Vibrationshalsbandet!

Nu är inlägget här! :)

Orsaken till att vi behöver ett vibrationshalsband.

Jag har som sagt börjat använda vibrationshalsband på Tyra. Det är för att hon är döv, så jag kan inte ropa på henne på avstånd. Och hon är en annorlunda hund än Azi. Azi har alltid varit enkel att träna och hon är sån morsgris att hon håller sig nära när hon är lös i skogen och kollar regelbundet på mig. Men Tyra är tvärtom - hon sticker iväg så fort hon får vittring på vilt. I början när Tyra bodde hos mig, de 2 första månaderna gick det utmärkt att ha henne lös. Till och med när hon var lös och det stod en massa hjortar 100 meter från oss. Tyra intresserade inte för dom alls och kom på alla inkallningar.

Men plötsligt en dag stack hon efter en hjort som kom studsande precis framför näsan på oss. Efter ett par minuter kom Tyra tillbaka, och jag försökte kalla in henne. Tyra stod som stelpinne några sekunder men sen vände hon tillbaka och sprang in i skogen. 5 timmar senare fick jag veta att Erstavik Gårds ägare hade hittat henne när de var ute och red. Så tog de in henne i stallet i en box tills jag kom och hämtade henne. Efter det vågade jag inte ha henne lös, och hon blev mer stressad så fort vi kom ut till Erstavik och håller sten hårt koll på långt in i fälten om hon ser nån hjort så blir hon så stel och vill bara iväg. (mycket bättre nu, hon är mer avslappnad, men NÄR hon får vittring är det jobb att få hennes uppmärksamhet)

Det har varit en kamp att inte kunna ha henne lös, hennes överskottsenergi växte och det var/är svårt att få bort hennes överskottsenergi när hon inte kan springa av sig i frihet. Hon måste ha lina, så stannar den efter 15-30 meter, det räckte inte för henne. Och jag tycker det inte är speciellt kul att måste undvika att vara inne i skogen för linan trasslar in träden och fastnar hela tiden. Så hon måste ha kort koppel när vi är i skogen, så vi är mest på fälten för att linan inte kan fastna någonstans. Jag önskar jag kunde ha både hundar lösa. Tyra skulle bli mycket lyckligare om hon fick sträcka riktigt ordentligt. Men då måste hon ju kunna skita i vilt och komma på inkallningar.

Steg för steg i träning.


Steg 1; Min första test på henne gick jättebra, hon reagerade inget. Jag hade korv i handen så hon skulle puffa och försöka få korven, medans jag tryckte på apparaten så halsbandet vibrerade. Hon reagerade inget. Tills den tredje vibb så hoppade hon till och började fundera vad det var. Men jag gjorde inte stor av saken, utan visa henne korven så hon kom tillbaka och puffade. Sen därefter reagerade hon inget mer.

Steg 2; Jag kastade godis/korv på golvet, när hon sprang till godbiten så tryckte jag på. Så hon ska koppla ihop att vibb betyder godis för att gåöver till att vibb betyder inkallning. Hon visade inget rädsla och sprang vidare till godiset även när det vibrerade i halsbandet.

Steg 3; Jag sa åt henne sitt, så gick jag 1 meter ifrån henne och tryckte - samtidigt teckna "kom", efter ett par gånger förstod hon att hon skulle komma när det vibrerade.

Steg 4; (snälla skita i hur jag såg ut, hemmaklädd ;) och ja jag vet att jag gav henne dubbelsignal med mitt ben. märkte det i videon- ibland är det bra att se sig själv och hitta detaljer fel jag gör!)   

Steg 5; Mamma busar med henne i köket, och är ungefär 3 meter ifrån mig så tryckte jag. Hon blev lite fundersam först men sen prövade och gå till mig så blev jag glad. Därefter kunde hon avbryta leken med mamma när jag tryckte på.

Steg 6; På kursen. Instruktören skulle locka henne med godis, men hon kunde avbryta fixeringen och komma till mig.

Steg 7; På kursen. Instruktören skulle locka henne med viltklöv - där kan hon inte riktigt släppa. Så den här nivån är vi på.

Kommentarer
Postat av: Lina

Åh vad kul att läsa Linda, vad underbart att ni kommit så långt i er träning. Hoppas verkligen att det här kan vara ert sätt att fixa så att Tyra också får springa lös :) BRA JOBBAT!!

2012-02-22 @ 08:11:41
URL: http://mybutterfly.blogg.se/
Postat av: emelie & berit

så länge hunden inte tycker det är obehagligt verkar det ju vara ett väldigt bra hjälpmedel! håller tummarna för att det kommer funka på vilt med så hon får njuta av sin frihet! :)

2012-02-22 @ 13:39:07
URL: http://www.prickig.se
Postat av: Sofia

Det är så fint att se att du verkligen engagerar dig och jobbar med de här hundarna! Hoppas att det går bra med halsbandet :)

2012-02-23 @ 18:08:52
URL: http://milinova.blogg.se/
Postat av: Emmy

Bra jobbat Linda! Hon kunde inte ha haft ett bättre hem =) Du är sjukt engagerad och tar ju verkligen tag i problemet med inkallningen! Kul att det funkar så bra med vibrationshalsbandet.

2012-02-23 @ 20:38:01
URL: http://memyselfandmydog.blogspot.com/
Postat av: jooboo

wow, tycker det har faktiskt gått jättesnabbt med tyras utveckling! :) du är pi duktig som tusan med hundar tycker jag. gogo med att fixa hennes fixering för viltklöv! lycka till :)

2012-02-24 @ 09:53:32
URL: http://jooboo.blogg.se/
Postat av: Madde

Vad kul att läsa om hur det går med halsbandet och att det går framåt med stormsteg! :) Stort grattis till er! :)

2012-02-25 @ 18:01:34
URL: http://fashioningold.wordpress.com
Postat av: Anonym

Hej
Detta är en chansning då detta inlägg är nått år.
Va är det för märke på halsbandet? Letar ett till min döva akuta tik. Du kan skicka svar till Per01ell@Gmail.com

2015-04-25 @ 17:55:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0