom han tillbaka. Men ingen Tyra...

 
Hon irrade ensam i skogen, frusen, det ösregnade, jag var så orolig hela natten att jag var nära och spy. Lyckades sova totalt 2 timmar. Jag var så rädd att jägarna hade skjutit henne, hon blev stångad av vildsvinen, att hon hade fastnat någonstans i kärr och drunkat, fallit ner från berget till nån sjö och drunkat. Eller hon frös ihjäl. Mycket tankar hann dyka upp på kort tid.
 
Vi letade så klart direkt efter hon försvann, 14.45-22.00. Vi letade i skogen även det var kolsvart, ända tills vi blev jagade av vildsvinen så blev vi så rädda att vi sprang 5 km in till Älta från inne i Erstavik. Det var för farligt för oss också och det var kolsvart, vi kunde bara se 20 meter framför oss med ficklamporna. Tyra kan se oss på avstånd och bli skrämd av ficklamporna också, jag kan inte ropa på henne för att hon skulle känna igen ljudet, allt var hopplöst. Skogen är väldigt stort - det som att leta nål i höstack...

Gult; Vi bor, Blått; Där försvann hon. Röd; Hon hittades. Ni ser hur stort skogen är. Hon kunde ju vara vart som helst. Vi kanske går om varandra hela tiden...
 
07.00 började vi leta igen så fort det blev ljust. Vi letade letade överallt. Och under dagen fick jag SÅ MÅNGA sms av er, många som jag knappt kände, jag blev så glad och smickrad att det var så många som brydde sig och delade en massa på Facebook. Många kunde komma på eftermiddagen för att söka efter Tyra, många hade skrivit ut papper och sätt upp överallt, många har gått till Erstavik själv och sökt, många hjälpte och skriva på efterlysningarna sidor på internet. Hunddagiset i Älta tog sina promender mot Erstavik. Jag trodde aldrig det - och jag kan aldrig tacka er nog. Jag är SÅ TACKSAM att det är så många som ville hjälpa till!
 
12.00 fick jag ett sms av pappa som hade just pratat med polisen. Polisen hade fått in ett tips av en man som hade sett en vit hund vid Trehörningen sjö, nära Saltsjöbaden golfbana. Hon var ca 1,5 km ifrån Erstavikbadet där hon försvann. Pappa fick hans nummer av polisen - så ringde pappa upp honom. Han var så hjälpsam och sa att han kunde åka tillbaka på platsen och se om Tyra var kvar, ev. fånga henne. Han såg henne 10.30, så det hade gått 1,5 timmar sen han såg henne sist. Chansen var ganska liten att hon skulle vara kvar. Men han var så snäll som åkte tillbaks.
 
Han frågade om Tyra var farlig - men pappa förklarade att hon var döv och är jättesnäll men kan vara folkskygg, speciellt nu om hon hade blivit varit ensam inatt i skogen. Så hon kan vara stressad och rädd. Mannen berättade att han såg något vitt i skogen som låg och sov i solen och sen såg han att den rörde på sig - ja en hund! Så ropade mannen på husse/matte, men inget svar - och Tyra reagerade inte heller när han ropade. Så han trodde att hunden var sjuk. Men efter en stund upptäckte Tyra mannen, men hon kom inte fram till honom, hon låg kvar och stirrade på honom. Mannen tyckte hunden var lite skum, så åkte han hem för att ringa polisen istället för att fånga hunden. Men han förstod nu efter pappa berättat att hon var döv och varit borta i 20 timmar. 
 
Jag åkte på en gång snabbt till Saltsjöbaden golfbanan och hade telefonkontakt med mannen. Ca 12.30 sa han att han är hos Tyra nu och de har kontaktat varandra. Han står med Tyra och hon verkar vara glad och nöjd ut, inte skadad eller rädd. Jag brast i gråt, hon är vid liv och är hos människan i telefonen! Jag bara sprang och sprang till Trehörningssjön.

 
13.00 var jag vid Trehörningsjön, mannen såg att jag kom och pekade åt mig för Tyra.Tyra kollade lite mellan träden och såg lite osäker ut. När jag viknade, så såg hon att det var jag. Hon sprang mot mig och hoppade - gav mig massa pussar i ansiktet. 
 
Jag kan inte beskriva lyckan... Jag är med Tyra igen <3

Hemma igen och låg i min säng nerlindad av filten som hon älskar. Sov resten av dagen,
kvällen, natten och hela dagen idag också.

Nacka kvarn - Hästhagen - Nacka Masterna - Storängen - Saltsjö/Duvnäs - Östervik - Snörom - Älta = 1,9 mil

Tyra och jag tog en heldagspromenad idag på 1,9 mil, ca 5 timmar, med matsäck och 7 funna cachar! Riktigt härligt, det var uppehåll hela dagen tills jag gick mot Snörom började det regna - döskönt! Tyra var på gott humör hela dagen och vi busade tillsammans med många träpinnar som hon hittade ;)
 
Köttigt lammben fick Tyra när vi kom hem vid 16.00, det hade börjat bli mörkt i skogen, spännande! Men var välföreberedd med pannlampa och ficklampa ;) Tyra hade också den värsta reflexgrejerna på sig idag. Jag åt en bit getost, muuums - ska laga middag med ädelost som sås.
 
Vi tog värsta sovmorgon tills 10.00 imorse ;) Azi är alltid med oss i sängen - målad bild på henne på en kuddfodral <3

Fann dagens första cacha vid Nacka Masterna. Innan gick jag genom Hästhagen, har faktiskt inte gått där förut, fin villa område med roliga hus.

Precis innan över bron mot Storängen från Hästhagen.

Över! - Fann dagens andra cacha ;) Tyra ska såklart klättra upp i träd, eller var det kommando av mig? Bestäm ni själva.

Förbi Saltsjö-Duvnäs tågstation.
Vid tredje cacha längs gamla Saltsjöbadenväg mot Östervik. Stannade vid en klippa och åt lunch, Duvnäs Udde.

Längs vägen hittade vi en ministrand som vi busade lite på. 

Efter har funnit dagens sista cacha vid Östervik tågstation gick vi förbi ridskolan och genom Erstavik till Snörom.

Stannade vid en ställe - kollade om cacha fanns, men hittade inte som 2 personer innan mig inte hittade heller. Mugglad?

Nu hade det blivit mörkt - längs Strålsjön.

Mörkret faller, olyckor händer lätt - ni har väl inte glömt reflex?!

Jag har efter många år av vägran börjat använda dessa fula gula reflex västar. Efter jag börjat köra nu insåg jag hur stort skillnad det är på folk som inte har reflex eller dom som har. Jag kör lätt på de som inte har reflex, sjukt hemskt. Däremot har jag alltid varit noga med mina hundar - överfyllda reflex på hundarna, men inte en enda på mig själv. Fan vilken egotisk människa jag är, hundarna kan ju förlora mig! Men bättre sent än aldrig... Jag minns inför varje höst köper mamma reflex saker till mig och min bror - men vi stoppar undan dom hela tiden. Stackars mamma som kämpade hela tiden :)
 
Men jag söker nu snygga västar - rosa färgade helst ;) Har hittat en hemsida där säljer rosa reflexvästar till människor, mycket finare än gula. Men ska kolla runt lite till - hit med tips om ni vet - innan jag beställer den.

 
Så matchar jag Tyra också som har rosa täcke med reflex på, rosa reflexhalsband, rosa reflexkoppel, rosa flexikoppel, rosa reflexväst. Så det blir liksom "Här kommer rosa gänget!" ;)
 

Klövjeväska och geocaching!

Idag drog jag tidigt imorse hemifrån för att kolla på en fotbollsmatch i Liljeholmen och luncha ute med ett par vänner. Tyra fick stanna hemma och sova tills jag kom hem. Då fixade vi oss inför mökret och tog bussen till Tyresö Centrum. Där gick vi en runda på 2 timmar med 1 kg klövjeväskan och 4 funna cachar. Sen tog vi promenad hemåt genom skogen till Älta. Är uppe på 100 cachar nu ;) 

Tyra på tunnelbanan fredagskväll.

Vackra skogskyrkogården, all helgons dag

Idag tog vi riktigt lugnt, eller ja det var Tyra som tog det lugnt idag. Jag har sprungit upp och ner i huset hela dagen för att vinterstäda. Plockade undan all sommargrejer och dit med vintergrejer och kläder. Tyra sooov! Tills 15.00 drog vi ut till våran mini skog och tränade uppletande ca 30 minuter.
 
Kvällen hade jag gäster hos mig och åt middag - sedan åkte vi till Skogskyrkogården. Tände två ljus - en för min barndomsvän Karin vid hennes grav och på minneslunden för farfar & farmor och Azi!
 
Skogskyrkogården...!

Ödet - när jag skulle tända ljus för Azi, så såg det som ett hjärta där jag tände! Åh <3

Helt slut!!!

Det har varit en lång dag! Vi åkte till Brommaplan runt halv tolv tiden, när vi var där åt vi på Mcdonalds som vi köpte och tog med hem till honom. Han bor 1 minut från Brommaplan tunnelbanastation :) Mätta och nöjda så drog vi på 3 timmars promenad. Vi hälsade på hundstallet, träffade många söta hundar, åhh! Vi hittade även 5 sycken cachar, så klart ska jag alltid söka när jag är på nya ställen ;) - Inga bilder togs :S

Sedan blev det middag - gott - och en jättedålig thriller film, argh! Men avkopplande att glo på nåt, och vila lite efter promenaden. Brukar inte bli så trött, men blev det idag! Hundarna sussade så gott på sängen tills vi skulle åka iväg vid 22 tiden. Tyra ville inte... 

Den stod hos honom ;P Har inte gjort egen iår, försöker hinna köpa en pumpa imorron!
 
I bussen hemåt träffade jag en trevlig tjej med en pitbull som var superlugn och var jättesöt! Vi pratade lite och det visade sig att hon är en hundinstruktör i Malmö. Hon brukar tydligen åka hit till Sthlm då och då, så bytte nummer, kanske ses nästa gång på en promenad! :)

1 november promenad

Blåsigt och kylig promenad med 3 andra hundar - Ebba My Donna, men det var mysigt, vi var ute 4 timmar. Gick mot Tyresö och Skomakartorp. Vi tränade en massa med hundarna också, tricks och så. Tyra var så fokuserad och hade glädjen att jobba idag. 

Träffade några hästar under pomenaden.
 
Nu har jag städat huset och fixat en del saker bla. svara på mail.Twilight filmdax nu, del 3, det känns som det är fredagskväll idag, omg, har gjort det så mysigt härhemma med chips och så för ikväll.
Lagar middag just nu, falukorv med massa ingredienser och spaghetti. 
 
Mehh men imorgon drar jag och Tyra till Brommaplan igen och umgås med Xtra! Det blir geocaching och promenad, kanske runda sjön där de bor. Middag där å kanske nån skräckfilm imorgon oxåå ;)

Inställd hos tandläkaren idag så vad blir det?

Joooo en långpromenad!! Ska gå med Karin och hundarna. Vi skulle ta en timmespromenad 11-12, så hinner jag med tandläkaren 13-15, ja skulle på två timmarsbesök dit idag, men det blir uppskjuttat till december, men nu har vi obegränsat tid! Eftermiddagen ska jag ta itu med en massa saker härhemma, börjar planera några saker och svara på många mail. Lite som kontorsjobb, ikväll försöker jag med joggning!

Just nu ligger Tyra under täcket med mig i sängen, älskar när hon väcker mig på morgonen, hon lyckas nästan alltid väcka mig 5-10 minuter innan väckarklockan. När jag har vaknat slickar hon lite mig på ansiktet och så börjar hon puffa på täcket, hon vill under!

Min fina Tyra, på Skarpnäcksrasthage igår. Lite bollkastning mellan Älta - Hellasgården - Skarpnäck - Älta promenad.

RSS 2.0