31 maj - 09

Alice och Azi myser


30 maj - 09

Schäfer


Så här SKA en schäfer se ut, rakryggad.


Så här ska en schäfer INTE se ut, böjd rygg.

29 maj - 09Se så söt Azi samlade alla sina tassar när hon sover <3

Azi är mycket piggare och mår faktiskt bra nu. Men hon har lite ont i magen, då hon rycker till ibland och försöker nafsa i magen. Men nu har hon ej gjort det på hela dagen idag, hoppas så det betyder att det gör inte lika ont i magen. Vi tar korta rundor och idag har jag gått 20 minuter med henne på eftermiddagen. Det uppskattades väldigt mycket av Azi som älskar röra på sig. Jobbigt att ha begränsat rörelse nu. Men sen ikväll följde Azi med mig till Wasaparken, där spelades kubb av mina kompisar så satt vi i gräset och tittade på de spelade kubb. Många frågade hur Azi mådde, och jag kunde glatt säga att hon mår bättre. Det kändes verkligen bra. Och det uppskattas att många bryr sig och frågar när Azi ligger högt på listan av mitt liv. Vi är alltså i Örebro nu igen, vi åkte hit igår kväll med tåget, det gick jätte bra. Det gick även bra på bussen idag. Väntar fortfarande på prov svar av Strömsholm om det är borrelia eller inte.

28 maj - 09Fotade lite med webcamen, sen såg jag nåt i bilderna.
- Azi bakom mig på soffan. Så gudomligt söt!

28 maj - 09

Pappas hund Afhra


25 maj - 09

Nu är vi tillbaka till verkligheten

Förra helgen började Azi bli sämre, då hon fick diarre. Jag trodde det berodde på medicinen hon åt, Rimadyl. Det kan ge biverkningar, därför ändrade jag och ge tabletterna samband med mat. Men onsdags började hon diarre ännu mer så jag slutade med medicinen, gav henne senast onsdagsmorgonen. Sen på natten hittade jag diarrefläckar med blod. Jag brast av gråt på en gång, klarade och inte se Azi bli sämre och sämre. Bamse började också kräkas lite och visade orolighet. Han kände väl att något var tok med sin bästa vän, Azi. På dagarna var Azi något bättre men på kvällen och nätterna va det som värst. Martin hjälpte mig och ringa till Strömsholm flera gånger och pratade med dom om hur vi ska göra. Onsdags kväll slutade Azi att äta nästan, hon som älskar mat. Torsdagen försökte jag mata henne lite från min hand, hon tog några bitar bara. Sen åt hon inget mer alls. Fredag på dagen åt hon lite vid 12.00 tiden ur min hand. Hon har diarre med blod fortfarande, men minskade något. Det var bra till fredagskväll, de var inget mer blod.

Jag fick även brev av Annalysen på fredag, svar från röntgebilderna på nacken. Det var inget fel på nacken. Sen lördagsmorgon vaknade jag själv vid 05.00, och hittade Azi stående i hallen. Hon stod där bara och var nästan livlös inombords henne, det var som om hon stod där och funderade på livet. Så steg jag genast upp och då hittade jag en helsvart diarre i köket och massor av gula galla spy i Mimmi och Martins sovrum (sov hos dom sedan från onsdag). Så tog jag fram papper och så för att jag skulle städa, men efter städningen luktade det fortfarande illa i lägenheten. Jag letade då omkring och hittade en stor blod fläck bakom soffan, där jag sov. Hon hade diarre med rent färskt blod bara. Jag fick panik och rusade till sovrummet för jag skulle väcka dom men Mimmi var vaken för Azi hade precis  hoppat upp på sängen till dom. Så berättade jag för henne vad som hände. Hon väckte Martin direkt som ringde till Strömsholm.

Strax efter började hon spy blod och hade massor diarre av rent blod hela tiden, hon sket och spydde överallt i lägenheten och så sprang jag ut med henne och hon fick spy därute. Hon kunde inte stoppa sig själv, det kom hela tiden FÄRSK BLOD ut från henne från både sidor, det var så hemskt och se. Jag bara bröt ihop och grät och grät.

Så bestämde jag mig för att åka till Strömsholm. Martin kunde inte köra, för han skulle jobba under DÖVIS veckan. Så smsade jag till några och hoppades att de var vaken, klockan var 06.00, ungefär. Men sen var Emelie och Jonas vaken vid halv sju, de har ju bebis som var vaken, tur det. Och de är världens snällaste som ställde upp och köra mig dit. Jag väckte även mina föräldrar och bad dom åka direkt till Strömsholm från Stockholm. Och jag var i Örebro, så väckte dom via telefonen.

Så var vi i Strömsholm kl kvart i tio. Azi fick dropp direkt och de tog blodprov på henne. Azi är illadäran sade dom. Azi sov på golvet med lindad av filten. Sen röntgdes hon i magen. Hon hade fått tarmblödning av Rimadyl och sen fått tarminfektion. De hittade något i tarmen, det är nog luft (gaser), men det KAN vara något som fastnat där, det är omöjligt att säga. Men tror mest på luft. De tog även prov på borrelia som vi får svar nästa vecka. Om det är borrelia, så är det svaret på allt. Men om det är inte det, så får vi fortsätta och utreda henne. Något stämmer ju inte. Jag, mamma och pappa satt i lilla rummet med Azi ligande på golvet med dropp i 8 ½ timmar. Hon fick även antibotika dropp på 2 ½ timmar.

Vi fick välja två val - att skriva in henne, läggas in i djursjukhuset. Eller val2 är att ge henne antibotika dropp 2½ timmar och sen ta med henne hem och ge henne tabletter själv härhemma, om hon sämras och kan inte behålla tabletterna kör vi genast tillbaka till Strömsholm på akut. Jag diskuterade med föräldrarna om hur vi skulle göra. Jag vet att Azi kommer få separationsångest om hon skulle läggas in i djursjukhuset och återhämta sig långsamare. Hon piggade till efter dropp. Hon återhämtar sig bättre om hon är hemma i sitt eget hem med hennes älskade korg. Det visste jag. Så vi bestämde att hon skulle följa med oss hem och jag skulle behandla henne själv. Hon hade inte heller spytt elle diarre sedan vi kom till Strömsholm. Om hon hade varit i samma skick när vi kom dit skulle hon självklart läggas in, men hon var piggare och viftade på svansen och ville träffa boxern som fanns rummet intill oss som även har bloddiarre. Det var hennes hälsa vi beslutade efter, pengarna har inget med att göra (hon är ej försäkrad så det kan kosta hur mycket som helst). Jag är beredd på att betala all min sparkonto för framtiden om det gäller henne. Nu är jag glad att jag beslutade och ta med henne hem. Vi kom hem till min lägenhet i Örebro heltslut vid 20.00 tiden efter varit i Strömsholm ungefär 8½ timmar. Hon är mycket piggare och gladare nu. Hon är faktiskt vild nu, hon har inte varit sådär på 11 dagar nu. Vi får lugna ner henne och låta henne vila. Men hon har otroligt ont i magen fortfarande, men det går över om några dagar med behandlingen. Hon äter antibotika tabletter nu 1 gång om dagen, Pro-Kolin fodertillsätt 2 gånger om dagen, matar henne med kokt torsk, ris och blöta upp lite hennes JWB foder i små portion flera gånger om dagen typ en gång i timmen, ta tempen på henne 2 gånger om dagen, promenera med henne flera gånger om dagen endast kiss/bajs promenad.

Det är så skönt att Azi är mer kry nu och vi är i Stockholm nu, vi åkte med föräldrarna hit igår. Jag kände att  jag behöver komma ifrån Örebro och stöd därhemma när jag behöver. Nu fokuserar jag på Azi 100% för att hon ska bli bättre. Det har redan gett resultat. Azi har alltid funnits där för mig när jag behöver, så fanns jag vid hennes sida hela tiden. Det är så en äkta vänskap gör, du är min allra bästa vän, Azi <3

Nu när hon ska bli bra från tarmblödningen och tarminfektion. Hoppas jag på att det är borrelia, så behandlas hon för det med medicin på 4 veckor. Så är hon frisk igen. Men om det skullle inte vara borrelia, får vi fortsätta utreda hennes vinglighet. Det kan också vara atros, då hon är som vingligast när hon reser upp sig och är helt stel i bakbenen. Eller kan det vara höftsproblem. Ja - det kan vara vad som helst. Men det tar vi reda på nån gång.

20 maj - 09PI = Verkligen.


19 maj - 09Projektarbetet om kamphundar är äntligen klart. Skulle kunnat vara bättre innehåll, då jag varit lite slö. Men den är genomförd, så jävla äntligen. Nu har jag inga skolarbeten kvar alls i skolan. Bara en agility tävling som jag skulle delta med Azi, men nu går det ju inte i hennes situation. Så lånar jag Thea på måndag istället, sen är jag klar med allt.
Så skönt.

Azi mår sådär, det finns stunder då är hon pigg och glad, andra stunder är hon slö och trött. Vinglar hela tiden när vi är ute med henne. För er som inte vet; Vi var hos veterinären igen igår och röntgade hennes nacke. Vi väntar bara nu på svar, jag får brev av Annalysen på fredag eller måndag. Hoppas det är något litet fel på nacken och kan botas, istället för Ataxia. Ikväll blir det mys i soffan med henne, bara vila nu några veckor säger veterinären. Jag tror Azi kommer få nerversbrott om nån dag, men då får jag utföra hjärnträningar med henne, självklart ju. Men har ni några tips på hjärnträning då Azi ej böjer hennes huvud neråt och ej utför snabba rörelser?

17 maj - 09
Fredags var Mimmi, Martin och Bamse hemma hos oss och grillade. Sen efter började jag och Martin hugga buskar i min trädgård som skymde solen. Så jag kunde inte sola och inte heller få sol in i trädgården, så vi utförde trädgårdsarbete efter middagen, haha. Så hundarna hade kul med alla pinnar, de tuggade och tuggade och busade lite i mellanrum. Men jag avvaktade att Azi inte skulle bli för upphestad och "leka hårt", med tanke veterinären sade hon skulle ta det lugnt nu tills röntgen dagen. Bamse och Azi leker alltid så bra med varandra, de delar gärna leksaker och pinnar med varandra. Inga aggressivtet förkommer eller dominans. Både är så undergivna och ligger på samma nivå mot varandra. Skönt det. Tidigare på dagen gick jag, Azi och Mimmi 5 km runda i skogen, det gick bra. Men Azi var så slö och gick bakom mig hela tiden, verkar vara trött. Jag vet inte vad som beror på.
Lördagen var Azi lugn och tog kortare promenaden då hon verkar inte orka eller vilja promenera. Hon stannar och tvärvägrade ibland och går väldigt långsamt.
Idag tog jag och Azi lugnt också, vi var i trädgården för det mesta och kelade. Gick tre rundor, Azi betedde sig likadant som igår. När Azi ska få sin middag ikväll ska hon äta det i trädgården, så hon får jobba lite med hjärnan, då hon tagit så lugnt nu två dagar.

15 maj - 09

Annalysen

Nu kan jag berätta lite. Jag har misstänkt att min lilla älskade Azi har ataxia, vilket jag har varit så jätte ledsen över det. Så jag bokade direkt tid hos veterinären. Vi var hos Annalysen igår kl 14.00, veterinären tyckte det var inte direkt ataxia. Det kan vara smärta i nacken som Azi har. Hon har svårt att böja huvuvdet till vänster, så hon spjärnar och vill gärna vända med kroppen. Men om hon böjer huvudet till höger, är det inga problem. Hennes bak vänster tass är lite skum också, hon vänder inte tassen till rätt plats direkt som med alla 3 tassarna. Det kan vara ryggmärgen som knyter ihop sig i nackedelen tror veterinären. Så de tog blodprov på henne som kollade om hon har sjukdomar typ; infektion, lever, njurar, diabetes osv... Det såg jätte fint ut sade dom. Så skönt att höra. Men vi ska göra en röntagen på Azi om 2 veckor. Hoppas vi får svar vad det är.

Vi får inte träna, hoppa upp ned, leka dragkampar osv, vi ska ta det lugnt och bara långpromenader i koppel och sele är tillåtet hittills vi gjort röntagen och fått svar vad det är. Jag kan inte sluta och vara orolig över min lilla tös, hon får inte må dåligt eller ha ont. Här är lite bilder på promenaden igår kväll, ungefär 50 minuter, så härligt i solskenet. Notera hennes höger ben, en plåste av blodprov, söt. Mimmi följde med oss på en promenad i skogen innan veterinären, 3 km sträcka för hon skulle vara lite trött så blir det lugnare där hos veterinären. Veterinären ligger bara 15 minuters promenad från mitt hem. Tack Mimmi som gjorde mig sällskap. För jag kommer nog gråta där om dom säger att de tror det var ataxia och jag mådde redan dåligt och skakade så jag behövde också någon som kunde hålla Azi i kopplet så Azi inte känner orolighet från mig genom kopplet.
14 maj - 09

Karlaplan
Min lilla tös på Karlaplan. Vi tänkte ta en långpromenad igår kväll från Karlaplan, Tengvall, sen vid svartån mot Wasa. Men det blev helt annat än jag tänkt mig, vi hann bara leka och ta bilder i Karlaplan. Så vi tillbringade hemma hos Sara under kvällen, sen tog vi taxi hem. Då jag orkade inte och åka buss bland all andra folk. Idag ska vi ta en långpromenad i skogen, blir mysigt och det ska bli skönt att rensa tankarna lite. Azi, du vet jag älskar dig otroligt mycket!

12 maj - 09

Kvinnersta

Igår eftermiddag åkte vi till Kvinnersta och deltagade i Hundkurs A. Jag såg mest på för Mimmi skulle låna Azi. Men jag deltog lite i trick övningar efteråt. Hundarna lekte också i inhängden. Vi tog även en promenad runda i skogen innan trick övningar.Jag åkte hem till Mimmi direkt efter hundkursen, så lånade jag Mimmis inlines och åkte runda Oxhagen med Azi. Inlines är bara så härligt, jag ska verkligen köpa en sån själv. Azi verkar gilla den också, mer än cykelturer :)Idag följde Thea och Azi med oss till skolan. Jag åkte till skolan 09.30 - har lektion 12.20, så jag var ute i skogen med hundarna och tog en härlig promenad. De hundarna hade även klövjeväska på sig. Sen vilade de i boxen när jag åt lunch med Emelie och Alice. Eftermiddags rasten sprang Azi och Thea i inhängden och lekte med varandra.
Nu ligger Azi i sin korg härhemma och är helt död. La sig och somnade direkt när vi kom hem. Hihi skönt med en aktiverad hund och här hemma.10 maj - 09

Kvälls promenad

  

Vi tog en mysig solig kvällspromenad. Gjorde även några kontakt- och balansövningar. Azi var lite okoncenterad i början, men efter min tålamod och upprepande blev hon piggare och lyhörd. Jag utmanade Azi balansera på mindre och krokiga stenar och hon fick nästan inte plats. Hon kämpade och halkade ner. Men sen fann hon taktiken och så fick hon en torkad fisk av mig. Viftade på svansen :)

10 maj - 09

Oskiljbara
Azi och Bamse vill ses igen idag.
Så vi ska ta en cykel tur till Oxhagen nu.
Promenerar med Bamse och Mimmi.
Drar nu, *poff*!

10 maj - 09

Sanningen


Ett tillvaro fylld av tillgivenhet och frihet,
men utan disciplin, skapar överaktiva och olydiga hundar.

Ett tillvaro fylld av disciplin, men utan tillgivenhet,
skapar rädda och olydiga hundar.

Ett tillvaro, där de disciplinära kraven aldrig överstiger den
samlade mängden tillgivenhet, skapar aktiva och lydiga hundar.Allt roligt som du gör tillsammans med din hund är kontaktfrämjande.
Ni blir en enhet, en miniflock, istället för två individer som råkar bo på samma ställe. Bevisa för hunden att du kan hitta på saker att göra tillsammans, så behöver den inte leta upp egna saker att göra.Sann lydnad uppnås utan godis, korv, leverpastej eller köttbullar.Kan du inte få till en omedelbar och ovillkorlig lydnad när du har hunden alldeles intill dig, lär du aldrig kunna begära att den ska lyda dig på längre avstånd. För er som inte förstår poängen, ha inte hunden lös då.Ett av de största missförstånden i förhållandet mellan människa och hund är "förmänskligandet" av hunden. Det är inte synd om hunden för att den får "veta sin plats". För hunden betyder det trygghet att veta vem som bestämmer i flocken.En hund vill normalt inte trotsa sin ledare. Om det upplevs så, har hunden antingen inte förstått dig, eller också är den i en situation, som förvirrar den.Varför så många hundägare låter sig bogseras fram genom livet av sina hundar.  För hundägaren är det ju inte speciellt trevligt. Än mindre för hundarna som flåsar sig fram, med ett smalt band om halsen, bogserande på husse eller matte.Köp eller skaffa aldrig större hund än du klarar av.
Valp går bra men när hunden är fullvuxen blir det tuffare.9 maj - 09

Tack hundvakten!

När jag var i Grekland, som bekant så vaktade Mimmi, Martin och Bamse Azi hela två veckor. Jag är väldigt tacksam att någon kan ta hand om Azi så lång tid och samtidigt kan ge allt Azi behöver varjedag. Motion. Så Azi kommer inte hem med total överskottsenergi. Jag får istället hem en lugn och trött hund. Det var väldigt skönt känsla. Liksom bättre hundvakt finns inte. Azi verkar ha trivts jätte bra hemma hos dom. Bamse och Azi kom väldigt nära varandra nu, väldigt gulligt. Azi har sprugit bredvid cykel och inlines i princip varjedag. Varit på Karlslund, Hästhagen, Örebro hundbruks klubb, hundkurser i Kvinnersta osv. Jag hade också kontakt med Mimmi genom mail, vilket det hjälpte mig massa och jag kunde gå lugnt i Grekland utan att oroa mig hur Azi har det.

Tack än en gång till er tre, so wonderful!


9 maj - 09

Lilla gumman är hemma

Så skönt att återfönas med henne igen! Mitt hjärta är så lycklig nu och vill bara anfall pussa Azi! Det lär dröja VÄLDIGT LÄNGE innan tills jag och hon är från varandra i 15 dagar igen! <3!
RSS 2.0