29 november - 09

Idag var jag och Azi hundvakt åt Ester. En underbar vovve, måste jag verkligen säga. Tycker så mycket om henne att jag var nära och stjäla henne ;) När hon kom till mig halv ett lät jag henne och forska huset i lugn och ro. Sen lade hon på rygg och ville busa med Azi. De fightas lite med deras tänder, förstår ej hur det ska vara kul :)

Men iaf halv två gick vi ut till skogen och tog en riktigt mysig promenad. 1 timme och 30 minuter, runt Strålsjön med lite omvägar. De sökte lite godis vid sjön, träd, hoppa på stenar. När vi var hemma sov hundarna djupt tills 17.00, så tog vi en lilla promenad på 20 minuter. Strax efter kom Filippa och hämtade sin älskade Ester :)

Jag ska snart ta en promenad med Azi 15 minuter med klövjeväskan och ge massage. Dagarna närmar sig till simningen, jag är så nervös! Jag skulle ta med hennes favoritleksak och ombyte kläder till mig själv. Blir så spännande! :)

Bilderna från idag på vovvarna!


28 november - 09

Jag har tagit det lugnt med långapromenader, spår osv i veckan. Rehab är ju något nytt för mig och Azi. Så därför ska vi komma in i rutinen med all rehab övningarna. Nu tisdag ska hon på sin första simlektion i en pool, så därefter kan vi börja igen med vanliga skogspromenader och spår osv. Så jag vet hur allt fungerar och hur Azi reagerar på dagens övningarna. Vill inte köra slut på henne ju. Jag har också en dålig vecka, ni några vet att jag har järnbrist och denna här veckan har järnvärde sjunkit väldigt mycket, så jag är så svag.

Torsdags; Tog vi lugnt på dagen och körde med cavaletti. Paus en minut emellan tre varv ungefär. Körde 3varvX5. Klövjeväska på 15 minuter. Och några kortare promenader.
Massage 20 minuter.

Fredags; Jag var på Arbetsförmedlingen på förmiddagen, så jag tog morgonspromenad bara med Azi innan vi åkte. Eftermiddagen var vi ute en timme, varav 18 minuter av timmen drog hon DW. På lugna promenad stigen, en sträcka tar 6 minuter att gå. Vi gick en sträck och pausade 1 minut, så Azi fick kissa och lukta. Sen sätter jag på kätting igen och gick tillbaka. Paus 1 minut. Sen sista väg tillbaka, sen gick vi en promenad runt. Ingen klövjeväska denna dagen. Massage 20 minuter.

Idag, lördag; Förmiddagen gick jag en timme ute med Azi. Vi gick uppförsbacke på sandunderlag. Jätte jobbigt! Jag blev så andfådd, men Azi verkar inte alls tycka det var jobbigt. Haha. Det tog 1 minut och 45 sekunder att gå upp. Vi gick upp två gånger. Hon sökte hennes frukost när vi var inne i skogen. Sen var hon  hemma med min brorsa några timmar, då jag och mamma åkte på teater. Nyligen på eftermiddags promenad bar hon klövjeväska 13 minuter, av 30 minuters promenad. När vi var hemma gick hon över cavaletti med klövjeväska 2 minuter. Hela vägen 6 hinder. Och 3 st hinder som står väldigt nära, så hon måste lyfta ännu mer upp och koncentera hur hon går. Hon får massage senare ikväll under tiden jag kollar på Beck.

Ja, jag mäter exakta tider hur länge vi promenerar, hur länge hon bär klövjeväska, drar DW osv. Använder tidtagarur på mobilen. Det är väldigt viktigt tycker jag nu när det är rehab.
Viktigt med rutiner och struktur och ordning.

Igår efter DW, fick hon lilla ben. Hon blev tokig och lekte med den innan hon började äta.

Den backen gick vi upp idag, riktigt jobbigt, men bra träning för oss två.

Mitten i backen, Azi ser så pigg ut, ingen tunga ut, men MIN mun var helt
öppet och jag kvävas nästan av luften. Så dålig kondition, haha.


Sökte hennes frukost i skogen.

Nyligen stod hon och posera fint. Efter fotot tog jag på klövjeväskan.
Fotade tyvärr inget efteråt.


När hon vände mot mig så stod hennes öron uppe. Hennes öron blir
luftigare och luftigare för varjedag.


Matte måste vara med på blogg ibland. Här är jag innan jag var på teatern idag.


27 november - 09

Tänkte lägga upp lite bilder hundar jag har haft närhet i mitt liv. 
Och övriga husdjur jag har haft och hästar.


Ludde, en Golden. Vi gick ut tillsammans nästan varjedag, badade tillsammans i sjön. Ägaren var min barnvakt, även bor samma längd radhus som vi. Ludde lämnade oss hastigt efter han badade i alger vatten och drack upp för mycket algervatten.

Åke, en Foxterrier. Ägaren skaffade honom strax efter Ludde dog. Vi kom bra överens och var tillsammans många år. Men sen flyttade Åke och ägaren iväg. Så tipsade ägaren hennes kompis som bor nästa radhuslängd från oss som hade en Golden, Rasmus.

Rasmus, en Golden. Han är otroligt stark, inte ens hans matte orkar hålla honom.
Men ändå tillät hon mig som 10 årig tjej gå ut med honom, har alltid gått bra. En vilder.


Rasmus och matten, flyttade. Då tipsade hon en golden som bor vid Konsum i vårt område. Emil hette hunden, han är halvbror till Rasmus. Emil och jag kom allra närmast och Emil var hos oss alla dagar. Vi "delade" med dom till slut då barnen i Emils familj tröttnade på att gå ut med Emil. Med stor glädje gick jag ut med Emil varjedag. Så tacksam för att jag fick ha Emil så mycket. Han avled vid 12 årsåldern, tumör i levern.


När Emil dog, blev det tråkigt på somrarna... Ensam på landet, så grannen hade en Golden som heter Bella. Hon älskade bollar. Hon kom på besök mig ofta under sommaren, vi lekte mycket på trädgården. Men sen flyttade hon från landet efter en sommar, så trist... Trevlig hund!

Under tiden jag hade Emil, skaffade jag en kanin. Dvärgvädur Stampe. Han är allra bästa kanin jag någonsin har haft. Ligger gärna i knäet, slickar min näsa, gosar... Han kan även skutta lös i trädgården på landet. Emil brukade gå bredvid honom och putta tillbaks till trädgården om Stampe skuttade för långt bort.

Skaffade också en Guldhamster, Tuffy. Hade en innan, Bimse, men han lämnade jordlivet efter 3 månader bara. Han var sjuk på något sätt. Tuffy är den världens bästa hamster. Han kom bra överens med Emil och Stampe. Tuffy bet aldrig mig, men han har bitit alla andra annars, fniss.

Flera års tomhet och saknaden efter en hund. Fick jag ta hand om en Amstaff/Schäfer blanding 3 månader. Härlig stunder vi har haft - skidor flera timmar om dagen.

Jag berättade för ett tag sedan att jag fick födelsedagspresent en slädtur på Årefjäll.
Mannen som jobbade där visade mig en huskyvalp som jag fick bära. Så söt :)


Paus lunch under slädturen, jag åt nästan inget - kelade istället med hundarna.

Hästen som tillåter fåtal rida honom. Han tillät mig. En fullblod/svensk halvblod. Smulan.
Red honom flera sommar i rad när jag var på besök hos mormor&morfars sommarstuga på somrarna. Grannen hade bondgård.

Chanel, en Connemara. Hos samma ägare i bondgården. De skaffade henne efter Smulan avled. Glömmer aldrig den sommar jag red varje kväll henne i en vecka tillsammans med en tjej som red Norsk arbetshäst, tror rasen var så. Vi galopperade fullfart över stranden, skogar och åkern.

Baltzar, hästen som jag red på ridläger i Leksand. Så underbar häst.

Sist men inte minst - Nu har jag Astir-Azalea <3
Min första hund på riktigt. Älskar henne så oändligt.
Ingen kan ta hennes plats. Det är vi två för evigt.


Har haft en till hamster efter Tuffy - samma utseende som Tuffy men korthårig, Kakan. Och en till kanin efter Stampe som heter Soul, hon var vit. Har haft tre råttor - ena var brun, den andra var svart och den sista var grå. Har även gått ut med flera grannars hundar. Bla, Fransk Bulldog Gaston, Dobermann glömt namnet, Blandras Bebis, Sheltie Mickey och Cavalier King Charles Spaniel glömt namnet.


25 november - 09

Använd fantasi, så har ni perfekta träningsredskapen till era hundar. Jag funderade hur jag skulle träna Azi cavaletti, måste jag verkligen köpa riktiga redskap. Men av några konor, skidstavar, stolar, styrke m stång = Vips verkligen bra cavaletti bana! Det funkar iaf bra och vi körde några varv idag, emellan fick Azi ligga på en madrass och vila en minut och jag små masserar hennes rygg och ben. Hon är duktig när jag går bredvid henne eller hon ska gå över 2-3 hinder mot mig. Men om det är för långt från mig, 4-6 stycken så börjar hon hoppa som hon gjorde förut i agility. Så vi får börja om och träna henne att endast gå över.
Hon är jätte duktig annars :)

Gick även 45 minuter också, 15 minuter uppvärmning -  15 minuter klövjeväska -  
15 minuter nedvarvning.

Under programmet So You Think You Can Dance, masserade jag Azi nästan hela kroppen. Azi njöööt, hon trodde nog hon var i himlen och flög på rosa moln :)

Var på Simbi Djurens Varuhus idag också - köpte en korv av Nordic Färskfoder av lax.
Det gillades VÄLDIGT MYCKET av Azi. Nackdelen är att den luktar verkligen, hela köket.
Och runt om Azis mun, så jag kan ej pussa henne ett par timmar efter hon ätit. Luktar det så mycket från färskfoder - eller bara för det är fisk? Jag funderar på att byta till färskfoder. Varför ska hundar äta trista torrfoder, när det finns godare smak och är lika bra som torrfodret, liksom. Nordic eller Bravo blir det nog, ska ringa Nordic imorgon och fråga lite mer om fodret.

Glömde tillägga förut; Anna Holmgren sade annars Azi är väldigt frisk, stark, och är i godkondition. Det syns på Azi att hon har tränat och jobbat med hennes kropp.
Blev lite stolt :) :$ Så det lär inte blir några problem.


24 november - 09Var på Simbi Djurens Varuhus idag efter veterinären. Köpte tandstenskrapare och borste, även en oxmärgben. Har skrapat lite på Azi, hon stod stilla och gapade tålamodigt, duktig! :) Ibland tröttnade hon och förskte tugga, hehe. Testade borsten hos Filippa&Ester för ett tag sedan, den funkar jätte bra, och är så billigt, så köpte jag den. Ska gå och borsta henne nu i badkaret (gillas inte av mamma att de hårar hela huset annars). Även massera henne, hon njöt av massagen som jag gav henne för ett tag sedan, jätte skönt tycker hon. Wie! Gick på 45 minuters promenad nyligen, 15 minuter av promenaden bar hon klövjeväska.

Har även bokat Azis första simlektion nästa tisdag hos Haninges Hundhälsa. Lektionen ingår sim och inlärning hur man strechar. Skulle kunnat få lektionen imorgon, men kan ej beställa tolk på en sån kort varsel, så får vänta en vecka till.

24 november - 09

Var på Södra Djursjukhuset idag och träffade Anna Holmgren. Anna var hur lugn som helst och verkar verkligen vara van med hennes jobb, så det kändes tryggt. Hon började med att fråga om jag har märkt Azi ha ont. Då sade jag nej, jag har inte märkt något tecken. MEN hon hoppar inte gärna upp till bilen själv, jag måste lyfta upp henne och som sagt jag slutade med Weight Pull och tyngre vikter i DW. För jag läste av hennes beteende att hon inte var intresserad av sådant sport. Men det beror mer sannolikt på att hon har ont säger Anna, än att hon är inte intresserad. Den tiden var hon ju inte röntgad, så jag visste inte vilken höfter hon har. Men när jag fick veta att hon hade D-höfterna, så jag började räkna ihop att det kan vara smärta samband med WP och hoppa upp till bilen.

Era hundar kanske har ont, istället för att ni tror tror de tycker sporten är tråkigt. Kolla upp och röntga och besök hundsjukgymnast som kan kontrollera genom hela hundens kropp! Är min bästa tips, från min nya erfarenhet som jag har fått nu. - Azis tecken; Hon stannar då och då när vi drar DW. Viftar inte och strålar inte av gläjden av att dra WP. Under träningen lägger hon sig och vilar, trodde det berodde på trötthet, men nej det var nog smärta. Klart hundar kan bete sig olika när den försöker tala om att den har ont. Var uppmärksam på all förändring ni märker. Och verkligen bästa - röntga er hundar så fort som möjligt när de fyllt 1 och samtidigt gärna besöka en hundsjukgymnast bara för att kontrollera hundens kropp.

Hundar har väldigt svårt att tala om att hunden har ont. Hundar får liksom inte visa att den har ont eller är i sämre hälsa för flocken. För ute i vilt kommer flocken dumpa den som är lite sämre eller skadad, för den är inte stabil för flocken. Era hundar funkar precis samma i vilt som hemma hos er. De kan vara rädd och visa smärta för er, för de är rädd att ni ska dumpa dom. De förstår inte att hjälp finns och vi människor kommer inte dumpa dom (iallafall inte de idiotiska människor som tyvärr finns).

När Anna kollade genom hela Azis kropp märkte hon att hon har inte ont i höfterna, utan ryggen mellan höfterna. Höfterna och benen känns jätte mjukt och fint ut, hon är stärkt runt där. Men hon behöver stärka upp ryggen och få massage. Vattenrehab rekommenderade hon också, två gånger i veckan nu i 6-8 veckor, sen kan vi minska till 1 gång i veckan. Jag lärde mig lite hur jag ska massera, men man kan massera sin hund utan utbildning, man kan inte "göra fel" och skada hunden enligt Anna Holmgren. Så ni vet att ni kan massera hunden, men bäst att läsa genom boken Hundmassage och streching. Låt tassarna vila. Och boken som heter Fysträning för hund. Där finns tips om hur man kan träna hundar med smärta någonstans i kroppen. Jag ska plugga genom böckerna och sen träffa rehabpersonerna på Haning Hundhälsa, där lär de mig mer hur man masserar och strecha henne. Azi ska även träna och lyfta upp ben i gångende, cavaletti övningar är jätte bra. Så Azi ska lyfta upp benen och gå - ingen hopp.

Ska fortsätta med klövjeväska och DW. Hon kan spåra och springa som vanligt i skogarna. Nu lilla period ska Azi helst inte leka vilt med andra hundar, då det kan vara där som förorsakar hennes smärta i ryggen genom att andra hundar hoppar på och alltför snabba rörelse från Azi. Ingen kasta pinnar nu heller i en period.

Azi behöver också gå ner i vikt, 1-2 kg bara. Jag hade problem med att få henne ner i vikt när nu hon ej får cykla längre och jag har dragit ner lite på maten, men funkar inte riktigt. Så nu ska hon börja simma, så perfekt träningsform för henne att gå ner lite i vikt.

Det är träningsperiod nu som jag ska hålla på till början av januari, så ska vi göra återbesök hos Anna Holmgren, så hon ser hur Azi har utvecklat och om hon har stärkt hennes rygg.

Det jag ska göra med Azi fram till januari:

- Klövjeväska 5% av sin vikt, varjedag 10-15 minuter.
- DW 2-3 kg, två gånger i veckan max 20 minuter.
- Vattenrehab, två gånger i veckan.
- Massera hennes lår och rygg, varjedag 20 minuter.
- Ingen grova lek med andra hundar.
- Gå cavaletti övningar 2-3 gånger i veckan.
- Gå uppförsbackarna i koppel, 2-3 gånger i veckan.

Det ska bli jätte kul och träna Azi, hoppas på positivt resultat sen! :)


23 november - 09Uppsala på landet. Två av få bättre bilder, andra blev suddiga.

Har ej haft tid för att uppdatera om Uppsala. Men sammanfattar kort nu. Där var hur mysig som helst, tog promenad på kvällen KOLSVART där ute. Vi hade massa rexfler på oss + hundarna, å ficklampa. Söndagen vaknade vi nio tiden, åt frukost å sen tog vi en långpromenad, jätte mysig vägar, sjö osv... Hundarna sprang lösa i skogen och njöt av livet.

Azi är inte riktigt bra än. Lördags kvällen spydde hon två gånger till och verkar vara jätte utslagen och mådde illa. Men söndagen var hon jätte pigg och glad! Idag är hon något nere och har spytt 1 gång, så jag lät henne vila idag. Vinterkräksjukan?

Imorgon träffar vi ju Anna Holmgren från Hundkuranten. Lite pirrigt, men skönt att få veta mer om Azi´s höfter och hur hon mår. Blir spännande och se hur hennes träningsprogram kommer se ut. Tolk kommer, skönt!

21 november - 09


Bus hos Ira&Mio onsdags.

Idag åker vi till Uppsala (Knivsta). Ska besöka Ira&Mios sommarstuga. Blir spännande och se hur det ser ut där, nämnligen nära sjö också. Blir mys! Ses imorgon, med bilder - säkert! :)

Azi är har lite ont i magen, imorse väckte hon mig tio i åtta och kunde inte hålla sig, spydde rakt ut på mina kuddar, täcke och överallt i sängen då hon gick runt och spya. Kunde ej bara stoppa henne och flytta på golvet. Lät henne spy klart, vi gick ut i trädgården - där försökte hon äta gräs. Sen sov hon hos min pappa hela tiden tills nyss, lät henne sova, hon låg kvar när pappa gick upp vid tio. Nu verkar hon må bättre och är piggare, men hon ska få ris&tonfisk till frukost istället för vanlig mat.

20 november - 09En söt pitbull som vallar får. Jätte kul att se en pitbull jobba och ovanligt nog en vallhund.
Dessutom använder husse "teckenspråk" kroppsspråk. Jätte kul och se!


20 november - 09

Fan, så arg jag är! Hur kan nån vill ha prisavdrag efter de upptäckt att hunden de har köpt är döv?! Om man inte vill ha en hund som är döv (blind, osv) - åk med veterinär med hunden och försäkra sig INNAN man köper hunden?

Jag har en döv hund och jag SKULLE absolut betala fullpris för döva hunden. Har aldrig ens tänkt tanken om jag skulle skaffa en döv hund från en uppfödare (Azi är omplaceringshund), ska den vara billigare - NEJ, den ska kosta precis lika mycket som andra kullsyskon. Döva och hörande hundar är lika värda, de är lika underbara hundar, de är lika lättlärda. Ja, de lever precis samma liv - fast man använder mer kroppsspråk och teckenspråk till dövahunden.

TÄNK om kvinnan som hade köpt den döva valpen hade fött ett dövt BARN! Hur ska hon göra då? Vägra gå på teckenspråks kurs och vill ha skadestånd för hon födde ett DÖVT BARN?! Sälja barnet? Eller hur i helvete tänker hon!??!??!

HUNDAR Å BARN ÄR LIKA VÄRDA I MINA ÖGON, SÅ HELVETE MED DIG!

Läs HÄR om ni vill veta mer.


20 november - 09Jag med skolans Kungsboa 2004/2005. Skit i hur jag ser ut, dålig kvalite
mobilkamera å det var såå längesedan mkt yngre jag :)

De får de bli de bilder till dagens inlägg. Azi väckte mig så försiktigt och söt imorse kl tio i åtta! Hon kröp på sängen närmare mig och lade sina tassar på min bröstet och hon slickade så försiktigt på min näsa! Jag vaknade direkt och gosade med henne. Vi tog morgonrunda, hon åt frukost. Nu kollar jag lite på bloggar. Ska få något i mig, sen drar vi iväg till skogen och promenerar ca 6 km med klövjeväska på 1 kg. Kameran följer inte med då det regnar och är fuktig i luften, vill ej förstöra kameran :)

19 november - 09

Igår som sagt skulle jag till Hundöarna, som sagt och gjort. Det var väldigt fint där, men mycket lerigt, somrarna och vintern är säkert som vackrast då :) Jag, Ira, Kattis och Alexia var där med våra hundar, det var ensamt i början men sen kom en hel grupp med hundar, kanske dagis? Frågade aldrig.

Azi var så lycklig och sprang omkring hela tiden. Hennes sätt att hälsa på andra hundar är för lustig! :) I början fanns det mest av små hundar, men sen kom större hundar så var det roligare för Azi. Hon kommer på 100% inkallning, oavsett hur långt avståndet eller hur upptagen hon är med att leka, kommer hon varenda gång. Så gudomligt STOLT jag är! Vissa gånger får hon godis, vissa gånger fånade jag mig och gjorde mig jätte kul - liksom då är det värt att komma till mig.

Kvällen var jag hunddvakt i 3 timmar åt Mio, gick väldigt bra. Mio satt bredvid mig och sov på soffan för det mesta. Gick en kort runda också. Mitt på natten gick jag och Ira typ 40 minuter och kollade alla 3 rastgårdar hon hade närheten hennes hem. Avundsjuk, så bra att kommunen fixade så fint och TRE stycken nära!

Idag vaknade vi 7 och tog en kort promenad, lämnade Mio på dagis sen åkte vi till Haninge, där jobbar Ira, jag tog bussen därifrån direkt till mitt hem. Vi sov 2 timmar när vi kom hem, var så trött, Azi är fortfarande trött nu och ligger på mig under vintertäcke vi har på oss :D

Minibildbomb, ehum :)

När vi kom hem fick hundarna godbitar hundkex från Bromma Zoo.
Uppskattas av Azi och Mio.
Mio har tre bädd i lägenheten i olika rum, Azi har funnit hennes favorit, den MINSTA bädd i lägenheten! Hon envisas och sova där. Jag fixade filt och mysigt över en av Mios bädd som passar Azi, men mitt på natten såg jag henne sova på den minsta, föredrar de istället för bekväm stora, konstig hund hon är, verkligen :D


17 november - 09
Idag tog jag och Azi lugnt med vanliga promenader. Inget så speciellt. Körde lite med inkallning på eftermiddags promenaden, efteråt kastade vi lite pinnar. Men sen skyndade jag hemåt för jag ville se på Extreme Homeover :)

Imorgon ska jag vara på Hundöarna 10.00 med Ira&Mio och Kattis&Doris. Hoppas med fler hundar på Hundöarna, men ärligt talat vet jag inte, kl tio på vardag. Hmm, får se :) Sen är jag hundvakt åt Mio på kvällen hemma hos Ira. Ska även sova där, det blir för sent att åka pendel osv hem på kvällen. Så åter kommer på torsdag med bilder :)

Men en lilla bild på min morsa å Azi igår i soffan, de myste m varann länge. Mamma sade; Det är så avkopplande och ha Azi på mig, jag bara klappar och klappar henne efter en heldag på jobbet. Visst är hundar bra terapi sätt! Eller så är Azi den bästa terapi hund.
Jag tror faktiskt hon skulle passa som en terapi hund :)


16 november - 09

Jag och Azi gick till Tyresö Centrum och kikade lite på Djurmagasinet. Köpte en klofila och rexflex halsband åt henne.

Det tar ca 2,8 km att gå dit, så vi gick 5,6 km. Azi drog DW 2,4 km av promenaden.
Genom kyrkogården då det är mjukt underlag. Jobbade så bra, jätte duktig hon var. Efter när hon drog DW klart tur&retur lekte vi med bollen och snöre. Azi blev så tokig och lekte och lekte med den. Azi bar även den på promenaden nästan hela vägen hemåt. Hon brukar ALDRIG gilla bära leksaker så länge på promenad som flesta Labradorer tycker om. Jag var sååå förvånad och tyckte det var så söt. Finns lilla filmklipp nere när Azi bar leksaken :)15 november - 09

Jag som saknar valp/unghund bilder på Azi. Men nu har jag lyckats och få tag i 4 stycken till. Då en person kontaktade mig och frågade om det var samma hund som hon träffade sommaren 2002. Blev så glad för dessa bilder. Azi ser så mjuk och snygg vovve! :)

Smälter och se bilderna på henne. Hon är så underbar, älskade vovve!

15 november - 09

Brunnsviken promenad idag och fika hos mormor&morfar. Var även inne på en djuraffär, tänkte köpa tandstenskrapare. Då Azis tänder har utvecklat lite av tandsten. Tjejerna på affären sade att dom hade sådana, men visste ej vart dom var. Extra personal på helger tror jag. Suck. Mamma ska köpa sån imorgon åt mig ist.
 
14 november - 09

Hälsans stig

Det finns tydligen 22 stycken i Stockholm och jag har testat bara 2 av dom. Skamligt. Ska försöka testa allihopa. Jag älskar ju och promenera i nya stigar och vägar. Uppfriskande för mig :) Btw, min pappa jobbar på Hjärt-Lungsförbundet som ordnar Hälsans stig. Måste hedra hans jobb genom att promenerna olika hälsans stig, mohaha ;)

Brunnsviken - 12 km

Djurgårdsbrunnsviken - 7 km

Fittja - Alby - 4 km i två olika slingor

Gustavsberg - 6 km

Haninge/Handen - 8 km

Huddinge - 4 km

Hökarängen - 8 km

Jordbro - 5 km

Järfälla - 4-6 km

Kungsholmen - 9 km

Lidingö - 6 km

Liljeholmen - Ombyggnad

Märsta/Sigtuna - 6 km

Rågsved - 8 km

Skärholmen- Bredäng - 9 km

Sollentuna - 6 km

Solna/Sundbyberg - 5 km

Södermalm - 10 km

Södertälje-Fornhöjden - 4 km

Södertälje-kanalen - 7 km

Upplands-Väsby - 7 km i två olika slingor

Västerhaninge - 4 km


14 november - 09


Brukar era hundar göra så här också? Thihi. Hon gör ofta så, sträcker sig och sen stannar en stund så där när hon ej orkar och gå sista kvällssväng när hon har legat så länge och varmt mysigt på soffan :)

Idag var regnig och rusk väder, så vi stannade inomhus för det mesta med kissrundor. Senare vid 17.00 tiden gick jag ut med Azi. Värmde upp henne ordentligt, joggade lite på gräsmattan, hon skulle gå som 8sväningarna runt mina ben och nack övningar. Rörlighet och värme är viktigt tipsade Linn, innan man ska bära klövjeväska + andra övningar.
Sen bar Azi klövjeväska på 1,2 kg (hon ska bara bära 5% av sin egen vikt). Raskt promenad på ungefär 20 minuter.

Har även kört hjärngympa - gömde henned JWB mat (som godis) i vardagsrummet, hon sökte runt. Jobbade bra!

Imorgon ska vi besöka mormor & morfar i Solna och promenera lite vid Brunnsviken.
Runda sjön är 12 km, men vi går några km bara. Mormor & morfar bor bara 50 meter från Brunnsviken, så perfekt :)


Krysset vid Solna, där bor morföräldrar :)

13 november - 09

Igår som sagt jag var på Hundstyrkan promenad. Ira&Mio och Filippa&Ester kom med också och 7 andra hörande främmande. Det var mysig promenadspår vi gick. Nackareservatet vid Björkhagen. Spår med elljus, perfekt på kvällar. Gick ungefär 1½ timme. Lite bilder som Ira tog, men sen tog batteriet i kameran slut, synd.


13 november - 09


Idag satt jag och ringde till Södra Djursjukhus. Dom hade upplagda lediga tider hos Anna Holmberg, det hade Haninges Hundhälsa däremot inte än. Jag fick tid den 24 november, 10.40. Har även bokat tolk. Pirrigt, men tror det ska gå bra! Det innebär att vi ses 40 minuter och ska gå igenom Azis problem, livstil och hon ska bedöma hennes hälsa och se om hon har ont. Sen bestämmer vi behandlingarna. Sen blir det återbesök med mer samtal och behandlingar.

Idag var jag och Azi även på en timmes promenad i skogen, jag behövde rensa tankarna.
Det har varit mycket av oro och full av tankarna sedan igår jag öppnade brevet. Det kändes bättre efteråt. Ikväll ska jag bara mysa med Azi hela kvällen på soffan framför två filmer.
Jag håller även på att laga god middag till mig själv - kotlett med skivor potatis i ugnen med beasås. COLA också förståts ;D Sen blir det popcorn och chips. Peppar upp mig själv.

Tack för alla varma och snälla kommenterar till förra inlägget. Det behövde jag verkligen. Och tack att ni tror på oss och håller med mina framtidas planer för Azi. Azi tackar till er också :)


12 november - 09

Idag fick jag ett brev av SKK, som innehöll Azis resultat på höftledsröntgen.
Jag blev lite ledsen av resultaten. 

Höftledsdyslapsi grad: D 

Men jag försöker tänka så här att hon är snart 8 år till feburari och är frisk hund.
Med bra muskler, bra kondition och helt bra hälsa. Har inte visat symptom på smärta.
Jag hade bestämt mig innan jag fick veta resultaten att hon skulle leva som hon gör nu, hundrikt liv. Men jag lägger av med att cykla och åka inlines med henne. Istället jogga på mjukt underlag i skogen t.ex. (men hur ofta joggar jag, haha).

Idag kväll var jag på Hundstyrkans promenad. Då passade jag på att fråga Linn Svensson om råd. Hon sade det är väldigt viktigt att jag verkligen tränar och tränar hennes muskler hela tiden, så det stärker runt hennes höfterna och resten av kroppen. Dragweight är en bra grej tycker hon om Azi drar max 2 kg. Densamma med klövjeväska max 1 kg.

Hon förslog Anna Holmberg som jobbar på Hundkuranten. Hon kan kolla genom Azis kropp och hälsa. Sedan ger hon en lämplig träningsprogram för Azi. Jag har även tänkt låta henne börja simma, t.ex. en gång i veckan hos Haninge Hundhälsa. Anna samarbetar med Haninge Hundhälsa och det tar bara 20 minuter buss från mitt hem, perfekt. 4000 kr för årskort för att simma 1/ggr vecka. En underbar historia om en Rottweiler som har D-höfter.

Nu tycker jag det ser ljust ut, så jag ser fram emot och kontakta Anna Holmberg och får se hur det rullar på :) Allt för lilla kära älskade Astir-Azalea <3


11 november - 09

Idag på morgonen tog jag och Azi promenaden, så härligt det var! :) Ni kan se förraförra inlägg vart jag gick. Var hemma vid 10.15, så skönt! Så jag kan slappa hela dagen med eftermiddag och kvälls kortare promenader. Azi är jätte trött, hon ska få vila nu fram till imorgon kväll så vi har aktiviterspromenad med Hundstyrkan. Hon sover nu under filten bredvid mig på soffan :)

Igår efter duschen. DH = Desperate Housewives.

Idag på promenaden.

 
Två enkla korta filmklipp från Äventyrsbanan.

10 november - 09


Tjejkväll för mig och Azi. Jag tyckte det var mysigt, men Azi tyckte det var helt tvärtom då hon surade nu två timmar nästan. Jag klippte hennes klor och filade och filade och klippte igen och filade. Nu är klorna något mindre och helt nära pulpan. Ska fortsätta så en gång i veckan, det tar ungefär en timme att trimma hennes klor! :) När jag tecknade "du ska duscha nu", så hela Azis ansikte ändrades, drygsur, (hon vet vad dusch tecken betyder). Men hon stod duktigt och tålamodigt i duschen. Nu är hon rent och har fönat henne så hon är ren och torr :)

10 november - 09


Jag ritade rödstreck över blå som inte såg så tydligt ut.
X - målet hemma hos mig :)

Fan, vad jag älskar Eniro. Har planerat vår promenad väg för imorgon som blir 6.8 km.
Ska åka tidigt imorgon bitti och starta vid Hellasgården och gå 1200 meter slinga där, sen börja gå hemåt vid vägen, sen vid Tenntorp svänger jag in i skogen vid Äventyrsbanan. Ska gå lite bit och se Tuppstugan som min klass hade sovit över två nätter när jag var liten. Klass 5 kanske. Sen vidare skogstig mot Erstavik/Strålsjön. Toppen! :)

10 november - 09

Frukosten fick hon öppna mjölkpaket med hela frukost Eukanuba kulor i. Kämpade på bra. Hon bar paketet till hennes bädd och lade sig ner där och öppnade. Lat fisen :)
Idag förmiddag bestämde jag för att åka till Hellasgården (en fritidsluftområde som ligger 5 minuter buss från mitt hem). Finns några motionspår att promenera från 1200 meter till 12 km. Jag valde gula spåret - 5 km. Det var så härligt att promenera så fridfullt och kylan i luften, ca 5 grader idag. Azi fick ha täcke på sig och vi passerade några hundar som Azi inte fick hälsa på. Duktig hon, hon får godis varjegång vi passerar hunden utan att hon blir fixerad eller vill åt, hon är så duktig! Men en hund hälsade hon på, då tanten hade sin Fransk Bulldog hane lös och han rusade såklart till Azi och så hoppade de ihop lite stund. Det irriterade mig faktiskt lite, men ville inte låta tanten förstöra min dag och promenad. Så log jag bara och gick vidare, poff glömde direkt efteråt :)

När vi kom hem fick hon en skön stretching - eller ej just idag. Då hon larvade sig och tjuter högt så till och med jag hörde hennes tjut. Hon försökte nafsa på min tröja och ville börja leka. Hon sprattlade med alla 4 och ville inte bli stretchad, hennes svans viftade till max. Så väntade jag en stund tills hon lugnade sig och låg fint körde vi stretchningar. Efteråt när hon hade uppfört sig bra lekte vi lite med hennes belöningsboll, happy blev hon :)
9 november - 09

Idag har vi varit borta 4 timmar. Gick runt omkring i kyrkogården, riktigt fint. Tittade på gravarna och bara tog promenad. Vid Karins grav var väldigt vackert, jag lade en blomma och tände ljus. Kände mig nära Karin, då det är exakt 12 år sedan idag vi sågs sist. Gick och besökte farfar&farmors minneslund, lade varsin blomma till dom och tände ljus också. Riktigt fint, massor ljus och nya blommor överallt.

Sen fick jag spontant ide - ville kolla min första ridskola Enskede Ridsällskap. Så vi tog tunnelbanan till Sockenplan och gick till ridhuset. Alla hästar var nya - förutom en! Min favorit ponny, Monte Grey var visst kvar! Blev så förvånad att han var kvar och såg att han var född 1991, så han är 18 år nu. Inte så värst gammal.

Inne i stallet fick Azi bekanta med en Siberian Husky hane. Riktigt vacker var han. Azi var jätte duktig idag och följde med så snällt överallt. Slutet frös hon och somnade gott på bussen (hon satt på sitsen som vanligt). Nu när vi kom hem somnade hon riktigt gott bredvid mig på soffan som vanligt. Det lär bli lugnt nu några timmar :)

Tog tyvärr inga bilder, hade ej kameran med mig.


9 november - 09

Igår var jag riktigt orkelös, orkade ingenting och jag har snälla föräldrar som tog med barnbarnet på en promenad på 2 timmar. Azi följde med dom utan problem, hon brukar vara ängslig och gå med andra utan mig, men igår var det inga problem alls - skönt med framsteg! Övning ger färdighet! Jag blev tipsad av Hundstyrkans Linn Svensson att min mamma skulle träna med Azi små saker därute och jag berömmer Azi när hon lyssnar på mamma. Det har gett resultat! :)


Jag och Karin julen 1996.

Idag är 9 november, det betyder en dag kvar till min bästa vän som dog i hjärntumör för 12 år sedan, 1997. Glömmer aldrig händelsen. Hon hade gått in flera sjukhusbesök under året, 11 november skulle hon påbörja strålning mot tumören. Den var väldigt elakartad och låg inne i hjärnan därför var det omöjligt att operera bort. Men något hände när vi åkte hem med min bil från ridskolan, Karin hade tittat på mig rida den dagen för att följa med mig hem och leka. Det var tänkt... Men under bilresan hemåt betedde Karin väldigt konstigt och hennes ansikte blev helt vitt. Hon var okontaktbar helt plötligt, vi som satt och skrattade hela vägen innan. Jag som tio årig flicka och sade till min mamma; "Något är fel med Karin." Mamma tittade i backspegeln och gasade hemåt. När vi var på parkeringen kräktes hon i vår bil och hade jätte ont i hjärnan. Jag sprang in till vårt hus och skrek PAPPA! Pappa kom och rusade till parkeringen och pratade med min mamma. Sen ringde pappa 112 och Karins föräldrar. Amublansen kom strax efter och sista gången jag såg Karin, var då hon låg på båren och hissade in i ambulansen. Mamma följde med till sjukhuset. På sjukhsuet kunde de konstera att tumören har plötsligt spruckit och exploderat. Hela kvällen grät jag och frågade föräldrar; Varför? Varför hon? Vad kommer hända? Kommer hon bli bra? Stackars mina föräldrar, dom vet ju lika lite som jag och kunde inte ge mig exakta svar. Nästa dag fick jag stanna hemma från skolan, jag orkade inte gå dit efter hemska händelsen med Karin.

Eftermiddagen när jag skulle gå och hälsa på min granne, Anton. Han är också döv och har gått samma dagis som jag och Karin ända upp till grundskolan. Där fick jag veta av Antons mamma att Karin hade gått bort under natten. Jag bröt ihop och grät och grät. Jag hade förlorat min bästa vän, Karin. Vi lärde känna varandra när vi var riktigt små och hade sommarställe bara 100 meter från varandra. Lekte alla somrar. Första sommar 1998, var det otroligt tomt och ensamt på stugan... Ingen Karin mer, aldrig någonsin mer...

Men en vinter kväll några år senare kom Karin och hälsade på mig i mitt rum. Jag och Malin, hon är även min barndomsvän som var riktigt bästis med Karin. Vi satt vid min skrivbord och pratade om allt. Långt in i natten. Helt plötsligt öppnade dörren till mitt rum, jag tänkte det är säkert mamma som vaknade av störningar av oss. Men nej, det var ingen där... Vi blev jätte rädda och hoppade in i sängen. Jag har ett foto på Karin på dörren, sekunderna efteråt föll fotot ner på golvet. Vår teori är att Karin hade gått in i mitt rum genom dörren och ville tala om det var hon, så tog hon ner fotot. Älskar dig, Karin!

Imorgon har jag förhinder, så idag kl 11.00 ska jag, Azi och Anton åka buss till Skogskyrkogård och hälsa på Karins grav. Ska även promenera runt kyrkogården och hälsa på farfar&farmors minneslund.

7 november - 09

Idag blir det en tråkig dag för Azi. Jag ska iväg till Solna, Råsunda Arena 13.00 och kommer nog inte hem förräns 20.00 tiden. Wieee, matchen mot Göteborg idag igen, Svenska Cupen. Hoppas på dubbeln! Azi är inte ensam, brorsan är hemma idag. Så Azi ligger nog och sover på hans soffa i hans rum medans brorsan pluggar. Idag är pluggdag enligt honom.

Har tagit en runda, gett henne mat. Ska cykla lite innan jag åker, så Azi får springa lite iallafall. Ikväll tar vi en längre promenad, med klövjeväska kanske, så hon får jobba lite, igår blev inget, då hon var dåsig av lungande hela dagen.

Ni som är från Göteborg,
Åker alltid hem med sorg.
Ni som är från Göteborg,
Hej, hej, hej!

6 november - 09

Idag hos veterinären för höftledsröntgen fick bra. Azi uppmärksammade stort där, alla gillade henne. Azi njöt och stå i centrum, hon pussade alla. Med allas förtjustning. Vilken glad och go hund säger dom :)

Sköterskan frågade mig i början varför jag vill röntga Azi. Mitt svar; "Jag tycker det är ett självklarthet att man röntgar sina hundar. Och jag gör det för att jag vill veta om jag aktiviterar Azi på "rätt sätt" och för hon lever ett aktivt hundliv, så jag vill veta vilken höfter hon har och vilka aktiviter som är lämplig för henne." Hon tyckte det var riktigt ansvarsfull av folk som röntgar sina hundar pga aktiviterstillstånd, för många röntgar bara för medicinska skäl (avel). Tråkigt att det är för få folk som röntgar sina hundar. 

En Amstaff uppfödare sade till mig för ett år sedan cirka. H*n sade att det finns inga röntgen maskiner som är anpassade för Amstaffar, så därför ska man inte röntga Amstaffar. Det frågade jag idag på Farsta Djurklinik och dom har aldrig hört något att det inte finns anpassade för Amstaffar. Sköterskan har trixat och fixat med maskinen så det ligger perfekt på Amstaffar. Folk som äger Amstaffar röntgar oftast inte sina hundar för det är vanligaste att Amstaffar får C höfter, så folk tänker "Äh, det behövs då inte röntgas", säger sköterskan. 

Har ni röntgat er hundar - isf hur var resultaten?
Eller ska ni röntga er hundar?
Jag väntar på resultaten från SKK, är lite nervös :)

5 november - 09


Jag har kollat och gjort en sammanfattning, det är så mycket texter, men jag tog med det tydligaste så man får iaf en uppfattning av Rapporthund sporten. Betyg, tider osv kan man ta sen om man verkligen är intresserad - eller läsa själv på länkarna jag skrev upp lägst ner. Jag blev så dubbelt så mycket intresserad av rapport nu, faktiskt. Verkar vara en härlig sport och då får hunden springa av gläjden mellan förarna. Även skottsövning innehåller, man ska vara orädd då får man högre betyg. Jag ska ta reda mer på då det stod att huvudföraren ska tävla i uppletande och lydnad - ska kolla upp om det är dessa sporter tillhör varandra.

Bakgrund
Rapporthunden användes ursprungligen i militär verksamhet för att upprätthålla kontakten mellan olika förband genom att meddelanden skickades med hunden. Det finns många fantastiska historier att läsa om dessa hundars bravader under framförallt första världskriget.

Rapporthunden

Rapport är en trevlig aktivitet och ett bra sätt att träna hundens kondition på tillsammans med familjen och dessutom en tävlingsgren. Meddelandet skickades i en behållare på hundens halsband. En bra rapporthund bör vara självständig och ändå ha en stark flockdrift, eftersom den ska springa lika entusiastiskt till olika "människoflockar". Rapport är en tränings- och tävlingsform som är mycket trevlig socialt. Dels måste man vara två förare och dels ska alla personer på "stationerna" samarbeta med alla hundar.

Kort beskrivning av rapportgrenen

Rapporthunden lärs alltså att springa mellan två förare och meddelandet utgörs numera av en papperslapp där den som skickar iväg hunden har skrivit vilken tid hunden startade i en halsband. Huvudföraren är den förare som tävlar med hunden i övriga moment (lydnad och uppletande). Tävlingen är till stor del en hastighetstävling, men kvarlevor från förr är bl a att hunden ska tåla att höra en skottlossning i närheten utan att vända och springa tillbaka. Hundens inneboende drift att hålla flocken samlad (hunden själv + husse + matte) utnyttjas under inlärningen för att få hunden att springa fort och säkert. Vid tävlingar startas flera hundar efter varandra med viss tidsmellanrum (3 minuters mellanrum) och den/de hundar som har de kortaste sammanlagda tiderna och dessutom varit tysta och samarbetsvilliga får de högsta betygen.


Sträckorna som hundarna springer är från två sträckor om 500 meter upp till fyra sträckor med totallängd 6 100 meter i elit klassen.

A - D stationer

En av förarna stannar på A-stationen medan den andra föraren tar hunden med sig till B-stationen som är belägen 1100 meter från A. De tävlande väljer själva vilken av förarna som ska stanna på A-stationen.


Hunden skickas från B till A och föraren på B-stationen går därefter 400 meter till C-stationen. Den andra sträckan som hunden ska springa är mellan A och C, dvs 1500 meter.


Hunden skickas därefter tillbaka till A-stationen och föraren på C-stationen gör en sista förlängning på 500 meter till D-stationen.


Den fjärde och sista sträckan som hunden springer från A till D är alltså 2 km.Rapporttävlingen

Tävlingen börjar med lottning av startordning. Det förekommer att domarna går runt vid uppbindningsplatserna och kontrollerar att hundarna är tysta medan tävlingsledaren informerar de tävlande.


På varje station finns det alltså en tävlingsledare som går i genom stationsområdets uppbyggnad. Innan hunden skickas ska den gå fot på en 20 meter lång framföringssträcka fram till starten. Vid tjuvstart ska hunden kunna kallas tillbaka innan den passerat 10 metersgränsen, i annat fall diskvalificeras den.


Från startpunkten är det 50 meter till stationsgränsen. När man tar emot hunden är det först vid den gränsen som man får ropa på hunden. Om man ropar innan hunden kommit innaför stationsområdet erhålls max betyg 9. Vid sändande måste hunden passera stationsgränsen inom 1 minut. Om hunden har passerat stationsområdet och kommer tillbaka innanför gränsen så får den inte sändas om.


Förarna på A-stationen får information om när hundarna ska skickas och tävlingsledaren brukar ropa när det är dags att komma fram till starten (mottagningspunkten). När samtliga hundar skickats förflyttar sig förarna på B-stationen till C-stationen. Vid förflyttningen går tävlingsledaren sist och droppar mjölksyra från startplatsen - genom stationsområdet och vidare längs hela förlängningen. Vid tävlingar har hunden att följa ett relativt färskt spår efter 10-20 personer som gått på led.


Hundarna skickas alltid i den ordning de inkommit till stationen. Det innebär att om någon hund blivit omsprungen så ändras den ursprungliga startordningen.


Den tredje sträckan kan jämföras med 1500-meterslöparens tredjevarv. Hunden börjar bli trött och ska ut på en "känd" sträcka, dvs en sträcka utan förlängningar och som den redan sprungit. En rutinerad hund vet att A-stationen står stilla och att medan den tar sig ner till A så kommer den station som den lämnar att förflyttas. Det är ofta på denna sträcka som rapporthundarna har problem att hålla tempot uppe. När den fjärde sträckan är avverkad och hundarna har kommit till D-stationen är tävlingen avslutad och förarna återvänder med hundarna till A-stationen.


http://www.aktivhund.se/TavlingarProv/Grenar/rph.asp?menuindex=7
http://www.svenskbruksschafer.com/
http://www.resurs.folkbildning.net/projekt/hund/html/gora_sedan/bruksg.htm
http://shu.se/hundsporter/bruks/bruks.php

5 november - 09Näha, det blev inget med Hundstyrkan idag. Var faktiskt lite sugen och åka dit, men Azi kommer dö av kylan och sura hela promenaden. Ute är som tornado, så jag behöver ej förklara hur vädret är. Men det är rätt härligt väder tycker jag, jag älskar regn. Men det gör däermot inte Azi. Vi tog en promenad runt halv fem tiden.

Jag klädde på Azi två täcken (!), men det dög inte för Azi. Hon tvärstannade när vi gick ut, jag fick dra henne lite och locka. Hon gick surt som en sur kärring, så fort hon hade kissat bestämde hon att hon skulle gå hem. Hon gick jätte långsamt bakom mig och försökte vända hemåt. När vi vände runt kvartet på väg hemåt, så piggade Azi till. Hon drog som en tickande bomb, som om hon skulle strypa sig. Ni som känner Azi vet att hon i princip aldrig drar i koppeln, var hon helt tvärtom. Förvånade mig. Så jag stannade hela tiden och hon skulle gå fot.

Att dra gör inte snabbare för henne att komma hem - det blir dubbelt så lång tid.

Men hon envisas och drog hela tiden så fort vi gick igen. Så bestämde jag och ta ett annat väg, inte hemåt. Det märkte Azi så hon tvärstannade efter varje meter och skakade sig. Till slut blev jag irriterad, så bestämde jag för att gå hem. Irriterad matte och envis hund och ska träna är ingen bra kombination. Förvånar mig lite att jag blev irriterad, jag blir i princip aldrig irriterad när det gäller hundträning, bara kul alltid tycker jag. Men jag vet Azi kan vara bättre än så, att hon är så envis är så löjligt. Bara pga vädret, samtidigt lite söt tycker jag :)

När vi kom hem - skuttade hon av glädjen och njöt av värmen på soffan. Nu ligger hon huvudet på min ben och sover.

Så det blev inget motion för henne idag, så körde vi mycket hjärngympa. Hon fick sin middag i mjölkpaktet. Azi tyckte det var jätte roligt och jag gömde köttbulle i vardagsrummet så hon skulle söka efter dom.

Imorgon är röntgen som gäller, är så nervös! :)

5 november - 09Här är lilla tröttfis som inte orkade gå upp imorse kl 7, istället stannade hon kvar i sängen under täcken när jag gått upp och fixat mig. Vid halv åtta fick jag väcka henne och säga att vi ska gå ut innan jag ska till läkaren.Nu ligger hon så och suckar för vädret. Det gills inte, inte alls. Snö samtidigt ösregnar. Så jag är snäll mot henne och låter vara inne ganska mycket idag. För vi ska på hundpromenad med Hundstyrkan senare ikväll, så vi kommer vara ute 2-3 timmar."Hund intresset i vårt land har aldrig varit större och hundens status i samhället ökar. Men sker det på hundens eller människans villkor? Behandlar vi våra hundar med tillräcklig respekt? Gör vi oss verkligen förtjänta av hundens villkorlösa kärlek?

PÅ HUNDENS VILLKOR - HUNDENS ÄR INTE MÄNNISKOR bevisar frågorna är berättigade. Många hundägare ger sina hundar mänskliga egenskaper, ofta i all välmening och i kärleks namn. Hundarna spökas i kläder, får aromaterapi och serveras gräddtårta på födelsedagen. Men vad betyder det att vara snäll mot sin hund - egentligen?

Bokens ambition är att fungera som tankeväckare och vara ett inlägg i välbehövlig debatt. Den som verkligen älskar sin hund måste lära sig att respektera hundens egenart  det är främsta beviset på kärlek."

Boken är så jätte bra. Jag läste ut boken på en gång att jag glömde dricka min varmchoklad med grädde. Fastnade  verkligen i boken och håller med det för mesta i boken. Har även lärt mig några nya saker som skillnaden på kastrering och sterilisering. Själv jag föredrar kastrering framför sterilisering. Spanien måste ha licens för att få äga vissa hundraser, önskar det var så i Sverige.

Ni som funderar på att skaffa hund - läs boken På hundens villkor först! Sen kan ni besluta om ni ska skaffa hund eller inte. Att äga en hund kräver så mycket mer än vad många tror, tragiskt.

Ska ej berätta mer ni får läsa själv :)

4 november - 09

Var på loppis med morsan tidigare idag. Så hittade jag en sån bädd, jätte fin - verkar som den är ganska ny och är i fint skick. Endast för 50 kr. Så självklart köpte jag den :$ Ska nog ha den på landet. Men först ska den tvättas - så jag vet säkert att det blir rent för Azi.Hämtade även den här boken hos Älta biblioteketet. Läste baksidan och det är bergsäkert att den är så bra som Linda med Deamon säger. Ska börja läsa den imorgon bitti med en stor kopp av varmchoklad och grädde efter läkarbesök som är så tidigt på morgonen, 07.45.


4 november - 09

Halv ett drog jag och Azi ut i snöiga väder! Jippie med snö! Men de smälter bort snart :/ Men iaf vi har gått med blåsig väder med snö, så det spiskade i ansiktet. Så härligt! Azi såg mindre nöjd ut om man jämför med mig, haha. Men hon jobbade jätte bra idag, hon drog DW. Vi kör med lätta vikter då hon får iaf jobba lite med kroppen och mentalt, hon tycker det är jätte roligt. Om det var tyngre vikter kan hon stanna och tycker det är inte roligt. Så kör vi med lätta vikter - ej så ofta heller, så det är bra. Jag hade 2 kg kätting och 3,5 kg kätting härhemma.

Vi började gå som uppvärmning mot Nackareservatet skog. Ca 800 meter dit, så 10 minuter promenad. När vi var framme satte jag på sele och 2 kg kätting, jag bar 3,5 i ryggsäcken, svettigt värre! Hon hade täcke över sele, då det var riktigt kallt och snöade. Hon drog jätte fint och tyckte det var roligt. När vi var framme vid fältet vid Erstavik så drog hon 5,5 kg ca 850 meter över fältet. När vi var vid vägen igen drog hon 2 kg tills skogen tog slut. Jag hade glömt Azi´s belöningsboll så jag tog en träpinne och lekte med Azi direkt efter selen åkt av.
Det uppskattas. Sedan varvade ner 10 minuters promenad hemåt :)

Sammanlagt gick vi 5,8 km på 1 timme & 20 minuter.
Nu ligger hon ihopkuren bredvid mig på soffan och sover gott! :)3 november - 09Har tagit det lugnt idag med förmiddagens promenad. Mitt på dagen åkte jag, mamma och Azi till älskade Solna. Stannade vid Råsunda Stadion, så jag köpte den snygga t-shirt! :) Sen åkte vi vidare till mormor&morfar, som bor i Solna också. Åt lunch och fikade där. Är hemma nu. Ska äta lite sen ska jag och Azi ta ut på en riktig promenad, ca 4 km enligt Eniro.
Azi får bära klövjeväska. Ungefär 1,5 kg blir det.

Jag brukar mäta sträcka och så i Eniro.se, det är jätte bra då jag kan planera hur långt vi ska gå och veta hur mycket Azi (jag) har motionerat osv. För er som ej vet hur man gör följ det här.
 
- Så logga in på Eniro.
- Tryck på Kartor.
- Skriv området.
- Tryck på "Mät sträcka".

2 november - 09


Nu på förmiddagen stack jag och mamma ut med Azi till Erstavik. Gick först runt Strålsjön, sen vidare till Erstavik. Där spårade Azi efter min mamma, så duktigt! :) Massor av spring på fältet och i skogen. Azi var lös 90% av promenaden, förutom på vägen hemåt då gick vi på en väg och där kan komma bilar. Efter en timme stannade vi och fikade varmchoklad och ost macka. Sedan gick vi hemåt på en timme. Nu är vi trötta och vilar.

Igår vann AIK SM-GULD, så tokig blev jag! :) Idag ska det firas med spelarna på Råsunda Arena 19.00. Wie! Tittade på matchen igår på en restaurang krog/bar med pappa, en kompis och hennes pappa. Åt gott middag där också. Så Azi har även tagit mycket lugnt igår, - mkt energi går till idag :)


2 november - 09Har precis bokat tid hos veterinären Farsta Djurkliniken.
Fredag 09.00 - ska Azis höfter bli röntgad.

1 november - 09


VM Norge 2011

Även


Södra Dalarnas DHK


RSS 2.0