31 januari - 09

Vi hundar blir bara vad ni människor gör oss tillMarie Rubin har skrivit en otroligt tänkvärd text, som publicerades i Aftonbladet.


Jag ska vara en av de farligaste hundarna tydligen. Jag är en renrasig amerikansk pitbullterrier, importerad från USA. Jag kan visa att jag är renrasig för jag har en stamtavla hemma som är så lång som sex generationer.

Jag finns på jorden av en anledning: för att ni skapade mig! Och ju farligare ni gör mig, desto fler av min ras hamnar i fel händer. I händer som lär oss fel saker.

Vi vet inget om kamp förrän ni lär oss!

Vi är av rasen terrier - det betyder att vi har en vilja som är starkare och större än vissa andra rasers. Men det gör oss inte till onda hundar! Rädslan för oss är det som gör oss onda. Rädslan att vi är farliga är det som gör oss farliga.

Vi finns här för att ni skapade oss och för att ni ville ha oss här. Men när ni börjar tappa kontrollen över det ni skapat, föraktar ni oss och tänker inte på konsekvenserna av det föraktet.

Vi är kanske utmärkta för kamp då vi har en smidig kropp, bra storlek, relativt stort gap, tjock hud och kort hår. Men även om vi vore den ultimata kamphunden är det på oss det gör ont. De är vi som får ta alla smällar, alla sår och alla bett. Det är vi som får sitta i burar, får dåligt med mat, inte får besöka veterinären när vi har ont och ofta lämnas i skogen för att dö.

Jag var inte född till det där och jag har tur. Jag har tur som sluppit kamphundarnas hems­ka värld.

En kamphund är ingen ras, en kamphund är en hund som hamnat i fel händer och blivit tränad till att göra något den tror är rätt, för att ni lärt dem det. Alla hundar kan bli kamphundar, det handlar bara om träning. Hur ska vi veta vad som är rätt och vad som är fel? Vi är hundar!

Vi är människans bästa vän. Och ändå sviker ni vår blinda tillit och vår villkorslösa kärlek. Ni gör oss till något vi inte är, bara för att ni kan. Bara för att ni har makten att göra det - makten att slå oss, ta bort oss, sätta på oss el-halsband, halsband med piggar inåt, munkorg... ja, säg allt ni människor har kommit på för oss hundar, bara för att kunna hålla kvar just den makten.

Jag är inte född till kamp! Vi blir bara det ni valde att göra oss till! Och ju farligare ni gör oss, ju räddare ni blir för oss, desto mer makt ger ni åt fel händer!

Låt oss nu ha en tyst minut för alla hundar som används eller har använts i kamp. Och för alla djur som far illa på grund av er människor.

Bimbo
amerikansk pitbullterrier


31 januari - 09

Boglundsängen

Idag har jag och Linda varit på upptäcksfärd utflykt. Vi kollade en promenadvägen som finns bakom Europstop.
Linda har hört om där ofta, men aldrig fått tillfälle och undersöka stället. Så hon bestämde att vi skulle dit idag.
Och det var jätte lyckad promenad, det var trevlig promenadväg. Sommaren är nog bättre med glada färger, fåglar
och betesdjuren. Finns rastplatser som vi kan grilla eller bara att fika. Linda har bestämt att vi ska promenera dit flera gånger. Betesdjur finns inte nu, så det finns möjlighet och släppa sina hundar på ängarna (vilket det är förbjudet egentligen). Men om man har pli på sin hund och är där en tillfälle då inte så mycket folk finns, det är nog en glädje för hundarna :)Röda sträckan - det var där vi gick :)
Från mitt hem, runda sjön, till mitt hem = 1 ½ timme.

Rundslingan runt vattenlandskapet är 3,3 kilometer lång.


28 januari - 09

Lindbacka

Igår efter morgonenspromenad 06.00 rusade jag tillbaka till sängen igen och ville sova mer, så Linda fixade täcken över mig och jag såg JÄTTESÖT tyckte hon. Hmm hihi. Inatt när Linda vaknade såg hon mig sova så gott så tog hon även bilder på mig. Knäppis :) Bilder varjedag, aldrig utan en enda dag... Hon har nog 1000 000 000 000 000 bilder på mej.

 

Idag hade Linda skola väldigt kort - 1 timme bara, så jag var hemma en stund och när Linda kom hem bytte hon om kläder och satte klövjeväskan på mig. Sen drog vi ut på en timmes promenad, det snöade lite och var trevligt :) Jag fick klättra upp och ner på en grushög som finns på en parkering. Muskelträning. Sen gick vi en runda i Vivallaskogen, det känns lite obehaligt tycker Linda som tänker på att farliga hundar har anfallit ett par gånger i Vivalla. Men hon har läst att kvinnan som äger hundarna har gripits och hon måste gå på kurser om hur man ska ta hand om hundar om hon vill fortsätta ha hund annars får hon aldrig ha hund igen. En av hennes hundarna har avlivats. Slutet av promenaden tänkte Linda släppa mig i inhängden som belöning, men det fanns en kille med schäfer och rottweiler där, så det var upptagen. Vi vilade en stund när vi kom hem. 14.00 tiden kom Mimmi&Mackan och hämtade oss och så åkte vi med bilen ut till Lindbacka. Där finns en äng som vi fick springa lösa och leka. Vi sprang ungefär 1 ½ - 2 timmar. En ny hund var med, Zeke och han är dobermann/bordercollie/labrador. Jättesöt, säger Linda.

Mira beter sig som om hon vore en kattdjur, lägger sig ned , smyger och anfaller när Bamse springer förbi henne. Såg så kul ut. Bamse lyssnar bra på visselpipan som inkallning, det är bra för att vara "ny" i den område tycker jag. Zeke är försiktig av sig och går inte långt från Mimmi och Malin. Han är bara 3 månader. Malin, från flexidagiset kom även med några av dagishundar och gjorde oss sällskap en stund. Nu är vi hemma och jag soooooover gott. 

 

              


.min matte, linda.


25 januari - 09

Karlskoga

När Linda kom hem från Eurostop för nån dag sedan kom hon hem med en lilla mjukishund. Den ligger bredvid mig nästan alltid när jag sover nu. Hihi, min nya snuttisdjur. Linda försöker och se till att jag inte ska förstöra den :)

Linda´s tur att skriva idag;
Idag var jag borta från halv två till fem tiden eftersom jag följde med Mimmi, Mackan och Bamse till Karlskoga. Bamses uppfödare har ordnat syskonträff för kullen de hade i april -08. Det var var trevligt och se Bamses syskon. Vi åkte till en jätte stor äng, där sprang hundarna lösa och lekte med varann. Alla hade olika personligheter och uppfostran. Det var intressant att och se i en samma kull är alla hundar så olika - bara för att de har olika ägare. De lekte ungefär 2 timmar på ängen - kan tänka mej att hundarna är väldigt trötta nu och sover gott. Det blev Bamse, hans två bröder, en syster och så klart föräldrarna. Allihopa är väldigt söta och ser väldigt olika ut. Jag är pi jätte stolt över hur Bamse var idag! Han var väldigt lugn och beter sig som man ska.

Mimmi & Mackan - Ni har lyckats OTROLIGT BRA med Bamse!
Jag har inte sett nån annan komma ens närheten av er!
Fortsätt så kommer ni väldigt långt med Bamse. Det lovar jag :)

Hundarna blir som hundägarna gjort den till. Inte något annat - kom ihåg det.


Imorgon ska jag praktisera på Sv´ Hundtjänst Flexidagis. Azi följer så klart med. Sen på kvällen ska jag följa med Mimmi&Mackan till unghundkurs som Bamse ska delta. Hundstyrkan ordnar kursen och det är i Vivalla - bekvämt för mig :) Innan kommer de och äter middag hos oss. Wie!

   
  
   
    

24 januari - 09

Lyckligaste hund på jorden

Igår fick jag vara lös på inhängden i Vivalla - med att börja istället för att släppa direkt i skogen. Linda är bara så överbeskyddande. Jag bara sprang runt och runt och hittade en pinne att leka med. Sååå lycklig att springa utan koppel!
Senare i eftermiddag gick vi 45 minuter i raskt med klövjeväskan, det var så skönt att arbeta igen. Var nästan död när jag kom hem och sov flera timmar. Jag är också lite otränad, har inte tränat fysiskt på en månad nu...

Idag drog vi hemifrån 12.30 med cykeln, Linda cyklade sakta och växlade med att gå och cykla. Sen efter 30 minuter hamnade vi vid oxhagen, det var konstigt, för vi kom inte hem till Mimmis hem, utan bara 50 meter därifrån. Sen kom Petra och Yoda ut, jaaaa minns Yoda! Vi hälsade och sen gick vi en timme i varbergasskog och vi var lösa. Herregud, det var så skönt att springa igen! Jag bara sprang HELA TIDEN, inget skritt eller trav - bara galopp fram och tillbaka! ;D
Sen cyklade/gick vi hemåt på ungefär 30 minuter och nu sover jag på Lindas knä och njuter av det som hänt. Hörde av Linda att ikväll kommer Sara och Ida hit :) De ska visst titta på andeskräckisar; inatt blir det som vanligt Linda tvingar mig ligga SÅ nära henne och skydda från all andar hon är rädd för *barnsligt*

Nu börjar min vanliga liv igen - MOTION MOTION ÅTER MOTION VARJEDAG - OCH TRÄNING på allvar :)

*tyvärr inga bilder från skogspromenaden, batterin var slut, men en bild på hur yoda ser ut*Och en sak  - JWB (James Wellbeloved) fungerar JÄTTEBRA på mig! Mina sår på tassarna har börjat läka och mina kalafläckar har vuxit hår nu. Jätte skönt och slippa all problem snart när allt är över. Linda älskar JWB!

20 januari - 09

Vanlig måndag

Mira kom hem till igår igen vid 14.00, för Mimmi&Mackan skulle till Kvinnersta för hundkurs med Bamse. Så Linda tog med oss på en promenad runda Vivalla, istället för i Vivallaskogen, eftersom hon hade just hört att en kvinna blivit anfallen av tre stora svarta hundar måndags. Så Linda kände att hon inte ville riskera det även vi var där förrgår (omedvetet om det har hänt). Det var en rolig promenad, vi fick hoppa på nästan varje sten vi gick förbi. Ibland hoppade vi var och en, men ibland fick vi brottas om plats på stenen. Men alltid får vi både plats på en sten. Linda gömde även godis på SOPTUNNOR, lite konstigt, men hon hade idéer vad vi kunde göra. Men ibland fanns inte godiset på soptunnan, bara en klapp och "bra kommando" fick vi. Lite konstigt, men hennes syfte är att vi skulle lära oss "hopp kommando", så godis kan inte innehålla alltid. Vi var på Vivallakullen också, det var så halt att Linda halkade nästan hela tiden när vi gick uppåt, jobbigt. När vi skulle gå neråt igen, skulle Linda typ rulla hela vägen ned så höll hon i Mira som stöd, hon var duktigare än mig. För när Linda höll i mig tvärstannade jag.  - Vi var ute ungefär 1 timme och halvt, sen var vi döda och sov på varsin sida på soffan.

Sen efter nån timme kom Mackan, Mimmi och Bamse! De doftade gott med asiatisk mat, de hade beställt hämtmat. De åt middag tillsammans och sen skulle Linda följa med de till en unghundkurs som Mimmi&Mackan skulle gå med Bamse i Vivalla. Men sen i allra sista minuten fick vi veta att det var inställd pga sjukdom. Besviken blev de människorna. Så lekte Bamse och Mira i trädgården en stund, men jag bara kelade med Mackan - som alltid :) De tittade även på Cesar Millan - Mannen som kan tala med hundar.

Måste berätta att Bamse är konstig! Han tycker vår julgran är ful! :( Han morrade och skällde mot den, när han ej gör så hemma hos honom... Ajja, nästa år ska jag säga till Linda att klä den bättre. Så Bamse inte skäller mot den igen... :)

Nej, nu måste vi flytta till sängen och sova, för annars kommer Linda aldrig stiga upp vid 05.30 och rasta mig annars.
Hon har blivit nåt slags av nattuggla nu, suckis. Godnatti på er alla!

 

19 januari - 09

Hundstyrkans hundpromenad

Det kanske blir i feburari månaden - vilket jag och Linda hoppas! :)
Håll utik på www.hundstyrkan.se. Tryck på kurser - schema Örebro.


18 januari - 09

Kompisar

Jag var hemma hos Mimmi och Mackan igår med Bamse och Mira. Det var kul, först var vi hos nån annan, jag känner igen lukten och det är nog hos Rebecka och Emil. Där hade de människorna ljusparty, det var lite konstigt när Mimmi tryckte massa olika ljus t min nos. Olika dofter, några var goda... Tror Linda beställde nåt. Får se om det luktar nåt speciellt här hemma sen :)

Det blev en promenad med Mimmi, Ellis, Bamse, Mira och Alfred också på kvällen. Sen latade vi bara i soffan för det mesta på kvällen. Men Mira och Bamse försvann en timme på kvällen, för de skulle leka i inhängen, men jag fick ej följa med. Får inte vara lös än... Sen sov vi över dem...

Linda tog 20 minuters promenad med mig och Mira på morgonen i varberga skogen.
Mackan var i naturenshus med Bamse och åkte skridskor med Kiara och Emil. Mimmi sov :)

Sen blev jag och Linda hundvakt åt Mira en litet stund, några timmar bara. Så drog vi till Vivallaskog och stannade där ungefär 1 timme och 30 minuter. Vi drog lite dragweight. Jag har inte dragit vikter på länge, så det räckte med 2 kg bara som grundbörjan. Mira testade också lite dragweight, med en 50cl flaska med vatten fylld. Sen körde Linda sök med oss, sökte godis på marken och i träd. Balansträning på stenar och inkallning :) När vi var på väg hemåt släppte Linda Mira en sväng i inhängen, men jag fick ej vara med. Jag klättrade nästan över staketet för att vara med dem. Men Linda bara fyade mej...  4 dagar kvar tills jag får vara LÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖS!


  

16 januari - 09

Överranskningen var att jag fick träffa mina vänner efter hela julen och jag fick springa lite av mig! :)

Wieee, Linda vaknade idag 08,00, det var lite märkligt eftersom hon brukar ha ledigt på fredagar så lite mer sömn. Men hon packade sin ryggsäck och åt ordentligt frukost. Sen stack vi till bussen 09.15, ehmm... Till Virignska skolan! Träffade Jiin först... Sen kom MIMMI!!!!!!!! Sen kom MACKAN!!!!!!!!!!!! :D Jag fick följa med dem nere inne i Virignskas förråd för att testa skridskor, jag blev glad och skuttade runt. Naaw :) Sen mötte jag Mira och Bamse därute vid bilen. WOOOW!!! Jag har ju ej träffat Mira sedan början av december och Bamse slutet av december, det var längesedan.
Whohoo, mycket pussande i bilen blev det ;)

Sen åkte vi en bit och kom fram till Naturenshus! Då fick jag syn på Svullo, ett tag sedan jag träffade honom också. Kul att flera hundar var samlad! :) Det var så vackert i naturenshus ... OJJ, vi skulle skridskor (långfärd) över sjön. Bamse hade sele på sig och han drog av glädjen. Jag ville också springa och dra, men Linda stoppade mej. Dumma Linda! Men hon tänkte på min operation, jag fick trava fint bredvid henne. Hon hade halsbandet för att stoppa lättare mig om jag skulle börja springa. Men en bit fick jag springa tillsammans med Bamse. Linda fick jobba lite med skridskorna eftersom jag skulle kunna springa utan att strypas. Mackan bara gled över isen med en dragande Bamse.

Kom hem för 30 minuter sedan, så vi har varit ute i 4 timmar och halvt i -10 grader med sol! SO LOVE!! :)

    
   

               


15 januari - 09

Överraskningen

Linda sa till mig att jag ska få en överranskning imorgon. Funderar och funderar vad det är. En gott ben?
Eller ehh, har ju massor här hemma redan ... *hmms hmms hmms *


14 januari - 09

Foderbyte igen

Efter två veckor med Royal Canin tyckte Linda att det inte blev så stort skillnad. Jag hade nya kalafläckar, såren är kvar på tassarna och jag blåsor i tassar som jag inte hade fått förut. Då bestämde Linda och testa byta foder. Denna här gången blev det James Wellbeloved. Linda har hört mycket gott om den. Lindas kompis hund äter den och hunden har massa allgeriproblem och fodret passar hunden jätte bra. Så Linda vill testa den på mig. När Linda var på Pet Products Katt & Hund såg hon att JWB är en allgerimat då massa av ingredienser har tagits bort - som kött, soja, ägg, vete.
Nu hoppas Linda för sista gången att det funkar på mig, annars får vi åka in till veterinär och göra en stor allergitest.
Det vill man helst slippa... :( Smakade lite på JWB, det smakade gott... Helt godkänt :)


                                                                James Wellbeloved VS Royal Canin

12 januari - 09

Duschen

Urkk, Linda duschade mig precis. Hon shampooerade mig med Malaseb shampoo hela kroppen, för att de ska rena hela kroppen också, ifall de onda kommer från kroppen till tassarna. Men behöver göras bara ett par gånger.
Linda duschade mej så sent nu, mitten på natten - kl 00.00, eftersom jag ska bli riktigt torr till nästa promenad - på morgonen. Bäst så :) Hon tandborstade mig också, - vill inte lukta gott om munnen, vill ha hund andedräkt :D Jag försökte fly från hennes dumma händer, men hon lyckades och fånga min mun och borstade borstade borstade ... :(
När duschen var klar torkade hon mig med handduk och sen rusade jag som vanligt runt lägenheten och försökte torka mig på egen hand men sen insåg jag att det inte funkade, det blev ej torr snabbare. Så bad jag Linda torka mig igen med handduken. Men hon lämnade lite våtfläckar kvar ... Så började jag frysa så Linda lade filten över mig i soffan och jag njöt. Somnade gott. Men hon kommer nog väcka mig snart och flytta till sängen.
- SOVA UNDER SAMMA TÄCKE <3

Idag har jag träffat Malin, Luna, Teschu och Baltzar. Linda och jag följde med Malin till en ställe där de renoveras nu och ska bli hunddagis lokal - med butik och träningslokal. Det blir nog super där! Linda längtar tills allt är klart. Hon tycker det är kul och se "före och efter" :) Vi tog en litet promenad, hundarna sprang lös förutom jag :( Men så är det - är sjukskriven.
Men snaaaaaaaaart får jag springa ihjäl mig, ja det kommer jag nog göra. Hoho!

   

11 januari - 09

Gäster

Igår fick vi besök av Emelie, Alice och Thea. Jag och Thea lekte direkt när vi sågs, vi stökade till hemma hos oss :)
Thea kissade av glädjen i min sov filt. Hihi, sött! Det var rätt längesedan jag träffade en baby. Linda tycker att jag uppförde mig bra med bebisen, jag luktade lite på Alice försiktigt. Men några gånger träffade min viftande svans henne nästan :O

  

9 januari - 09

Halsband

Äntligen efter eviga väntan har halsbandet kommit!

Lilla extra present till mig från dem för jag väntade så länge :)


9 januari - 09

Mys med morbror

Visst det kan vara mysigt att mysa med andra folk än bara Linda?
Speciellt med Lindas överdrivna och eviga pussar.


 

5 januari - 09

Veterinärbesök

Jag var hos veterinären med Linda och morfar idag kl 10.00, de tog bort stygnen på mig. Det gick bra, jag fick ligga på rygg på golvet. Det gick jätte snabbt. Sköterskan sade att jag är otroligt snäll hund och är så lugn. Linda är stolt att jag har uppfört mig bra när jag var där för 2 veckor sedan :)

Sköterskan kollade även på mina tassar och förslog att Linda skulle behandla mig med en speciell shampoo "Malaseb Shampoo" två gånger i veckan i några veckor. Man droppar lite av shampoon i en balja med vatten och så jag får stå i baljan ungefär 10 minuter.

före                                 efter
 

(det ser jätte röda ut, men det är inte så rött som på bilden, linda har knappen i kameran som gör bilder till starka färger)

4 januari - 09

Strålsjön

Jag har precis varit ute med Linda och Anton på en mysig promenad runda Strålsjön "Colasjön". Det tog en timme, men vi gick lugnt och jag fick inte nästan ens trava nåt, bara skritt och fot vid Linda. Trist, men det var häligt väder. Soligt och minus 10 grader! Vi stannade vid sjön och drack varmchoklad, men jag fick söka lite Royal maten på marken som Linda hade slängt där och där, så jag hade nåt att göra under tiden de värmde upp sig med choklad. Sedan när vi skulle fortsätta tog vi modet och gick över sjön. Det var flera folk som åkte skridskor runt och sjön är inte så speciellt stort så, det var inte så farligt. När vi gick och njöt, så plötsligt såg jag någonting liggande framför mig - en PINNE! Så jag tog upp den och ville leka, så Linda lekte en litet stund med mig och fotade massa samtidigt, urkk! Senare på slutet av promenaden blödde jag som vanligt runt tassarna :S Vi ska ju till veterinären imorgon pga mina stygn ska tas bort. Så Linda ska fråga veterinären vad hon kan göra med mina tassar. Linda funderar på skor! Buhäää, vill ej ha skor, det är nog så jätte obekväma och jag ser säkert urdum i dom. Men kanske det är bästa för mig, så länge tills mina allgerier försvinner - hoppas med Royal!

   

         

3 januari - 09

Foderbyte

Nu har Linda gjort foderbyte, från Eukanuba Excess Weight till Royal Canin Light. Det är på grund av att Linda misstänker att jag är allergisk mot Eukanuba maten, jag får ju såriga tassar och har lite kala fläckar på kroppen. Det började efter Linda började med Eukanuba. Så vi håller tummarna att Royal passar mig bättre! Royal är dessutom godare än Eukanuba, tycker jag. Jag väljer denna mat framför Eukanuba när Linda testade mig. Royal luktar starkare och är helt enkelt godare, det tycker Linda också. Hihi. Får se om några dagar om Royal verkligen passar mig!

Royal Canin VS Eukanuba


3 januari - 09

Nytt år!

Nu är det ett nytt år! - 2009 - Hoppas det blir ett jätte bra år för mig och oss! :) Under nyåret var jag tyvärr ensam hemma en stund. Familjen var hos grannen, 3 minuter att gå dit, och de hade 3 katter som är livrädda för hundar så därför fick jag inte följa med dit :( Men Linda gick hem då och då och gick ut med mig. Jag tuggade under tiden tjurmuskel på 1 meter :)

Vi har varit på Hägersten och kollat på lägenheten Linda bodde förut när hon var 2-7 år gammal. Fint ställe, det var vid sjön. Sen var vi på landet och jag skuttade lite runt, egentligen får jag inte göra det eftersom jag har opererats. Men Linda lät mej leka en liiiiiitet stund, jag älskar ju där platsen på landet och har massor av energi av stillsam och korta promenader och mycket liggande därhemma. Så jag sprang lite och luktade runt på tomten, liksom kollar vem har gått där sedan vi var där som sist. Sen blev jag kopplad igen, STORT SUCK!
Sen när vi åkte hemåt tog vi ett väg som är inte motorväg, så där fanns en hundhotell. Kika ni på hemsidan www.hundhotell.com om ni behöver hundhotell när ni är i Sthlm :)

1 januari var vi hos min gammalmormor och morfar. Mormors mor fyllde 75 år. Jag fick en del goda saker av henne, som blöte med kött ;) Hihi! Blöte är en matkultur från norrland. Vi har ju släktgener från norrland. Wie!

.  

        

RSS 2.0